siap cidera

Verbanddoos checklist

5 min. leestijd
Toon meer

Heb je een verbanddoos of EHBO-kastje thuis? Dat is heel goed! Maar zijn ze ook helemaal compleet? Het is namelijk van belang om een EHBO-doos of kastje goed aan te vullen, zodat je altijd beschikt over essentiële hulpmiddelen bij ziekte of ongeluk. In dit artikel lees je alles over de inhoud van een EHBO-doos, inclusief een handige checklist over wat erin hoort te zitten. 

Zorg dat je EHBO-doos netjes en compleet blijft

Soms word je plotseling ziek of krijg je een ongelukje. Het is dan ideaal om een verbanddoos in de buurt te hebben, zodat je vlug de juiste middelen bij de hand hebt voor genezing of verzorging. Maar wat als de verbanddoos incompleet is? Dat is natuurlijk onprettig, dus zorg er goed voor dat de verbandtrommel of je EHBO-kastje compleet is. Lees hieronder onze tips voor een goedgevulde, nette EHBO-doos.

Image

1. Controleer of de juiste eerste hulp-producten in de doos zitten
Wees voorbereid: de meeste ongelukken gebeuren in huis of tijdens het sporten. Zorg ervoor dat je de juiste producten hebt voor als je jezelf per ongeluk snijdt of je enkel verstuikt. Een goed voorziene verbanddoos betekent dat je voorbereid bent op dit soort cruciale momenten. Bekijk het Hansaplast-assortiment voor handige benodigdheden en oplossingen, zoals de Universal pleister, Finger Strips of Pleister Spray.

 

2. Check producten in de EHBO-doos op vervaldata of leeftijdsspecificaties
Ga ten minste elke zes maanden door je verbanddoos of EHBO-kastje heen en controleer de vervaldatum van alle producten. Gooi voor de zekerheid alle verlopen producten weg, evenals medicijnen die niet volledig zijn opgemaakt. Gooi deze niet in de vuilnisbak, maar breng de producten naar uw drogist of apotheek. Zij verwerken deze veilig en op een milieuvriendelijke wijze.

Controleer ook op leeftijdsspecificaties en de aanbevolen dosering van de geneesmiddelen die bestemd zijn voor je kinderen. De soorten geneesmiddelen die zij kunnen gebruiken, veranderen naarmate zij ouder worden en dat geldt ook voor de dosering. Actualiseer en breng de voorraad op peil waar dat nodig is.

Image

3. Bewaar de EHBO-doos op de juiste plaats
Dit klinkt misschien logisch, maar het is goed om te benoemen. Bewaar medicijnen en hulpmiddelen altijd op een veilige en bereikbare plaats. Zorg dat iedereen in het huishouden weet waar de EHBO-doos ligt. Heb je peuters of kleine kinderen? Dan geldt het tegenovergestelde: bewaar de doos buiten het zicht van kinderen en zorg dat ze er niet zomaar bij kunnen. Zo voorkom je dat kinderen gaan spelen met de doos of per ongeluk medicijnen openen en inslikken.

Houd de verbanddoos ook georganiseerd: het is zenuwslopend om naar een bijsluiter te moeten zoeken die ergens rondslingert, omdat je deze bij het laatste gebruik niet in de verpakking hebt teruggestopt.

 

4. Stel een pakket voor onderweg samen: een EHBO-reiskist
Ga je op pad? Op vakantie, een wandeling maken of sporten? Stel dan een kleine EHBO-reiskist samen, zodat je zelfs buiten de juiste hulpmiddelen en medicijnen hebt, mocht er iets ongelukkigs gebeuren. 

Voor lange wandelingen door de stad: zorg dat je voeten gezond blijven en niet te lijden hebben van schoenen, warmte en vocht. Met de Hansaplast Anti-Druk Patches, Silver Active Voetdeodorant en Blaarpleisters kun je kilometers lopen zonder pijnlijke kwaaltjes aan je voeten. 

Voor wandelaars, surfers en bergbeklimmers: veilige, duurzame en waterbestendige bescherming, zoals de Hansaplast Extra Sterke Waterproof pleister, mag niet ontbreken in je EHBO-reiskist. Al helemaal niet als je houdt van een actieve vakantie! Ga veilig en zonder zorgen op pad. 

 

5. Stop een bellijst in de verbanddoos
Bewaar een lijst met belangrijke noodnummers, zoals die van je huisarts, apotheek of het ziekenhuis in de verbandtrommel. Zo bespaar je belangrijke tijd mocht er een ongeval plaatsvinden.

Checklist EHBO-koffer

Wat zit er in een EHBO-doos? Controleer de inhoud van een verbanddoos of een EHBO-koffertje regelmatig, bij voorkeur elke zes maanden. Bekijk de EHBO-koffer checklist hieronder en zorg dat je altijd voorzien bent van de juiste middelen:

  • Een thermometer
  • Pijnstillers en geneesmiddelen tegen hoofdpijn
  • Geneesmiddelen voor verkoudheid, bijvoorbeeld: hoestmiddel of keelpastilles
  • Geneesmiddelen tegen diarree
  • Hansaplast Wondspray
  • Verschillende pleisters. Snelle genezing nodig? Stop de pleister voor Snelle Wondgenezing in de doos
  • Hansaplast Pleister Spray voor kleine wondjes, handig voor onderweg
  • Hansaplast Gaaskompressen en hechtpleisters voor wondbedekking, handig voor diepere snijwonden of schrammen
  • Pincet
  • Tekenpen
  • Schaar
  • Verlichtende insectengel
  • Cold spray of Cold pack voor een blessure
  • Steriele handschoenen
  • Voorgeschreven geneesmiddelen die je regelmatig gebruikt

Lees ons artikel over Eerste Hulp en leer meer over wat je moet doen bij ongelukken of het behandelen van wondjes.

Slimme en tijdbesparende producten voor in de verbandtrommel

Soms gaat het om meer dan alleen het aanvullen van de voorraad. Het gaat ook om kennis over slimme producten die extra voordelen bieden. Hieronder vertellen we je meer over de stappen die je moet volgen voor een goede genezing en slimme innovaties die het genezingsproces ondersteunen.

Image

Pleisters voor Snelle Wondgenezing
Wilt u de wondgenezing met 50% versnellen? Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters die met hun technologie een constante genezing ondersteunen. Ze zijn tevens waterbestendig, kunnen enkele dagen blijven zitten en verminderen de kans op littekens.

Lees verder
Image


Desinfecterende pleister
.
Bescherm tegen infectie: verzorg uw wond met een Hansaplast desinfecterende pleister. Deze pleister vermindert de kans op infectie en beschermt en bedekt de wond.

Lees verder
Image


Kids pleister.
Geneest de wondjes van kinderen en biedt troost. Hansaplastpleisters met kindermotieven maken wondgenezing leuker. De Winnie the Pooh pleister zorgt dat kleine ongelukjes snel weer worden vergeten. Geen tranen meer, omdat ze ook gemakkelijk te verwijderen en huidvriendelijk zijn.
Bekijk onze grote keuze aan Disneymotieven.

© Disney

Lees verder

1. Reiniging

De eerste stap is de wond reinigen van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes. Een schone en gereinigde wond is een belangrijke stap voor een goede genezing. Reinig jouw wond met de Hansaplast Reinigingsspray en voorkom infecties.

Lees verder

2. Bescherming

De volgende stap is het beschermen van de wond tegen vuil en bacteriën, zodat de wond ongestoord kan genezen. Bedek de wond met een antibacteriële pleister, steriel wondverband of een kompres.

Lees verder

3. Genezing

De laatste stap is de wond veilig, snel en met een kleinere kans op littekens laten genezen. Voor een prettig genezingsproces breng je regelmatig de Hansaplast Wondhelende Zalf aan op de wond totdat deze genezen is.

Lees verder

Let op: raadpleeg altijd je huisarts of een medisch specialist wanneer een wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte. Vraag ook medische hulp als je de wond niet goed schoon kunt maken.

Heb je diabetes? Dan is een goede wondverzorging extra belangrijk. Bespreek zorgen of vragen altijd met je huisarts, ook voor de verzorging van kleinere wondjes of huidbeschadigingen.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een professional in de zorg in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.

De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kun je contact opnemen met ons via de mail: info.hansaplast@beiersdorf.com.

Verwante artikelen

Verwante producten