Image

Wat te doen bij een ontstoken wond

4 min. leestijd
Toon meer

Een ontstoken wond kan zich ontwikkelen tot een wondinfectie. Dat is geen pretje, want je kunt flink ziek worden van een infectie. Daarom is het belangrijk om een ontstoken wond te herkennen en tijdig te behandelen en verzorgen. In dit artikel leggen wij meer uit over ontstoken wonden, wondinfecties en de behandeling van ontstoken wonden en wondinfecties.

Wat is een ontstoken wond of wondinfectie?

Er bestaan verschillende soorten wonden. Je hebt snijwonden, scheurwonden en schaafwonden. Over het algemeen werkt je lichaam altijd hard om een wond zelf te genezen. De genezing begint bij het stollen van het bloed. De bloedstolling zorgt ervoor dat de wond tijdelijk dicht blijft. Wanneer de genezing goed gaat, worden er nieuwe cellen aangemaakt die uiteindelijk een nieuwe huidlaag creëren.

 

Helaas kan het soms voorkomen dat er een verkeerde bacterie in de wond terecht komt. Dit kan gebeuren wanneer de wond niet goed schoongemaakt is of wanneer je hem niet goed verzorgt. Een slechte bacterie vertraagt het genezingsproces en kan de reden zijn dat je een ontstoken wond krijgt. Wanneer de ontstoken wond niet goed behandeld wordt, kunnen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vervelende wondinfectie.

Een wondinfectie herkennen

Het is van belang om een ontstoken wond op tijd te herkennen. Zoals we eerder al benoemden: wanneer er slechte bacteriën in je wond terechtkomen, kunnen er vervelende situaties volgen, zoals verdere infecties of het ontstaan van een gele wond. De wond moet daarom altijd goed worden schoongemaakt en een goede behandeling krijgen. Let op de symptomen van een ontstoken wond en leer een wondinfectie herkennen.

 

De symptomen van een ontstoken wond zijn als volgt:

  • De wond is pijnlijk
  • De wond is rood
  • De huid rondom de wond is gezwollen
  • De wond is warm
  • Er ontstaat pusvorming of wondlekkage

 

De symptomen van een wondinfectie zijn als volgt: 

  • De wond is pijnlijk 
  • De wond is rood
  • De grootte van de wond neemt toe
  • De huid rondom de wond is gezwollen
  • Er ontstaat pusvorming of wondlekkage
  • De huid rondom de wond voelt warm aan
  • Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts
  • Je voelt je ziek

Heb je een (ontstoken) wond en ook last van verhoging of koorts? Raadpleeg dan zo spoedig mogelijk je huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen jou het beste verder helpen.

Hoe kun je een ontstoken wond verzorgen?

Een ontstoken wond verzorgen is erg belangrijk als je een wondinfectie wilt voorkomen. Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen.

Image

Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen. Is de wond helemaal droog? Dan kun je een reiningsspray gebruiken. De Hansaplast Reinigingsspray beschermt de wond effectief tegen infecties. Is je kind gevallen en heeft hij of zij een pijnlijk wondje? Gebruik voor kinderen dan een speciale wondspray om de wond te reinigen, zoals de Hansaplast Kids Wond Spray.

 

Is de wond goed schoongemaakt? Dan is het tijd om de wond te beschermen met verband of een pleister. Zorg ervoor dat je de pleister regelmatig vervangt, vooral als de pleister vochtig is geworden. Een natte pleister is namelijk een broeiplaats voor bacteriën. Je wilt niet dat deze bacteriën in de wond terecht komen, dus vervang de pleisters op tijd. Wil je meer weten over welke pleisters geschikt zijn voor welke wond? Lees onze tips over welke pleister bij jou past.

 

Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces. Wil je meer leren over de behandeling van ontstoken wonden? Lees dan ons advies over wondreiniging en hoe je jouw wond thuis veilig reinigt.

 

De behandeling van een wondinfectie kan wat intensiever zijn. Denk je dat je een wondinfectie hebt? Dan is het belangrijk om naar een huisarts of medisch specialist te gaan. Laat jouw wondinfectie behandelen door een expert!

Een wondinfectie voorkomen

Image

Je wilt het liefst dat jouw wond zo snel mogelijk geneest. Daarom hebben wij wat tips over hoe je een wondinfectie kunt voorkomen: 

  • Ontsmet en reinig de wond 
  • Let op je persoonlijke hygiëne: was je handen regelmatig
  • Blijf zoveel mogelijk van de wond af
  • Verwissel het verband of de pleister regelmatig, zeker als deze nat is geworden 
  • Dep je wond na het douchen altijd goed droog met een gaasje

 

Wil je meer weten over het genezen van wonden? Lees ons advies over wondgenezing, vochtige wondgenezing en bekijk ons stappenplan voor wondgenezing.

Let op! Wanneer een ontstoken wond erger wordt of langdurig aanhoudt, neem dan contact op met je huisarts of een medisch specialist.

Verwante artikelen