Overbelaste knie: symptomen, hersteltijd en tips! - Hansaplast

Overbelaste knie: symptomen, hersteltijd en tips

4 min. leestijd
Toon meer

Heb je pijn aan je knie? Is je knie gezwollen? Of is de knie geïrriteerd nadat je hebt gesport, een eind hebt gewandeld of andere bewegingen hebt gemaakt? De kans bestaat dat je een overbelaste knie hebt. We vertellen je wat een overbelaste knie precies is, hoe je het kunt herkennen en natuurlijk hoe je er weer vanaf komt!

Wat is een overbelaste knie?

Een overbelaste knie wil zeggen dat je te veel van je knie hebt gevraagd. Hierdoor gaat de knie irriteren en pijn doen. Er zijn diverse soorten overbelastingen van de knie. Een overbelaste knie kan veroorzaakt worden door te veel belasting of inspanning, bijvoorbeeld door intensief te sporten. Ook bepaald type werk kan bijdragen aan overbelaste knieën, denk aan schilderen, straten maken of andere beroepen waarbij je vaak gehurkt of op de knieën zit. De oorzaak kan ook heel ergens anders liggen, bijvoorbeeld bij overgewicht. Je knieën dragen dan veel gewicht, waardoor ze overbelast kunnen raken. 

 

Symptomen van een overbelaste knie

Image

De symptomen van een overbelaste knie zijn divers, aangezien er meerdere vormen zijn van overbelastingen aan de knie. We hebben de meest voorkomende symptomen van een overbelaste knie op een rij gezet, zodat je weet waar je op kunt letten:

  • Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie 
  • Irritatie aan de knie (tijdens inspanning)
  • Roodheid
  • De knie is gezwollen
  • De knie voelt warm aan 

 

Overbelaste knie door wandelen of fietsen: de lopersknie

Een overbelaste knie komt vaak voor, maar dat maakt het niet minder vervelend. Je kunt je knie bijvoorbeeld overbelasten door veel te wandelen, hardlopen of fietsen. In de volksmond heet dit ook wel de lopersknie. Bij deze overbelasting is de buitenkant van de knie pijnlijk, vooral tijdens inspanning. Een overbelaste knie kun je zien als een blessure, dus neem een overbelaste knie serieus. Gelukkig zijn blessures te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld deze tips om hardloopblessures te vermijden!

Overbelaste knieschijfpees: de springersknie

Bij deze variant is de patella pees van de knie overbelast. Deze overbelasting kenmerkt zich door pijn aan de binnenzijde of voorzijde van de knie. Ook kan er sprake zijn van een lichte zwelling. Een overbelasting aan de kniepees komt met name voor bij sporters die veel springen, zoals basketballers en volleyballers. Vandaar dat dit een springersknie wordt genoemd. 


Ontstoken slijmbeurs in de knie

Kort uitgelegd: slijmbeurs is een soort smeer voor het kniegewricht. Het zit voor de knieschijf. Als je op de knieën zit, zit je dus niet direct op de knie zelf, maar eigenlijk op de slijmbeurs. Zit je vaak op de knieën, zoals schilders of stratenmakers, dan kan de slijmbeurs ontsteken. Op deze manier komt er een ontsteking in de knie door overbelasting. De zwelling kan rood zijn, warm worden en is pijnlijk. 

Wat te doen bij een overbelaste knie?

Heel belangrijk bij een overbelaste knie: rust. Hierdoor gaan de klachten vaak vanzelf weer over. Hoelang een overbelaste knie moet rusten, hangt af van hoe je knie eraan toe is. Er zijn nog meer manieren om een overbelaste knie te verzorgen. Je kunt de knie bijvoorbeeld laten koelen met ijs. Wat ook nog kan helpen, is om de overbelaste knie in te tapen met sporttape. Zo geef je de overbelaste knie extra ondersteuning. Daarnaast zijn er ook oefeningen die je kunt doen om de overbelaste knie te behandelen. Als je veel last hebt, raden we altijd aan om een bezoek te brengen aan je huisarts of fysiotherapeut om je knie na te laten kijken. 

Oefeningen voor een overbelaste knie

Image

Hoewel een overbelaste knie baat heeft bij voldoende rust, is het ook verstandig om oefeningen te doen. De knie blijft zo in beweging, wat het herstelproces kan bevorderen. Er zijn meerdere oefeningen voor een overbelaste knie, bijvoorbeeld:

  • Zwemmen
  • Zo train je de knie zonder dat er veel druk op komt te staan. 
  • Een (sport)massage
  • Je kunt ook oefeningen aanvragen bij de fysiotherapeut 

Wat is de hersteltijd bij een overbelaste knie?

Hoe lang duurt een overbelaste knie? Dit is lastig te zeggen, aangezien ieder lichaam op z’n eigen tempo herstelt. Hierdoor verschilt de hersteltijd van een overbelaste knie per persoon. We raden dus aan om goed naar je lichaam te luisteren. Je weet zelf vaak het beste wanneer je knie voldoende hersteld is. Twijfel je over de hersteltijd van je overbelaste knie? Schakel dan je huisarts of fysiotherapeut in. 

Als je na de hersteltijd van je overbelaste knie weer gaat met sporten, is nazorg belangrijk. Het is belangrijk dat je rustig opbouwt. Doe je dit niet, dan heb je meer risico op een volgende blessure. Onze tip: geef je knie extra bescherming met een kniebandage of een kniebrace. Zo krijgt de knie extra ondersteuning, waardoor je het risico op overbelasting van de knie verkleint.