Image

Blaar doorprikken: doe het niet! – Misschien heb je weleens gehoord dat je een blaar moet doorprikken. Echter is dit vaak niet de bedoeling, maar er zijn wel uitzonderingen. In dit artikel vertellen we je alles over hoe blaren ontstaan en de behandeling van blaren.

4 min. leestijd
Toon meer

Hoe ontstaat een blaar?

Image

Een lange wandeling maken, een stukje hardlopen of je favoriete sport beoefenen. Beweging is gezond, maar door de verkeerde schoenen of een langdurige activiteit kan het soms ongemakken opleveren. Bijvoorbeeld een blaar. Hoe ontstaan blaren en wat is het eigenlijk? Een blaar is een blaasje met vocht erin die ontstaat op de huid. De oorzaak van blaren is druk of wrijving op de huid, meestal ontstaat deze druk of wrijving door je schoenen. Voor meer informatie over het voorkomen van blaren lees je ons artikel gericht op blarenpreventie. Ons advies voor een goede genezing van de blaar: De blaar niet doorprikken en afdekken met een speciale pleister.

Om de druk of wrijving tegen de huid te voorkomen of pijn te verlichten, kun je een anti-druk patch gebruiken. De blaar niet doorprikken en afdekken met een speciale pleister.Probeer bijvoorbeeld de Hansaplast Anti-Druk Patches. Deze patches zorgen voor een onmiddellijke verlichting van de pijn en beschermen je huid. Voor tijdens het sporten bestaan er ook speciale tapes die blaren voorkomen, zoals de Hansaplast Anti-Blaar Sporttape.

Blaar doorprikken: wel of niet doen?

Image

Een blaar is pijnlijk en kan jouw dagelijkse bezigheden belemmeren. Je wilt al snel een blaar doorprikken in de hoop dat de blaar sneller geneest. Maar moet je een blaar wel of niet doorprikken? Over het algemeen is het doorprikken van de blaar geen goed idee. Als je een blaarpleister gebruikt, is doorprikken van de blaar niet nodig. Echter is het antwoord op de vraag over of je een blaar wel of niet moet doorprikken afhankelijk van wat voor blaar het is.

Gesloten blaar

Wanneer je een blaar oploopt en deze gesloten is, laat je deze dicht. De blaar is van zichzelf al goed afgedekt en geneest daardoor vanzelf. Wat je wel kunt doen, is de blaar afdekken met een speciale blaarpleister om verdere beschadiging te voorkomen. Heb je last van een grote blaar? Dan adviseren we je om een grote blaarpleister te gebruiken, zoals de Hansaplast Blaarpleister Groot of Hansaplast Blaarpleister XL.

Wil je meer weten over de verzorging van gesloten blaren? Lees dan ons artikel over het verzorgen van blaren.

Open blaar

De blaar kan soms openbarsten door de wrijving tegen je schoen of een ander kledingstuk. Over het algemeen moet je de blaar niet verder doorprikken. Maar in sommige gevallen kun je de open blaar wel doorprikken, bijvoorbeeld wanneer de wond kans loopt op een infectie. Zorg er in dit geval voor dat je de huid ontsmet voor en na het doorprikken met een speciaal ontsmettingsmiddel voor de huid. Het prikken doe je het beste met een steriele naald of bloedlancet. Belangrijk: was je handen voor en na het ontsmetten goed schoon. Wil je meer weten over de verzorging van open blaren? Aan het einde van dit artikel lees je meer over het verzorgen van open blaren.

Mag je een bloedblaar doorprikken of niet?

Een bloedblaar is een diepe drukblaar, ook wel wrijvingsblaar genoemd. De beschadiging van de huid gaat in het geval van een bloedblaar door een bloedvaatje heen. Hierdoor vult het blaasje op je huid zich met wat bloed. Bloedblaren zijn erg pijnlijk, maar verdwijnen in de meeste gevallen weer als je er niet te veel aan zit. Moet je een bloedblaar wel of niet doorprikken? Nee, een bloedblaar doorprikken of openprikken is niet goed. Wanneer je deze blaar openprikt is het moeilijk om het bloeden goed te stoppen. Verder is de kans op infecties groter wanneer je de bloedblaar openprikt. Het is dus verstandig om ervan af te blijven.

Open blaar behandelen

Image

Een open blaar loopt een groter risico op infecties. Je kunt dus beter niet een blaar doorprikken. Daarom moet je open blaren goed verzorgen. Maak de wond eerst goed schoon met water. Daarna kun je de open blaar ontsmetten en afdekken met een steriel verband of pleister. Plak een speciaal ontwikkelde blaarpleister over de open blaar, zoals de Hansaplast Blaarpleister Klein. Hierna is het een kwestie van de wond rustig laten genezen. Lees onze tips over een mooie wondgenezing en het voorkomen van littekens.

Image

Wil je verschillende blaarpleisters bij de hand hebben? Zorg ervoor dat je de Hansaplast SOS Mix Pack in huis hebt. Dit pak bevat kleine, grote en extra grote blaarpleisters, zodat je meteen het juiste formaat kunt gebruiken.

Let op! Denk je dat jouw blaar een infectie heeft opgelopen? Breng dan direct een bezoek aan jouw huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen jou het beste verder helpen en een behandelplan opzetten.

Verwante artikelen