Image

Blaren verzorgen: Hoe kom je van een blaar af – Ontdek hoe je blaren moet verzorgen, hoe snel je van blaren afkomt en kunt blijven lopen.

4 min. leestijd
Toon meer

Natuurlijk is het heerlijk om een hele dag te winkelen of de hele nacht door te dansen, maar soms kunnen pijnlijke blaren je het plezier in de weg zitten. Wist je dat het mogelijk is om schoenen beter te laten passen en zo pijnlijke blaren te voorkomen? Wij hebben een aantal praktische en technisch geavanceerde oplossingen voor meer comfort, ongeacht welke schoenen je draagt. Zo kun je de hele dag op de been blijven.

Wat is een blaar?

Wat is een blaar eigenlijk?

Bij blaren is de huid omhoog gekomen en zit er een waterige vloeistof in. Blaren vormen zich op handen en voeten door wrijving en druk. Je kunt blaren op je voeten krijgen door slechts een paar uur lang ongemakkelijke of slecht passende schoenen te dragen. Ook likdoorns kunnen ontstaan door wrijving en druk.
Image
Blaar met beschermend ‘blaardak’ en weefselvloeistof
Image
Lievelingsplek van blaren: de hiel.

Constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperhuid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen. Er ontstaat dan een blaar met weefselvloeistof erin. Deze vloeistof vormt een kussentje op de wond om zichzelf te beschermen tegen nog meer druk. De blaar is dus eigenlijk een slimme zelfbeschermende maatregel van je lichaam.

"Een open blaar
raakt
gemakkelijk geïnfecteerd."

De buitenste laag van blaren beschermt de wond tegen verdere druk of voorkomt infectie door vuil en bacteriën. Jammer genoeg doen blaren pijn en kunnen ze openbarsten bij nog meer druk en wrijving. Dit leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.

Blaren behandelen

De beste manier om een blaar aan te pakken

Blaren behandelen kun je het beste doen wanneer de blaar dicht is. Als je een blaarpleister gebruikt, kom je van blaren af zonder ze door te hoeven prikken. De pleister doet namelijk drie dingen: 

  • Het neemt extra druk van schoenen op de blaar weg,
  • Het beschermt de kwetsbare beschermende huidlaag op de blaar (het ‘dak’ van de blaar) totdat de blaar zelf zijn vocht kwijtraakt, en;
  • Het beschermt een open blaar tegen infectie en invloeden van buitenaf, zoals water, vuil en bacteriën.

Wil je toch je blaar doorprikken? Lees in ons artikel hoe je dit doet. Heb je last van een bloedblaar? Lees dan ons artikel hoe je dit soort blaren het beste kunt behandelen.

Bij een blaar verzorgen, moet je geduld hebben. Er zijn een paar maatregelen die je kunt treffen om pijn te voorkomen en te zorgen voor een snelle genezing:

Image
Breng een pleister aan zodra je voelt dat er een blaar ontstaatHansaplast Blaarpleister of Anti-Druk Patches zijn de eerste opties voor zelfhulp. Beide vormen een kussentje rond blaren en beschermen zelfs open blaren tegen infectie en vuil. Hansaplast Blaarpleister Groot vermindert direct de door druk veroorzaakte pijn en versnelt het genezingsproces van blaren. 
Image
Hansaplast Anti-Druk Patches zijn fantastisch voor blaren die niet op hielen of tenen zitten. (Blaarpleister Groot of Blaarpleister Klein bedekken beide lichaamsdelen op perfecte wijze). Breng een van de nauwelijks voelbare pleisters aan op een blaar of op een plek die blootgesteld wordt aan wrijving. Zorg ervoor dat de pleister wordt aangebracht op een droge huid en druk goed aan. De patches kunnen op maat worden geknipt voor het betreffende lichaamsdeel, vormen een kussentje op blaren en halen de druk weg. En als de blaar per ongeluk open gaat, beschermen beide pleisters je wond. 
Lees meer
Image

Wacht af: verwissel de pleister alleen als deze er vanzelf af gaat. Geef blaren de tijd om te genezen. Alle Hansaplast Blaarpleisters met hydrocolloidetechnologie creëren een optimaal vochtige omgeving voor wondgenezing waardoor de wond sneller geneest. Om het genezingsproces niet te verstoren, moet je de pleister enkele dagen laten zitten (verwissel hem alleen als hij vanzelf loslaat).

Speel alsjeblieft niet zelf voor dokter! Prik blaren niet door. Als blaren per ongeluk open gaan, trek dan de buitenste huidlaag er niet af. Laat deze genezen en bedek blaren met een blaarpleister. Zolang blaren bedekt zijn, is de wond beter beschermd tegen infectie, juist de bovenste huidlaag zorgt hiervoor.

Tip van de expert

Image
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Image
Vochtige wondgenezing: de optimale omgeving voor genezing van blaren

"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving. Dat is een klinisch bewezen feit waar de pleister van Hansaplast op is gebaseerd. In een beschermde staat genezen blaren het beste en helemaal vanzelf. Als je de beschermende huidlaag van blaren doorprikt, kunnen bacteriën de wond in en dat is medisch gezien een open wond. Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

"Onze hydrocolloidetechnologie
creëert een optimale staat waarin
de wond kan genezen"

Dankzij onze hydrocolloidetechnologie creëren de Hansaplast blaarpleisters de optimale omgeving waarin de wond kan genezen, dankzij de ondersteuning en het versnelde genezingsproces. Het hydrocolloïdmateriaal van de pleister neemt tegelijkertijd overtollig vocht uit de wond op en creëert er een beschermend gelkussentje overheen dat het vochtig houdt en de wond snel laat genezen."

De extra sterke hechting van Hansaplast Blaarpleister zorgt ervoor dat de pleister op zijn plaats blijft.

Open en dichte blaren verzorgen met de producten van Hansaplast

Probeer deze producten eens:

Geen idee hoe je een open blaar verzorgen of een dichte blaar verzorgen moet? Dit zijn slimme producten die je helpen omgaan met blaren, van een onzichtbare beschermende gel tot pleisters in verschillende maten.

Blaren voorkomen

Tips om blaren te voorkomen

Breng regelmatig een voetcrème aan zoals Hansaplast Herstellende Crème voor de basisvoetverzorging. Zo wordt de huid van je voeten soepeler en beter gehydrateerd en is daardoor beter bestand tegen blaarvorming
Hansaplast Anti-Druk Patches met zacht hydrocolloïdmateriaal dempen en beschermen voeten tegen pijnlijke druk in alle typen schoenen. Het transparante materiaal kan in elk gewenst formaat en gewenste vorm worden geknipt. Hansaplast Anti-Druk Patches kunnen ook worden gebruikt op pijnlijke of beschadigde huid.

Draag comfortabele schoenen die goed passen. Vooral als je weet dat je veel moet lopen of de hele avond gaat dansen, kan de keuze voor de juiste schoen toekomstige pijn en blaren helpen voorkomen. Koop schoenen later op de dag, omdat je voeten in de loop van de dag altijd wat opzwellen. Loop nieuwe schoenen in voordat je ze voor langere tijd gaat dragen.

Vocht en leer zijn geen goede combinatie: houd voeten zo droog mogelijk. Natte schoenen, laarzen en sokken zorgen veel sneller voor blaren dan droge. Maar je kunt mogelijke ‘risicoplekken’ altijd beschermen met Hansaplast Anti-Druk Patches. Je kunt ook zweten voorkomen met Hansaplast Silver Active.
Draag je nieuwe schoenen of schoenen zonder sokken? Loop je veel? Wees slim en bescherm ‘risicoplekken’ op je voeten tegen blaren voordat je weggaat met Hansaplast Anti-Druk Patches.
Aan het sporten of hardlopen? Draag speciale sokken met verstevigde tenen of hielen en zonder naden.
Als je een stedentrip doet of een langere wandeling maakt, wees dan voorbereid en neem Hansaplast Blaarpleister met je mee in je handtas. De extra sterke kleefkracht van de Blaarpleisters beschermen en bedekken je blaren, laten deze genezen en zorgen ervoor dat je voeten geen wrijving ondervinden, zodat je kunt blijven lopen!

Ontdek meer over Schoonheid & Verzorging van je voeten.

Bovenstaande tips en adviezen vervangen medisch advies niet. Lees de gebruikersinstructies op de productverpakking goed. Raadpleeg een medisch specialist wanneer onze tips niet helpen of in het geval dat je verwacht een medische aandoening te hebben.

Verwante artikelen

Verwante producten