Image

Veelvoorkomende voetproblemen en tips voor zachte voeten

6 min. leestijd
Toon meer

Bij Hansaplast focussen wij ons op het ontwikkelen van effectieve producten en het behouden van superieure kwaliteit van producten. Onlangs heeft een onderzoek onder 3000 deelnemers, uit drie verschillende landen*, uitgewezen dat de vijf meest voorkomende voetproblemen zijn:

Image
Dr Maike Kuhlmann Research & Development, Beiersdorf AG
  1. Eelt (27%)
  2. Droge huid (25%)
  3. Zweetvoeten (20%)
  4. Blaren (15%)
  5. Likdoorns (15%)


Voetverzorgingsexpert Maike Kuhlmann geeft uitleg over de oorzaken van deze voetproblemen en geeft tips over hoe je je voeten gemakkelijk gezond kan houden.

Droge huid

Image
Veel mensen hebben een droge huid, omdat de huid haar natuurlijke vochtbalans is verloren.
Image
Een crème met natuurlijke ureum versoepelt de huid onmiddellijk en kan ervoor zorgen dat de huid haar zachte en soepele textuur terugkrijgt.

"Een droge huid is niet het meest voorkomende probleem, maar de meeste voetproblemen worden hier wel door veroorzaakt", zegt Dr Maike Kuhlmann. Zij verklaart dit als volgt: "De huid heeft een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om soepel te blijven en verschillende vormen van druk en andere externe invloeden te kunnen weerstaan. Hierdoor ontstaan voetproblemen zoals eelt, barsten in de huid, en likdoorns. Door de hydratatie verliest de huid haar natuurlijk vochtbalans."

Een voetencrème verrijkt met Urea vergroot de hydratatie door het aantrekken en binden van water.

De Hansaplast Herstellende Voetcrème verzacht de huid onmiddellijk. De formule met 10% Urea hydrateert de huid, verbetert de hoeveelheid water die gebonden kan worden en versterkt de beschermende functie. Dit zorgt ervoor dat de huid weer zacht en soepel wordt. Om het beste resultaat te krijgen zou de voetcrème twee keer per dag gebruikt moeten worden. Het wordt ook geadviseerd om niet te heet te douchen of in een te heet bad te gaan, aangezien dit de huid kan uitdrogen. 

Om meer te leren over gebarsten hielen of gebarsten huid op een andere plek van de voet, kun je dit artikel raadplegen. 

Verharde, eeltige huid

Image
Wanneer de droge huid onbehandeld blijft kan er een medisch probleem ontstaan.
Image
Intensieve behandelingen zoals peeling producten en rijke voetcrèmes kunnen eelt verminderen en bijdragen aan zachte voeten.

"Eelt is een droge verharde en verdikte huid. Eelt kan ontstaan wanneer de huid is blootgesteld aan druk en wrijving gedurende een langere periode. De plekken waar dit het meeste voorkomt is de onderkant van de voet en de hiel, de plekken van de voet waarop je staat en dus de meeste druk toepast." Dr Kuhlmann wijst erop dat wanneer dit onbehandeld blijft, de elasticiteit vermindert en er voetkloven en barsten kunnen ontstaan. Naast dat dit pijnlijk en onaantrekkelijk is, kan dit verergeren tot een medisch probleem.

Met een intensieve behandeling kun je eelt behandelen.

Bijvoorbeeld met de intensieve voetencrème zoals de Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème met 20% Urea. Om nieuwe eeltvorming te voorkomen is een goede verzorgingsroutine onmisbaar.

Zweetvoeten

Volgens Maike Kuhlmann is het hebben van zweetvoeten vrij normaal. Onze voeten en handen hebben namelijk meer zweetklieren dan andere lichaamsgedeeltes.
Echter, het zweet begint pas een vervelende geur te krijgen wanneer onze voeten in aanraking komen met sokken of schoenen doordat micro-organismes dan activeren.

Image
Of je voeten nu normaal of heviger zweten, een goede hygiëne zorgt voor mooie voeten.
Image
Er zijn meerdere manieren om je voeten zweetvrij te houden en fris te laten voelen, bijvoorbeeld met een frisse voetspray.

Goede hygiëne is essentieel voor preventie van zweetvoeten. Een voetenbad met lauwwarm water en zeep is veel beter dan een snelle douche. Mensen die gemiddeld meer zweten zouden een voetenbad met kruiden zoals salie moeten overwegen.

Een frisse voetspray is ook ideaal bij warm en vochtig weer.

Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften kunt u kiezen tussen deodorants en anti-transpiranten.

Om je voeten te beschermen tegen zweten adviseren wij om een anti-transpirant product te gebruiken zoals de Hansaplast Silver Active Voetspray. Dit product verstrekt langdurige een veilige bescherming tegen voetgeur en zweet door de actieve samenstelling met antibacteriële zilverionen en aluminiumzouten.

Blaren

Blaren op de voeten kunnen binnen een paar uur al veroorzaakt worden. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het dragen van oncomfortabele schoenen of doordat er continue druk is op de huid van je voeten. Denk bijvoorbeeld aan voor het eerst in lange tijd weer hardlopen of dansen.

Image
Blaren ontstaan wanneer de bovenste huidlaag en de onderste huidlagen van elkaar scheiden en weefselvocht wordt gevormd.
Image
Blaren kun je voorkomen door de juiste schoenen te dragen en blaarpleisters te gebruiken.

Ten eerste zorgt druk of wrijving ervoor dat de bovenste huidlaag scheidt van de onderliggende lagen en dan ontstaat er een blaar met vocht erin. Dit vocht voorziet de wond normaal gesproken van een kussentje en beschermt hiermee tegen druk. Helaas kan de blaar makkelijk barsten, wat leidt tot een open wond die gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.

Prik de blaar niet door en bescherm met een blaarpleister

 

Bescherm de blaar met de Hansaplast Blaarpleister met hydrocolloid technologie. Dr Kuhlmann zegt hierover: "Deze blaarpleisters helpen extra druk van schoenen te voorkomen en beschermen de gevoelige beschermlaag totdat de blaar dit zelf kan. De pleister beschermt ook tegen infecties en externe invloeden zoals water, vuil en bacteriën. Door de goede bescherming van de blaar wordt het genezingsproces ook versneld. Blaren kun je voorkomen door oncomfortabele schoenen niet meer te dragen. Mocht je toch druk ervaren op je voeten, dan adviseren wij de huid te beschermen tegen extra druk en wrijving met de Hansaplast Anti-druk patches.

Een blaar openprikken? Zie hier de do's en dont's bij blaren

Voor meer informatie over hoe we uw persoonsgegevens verwerken, verwijzen we naar ons privacybeleid.

Likdoorns

Image
Een huid die continu is blootgesteld aan druk en wrijving kan ervoor zorgen dat eelt verandert in een likdoorn.
Image
Speciale pleisters behandelen de likdoorns en voorkomen verdere ontwikkelingen daarvan.

Als de huid wordt blootgesteld aan externe invloeden, dan beschermt het zichzelf. Zo wordt bijvoorbeeld ook een likdoorn gevormd. Dr Kuhlmann verklaart: "Wanneer de huid is blootgesteld aan permanente druk en wrijving bouwt de huid zelf een dikkere buitenste huidlaag, die verandert in eelt. Wanneer de druk aanhoudt, en dit voornamelijk op een specifieke plek is, kan het eelt een likdoorn vormen met een harde kern die de diepere, gevoelige huid bereikt en pijn veroorzaakt. Deze kern wordt de oorsprong van de likdoorn genoemd. Symptomen zijn pijn en zwelling rondom de kern en ongemak tijdens het lopen. Likdoorns komen het meest voor bovenop de teen en aan de buitenkant van de kleine teen, gezien op deze plekken de meeste druk wordt uitgeoefend door de schoenen. Ook kunnen likdoorns voorkomen op de zool van de voet en tussen tenen in als 'zachte likdoorns'."


Likdoorns kunnen behandeld worden met speciale likdoornpleisters


De Hansaplast Likdoornpleister is ideaal om likdoorns effectief te behandelen. De likdoornpleister heeft een zachte ring dat het aangetaste deel van de huid beschermt, terwijl het salicylzuur midden-in de likdoorn zacht maakt zodat deze gemakkelijk kan worden verwijderd. Een extra lange strip voorkomt dat de pleister loslaat.

Verwijder pijnlijke likdoorns in een paar dagen: volg de tips van voetexpert Dr. Ivan Bristow

Medisch advies

Wanneer je vragen hebt, advies wilt of veranderingen merkt in de hydratatie van je voeten of andere onregelmatigheden, neem dan contact op met een medisch specialist. Het is belangrijk dat onregelmatigheden voorkomen worden en dat kan door je voeten regelmatig te verzorgen. Onregelmatigheden in de hydratatie van je voeten en ook andere voethuid problemen kunnen een indicatie zijn van onder andere diabetes. Wil je meer weten over waarom het voor diabetici belangrijk is om goed voor hun voeten te zorgen, lees dan ons artikel 'Waarom is voetverzorging in het bijzonder belangrijk bij diabetes?'   

*Omnibus studie in Duitsland, Italië en Mexico met 1000 deelnemers per land. Juli 2013.

Houdt er rekening mee dat de bovenstaande tips en advies niet het medisch advies vervangen. Lees de gebruikersinstructies goed op de productverpakking. Raadpleeg een medisch specialist wanneer onze tips niet helpen of in het geval dat je verwacht een medische aandoening te hebben.