Image

Hielkloven: herkennen en behandelen van voetkloven – Een droge huid kan langzaamaan leiden tot hielkloven. Dat is geen pretje. Ontdek hoe je jouw voeten weer zacht maakt!

3 min. leestijd
Toon meer

Hielkloven herkennen

Image

Soms is je huid zo droog dat er barsten ontstaan. Dit komt vooral voor op de hielen, omdat alles hier dikker en vereelt is. Deze pijnlijke plekken noemen we hielkloven, eeltkloven of voetkloven. In sommige gevallen raken ze geïrriteerd en dat kan flink zeer doen.

Hielkloven komen net als hielspoor vaak voor bij ouderen, omdat hun huid minder elastisch is. In eerste instantie is het alleen een cosmetisch probleem, verder ondervind je er niet veel last van. Naarmate van tijd worden de barsten dieper en dat kan wél erg pijnlijk zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je jouw voeten niet goed reinigt of verzorgt.

Sommige mensen hebben van nature een droge huid. Bij hen ontstaan gemakkelijk barsten. Ook als je een erg dikke, vereelte huid rond je hiel hebt zitten, is de kans groter dat je een keer te maken krijgt met voetkloven. Tot slot loop je ook meer risico als je gedurende een lange tijd staat of open schoenen draagt.

Kloven in de voeten behandelen

Image

Hielkloven worden meestal veroorzaakt door een heel droge en vereelte huid (xerose). Daarom moet de behandeling gericht zijn op het dichtmaken van de eeltkloven en het verminderen van de dikke huid eromheen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de huid rond de rand van de hiel bijzonder dik is.

Wat kun je doen om kloven in de voeten te behandelen? Drie dingen: constant verzorgen, hydrateren met crèmes en het overschot aan eelt weghalen met een puimsteen. Hieronder lees je welke zalf je het beste kunt gebruiken tegen hielkloven.

!-Disclaimer:

Probeer de gebarsten huid op je hielen nooit zelf weg te halen met een scheermesje of andere scherpe voorwerpen. Naast het feit dat je dan te veel vel weghaalt, loop je ook meer risico op letsel. Je kunt op deze manier je huid namelijk beschadigen en een infectie krijgen. Raadpleeg altijd een arts als de hielkloven diep zijn, hevig bloeden of tekenen van infectie vertonen, zoals roodheid, zwelling of warmte.

Tips tegen hielkloven

Gebarsten huid op je hielen is dus een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door droogte of te veel eelt. Onze beste tip tegen hielkloven? Het is hierboven al even genoemd, maar met een goede zalf creëer je een beschermende laag op je voeten. Gebruik bijvoorbeeld de Hansaplast Hielkloven Zalf. Deze kloven crème herstelt de extreem droge, gebarsten huid op je voeten en zorgt ervoor dat alles weer glad en gezond wordt. Sterker nog: klinisch onderzoek heeft zichtbare en merkbare resultaten gemeten na slechts 4 dagen.*

Hoe werkt deze zalf tegen hielkloven dan precies? Dit goedje houdt invloeden van buitenaf tegen én zorgt ervoor dat het vocht van je huid niet verdampt. Zo wordt een ideale omgeving voor de actieve ingrediënten uit de crème gecreëerd en kan alles weer rustig genezen. Nog een voordeel: de klovenzalf bevat geen geurstoffen en conserveringsmiddelen.

* *88% van de gebruikers zegt dat de huid na 4 dagen al zichtbaar en merkbaar gladder en gezonder is.
Bron: Dermatologisch onderzoek onder 32 personen

Wat te doen bij diepe en pijnlijke kloven?

Image
De ene eeltkloof is de andere niet. Hoe dieper de barst zit, hoe pijnlijker de plek is. Bij ernstige kloven is verzorgen, smeren en eelt verwijderen soms niet genoeg. Je kunt dan ook een speciale hielsok dragen om je huid te beschermen. Zo komen er geen bacteriën in de barsten en verklein je de kans op een infectie. Onthoud goed dat, hoeveel pijn je ook hebt, hielkloven slechts iets tijdelijks zijn. Met de juiste aandacht en behandeling krijg je zo weer mooie voeten. Echt waar!

Hielkloven voorkomen

Ben je eindelijk van je eeltkloven af? Fijn! Dan is het nu zaak om te voorkomen dat je later nog eens last van krijgt van hielkloven.

Zo kun jij hielkloven voorkomen:

Probeer de oorzaak van de eeltkloven te vinden, of het nou gaat om verwaarloosde verzorging, het seizoen (hielkloven komen vaker voor in de zomer als we blootsvoets op ruwe tegels of oppervlakken lopen) of iets anders.
Het belangrijkste is dat je constant de harde, dikke huid op je hielen verwijdert. Regelmatig onderhoud is de beste manier om te voorkomen dat droge huid en hielkloven terugkeren.
Gebruik puimsteen of een metalen voetvijl om de gebarsten huid dunner te maken. Je kunt je hielen het beste bewerken als ze zacht zijn na een bad of douche.
Breng twee keer per dag een vochtinbrengende crème met urea aan, bijvoorbeeld Hansaplast Herstellende Voetcrème. Daarmee word je het probleem al snel de baas.
Controleer je schoenen. Zouden deze kunnen bijdragen aan het ontstaan van voetkloven? Dit is vaak het geval als ze te strak zitten of voor oncomfortabele wrijving zorgen. Raadpleeg je pedicure of arts als je er zelf niet uitkomt.
Leg eventueel inlegzolen in je schoenen. Die maken lopen een stuk comfortabeler en gemakkelijker.
Lees je in! Ontdek wat je allemaal kunt doen om jouw voeten goed te verzorgen.

Verwante artikelen

Verwante producten