Hoe ontstaan droge voeten en eeltvoeten?

Droge voeten

De huid bevat een bepaalde hoeveelheid vocht die nodig is om de huid soepel te houden en bestand te maken tegen verschillende soorten druk en invloeden van buitenaf.
De hydratatie van de huid kan afnemen. Hierdoor worden je voeten droog en kan er in combinatie met druk of wrijving eelt ontstaan. De oorzaken van droge voeten variëren: sommige mensen hebben gewoon een drogere huid dan anderen. De reden kan ook genetische aanleg zijn voor de ontwikkeling van droge huid, of diabetes, waarbij een droge huid optreedt als bijwerking. De huid wordt ook droger naarmate je ouder wordt. En ook lange, hete baden en douches kunnen je huid uitdrogen. Door wrijving en druk kunnen ook blaren ontstaan.
Droge voeten en eelt voeten - Hansaplast
Niet ongebruikelijk: droge voeten

Eelt

Eelt (callus in het Latijn) is een gebied met verdikte huid, vooral op de zolen en hielen van de voeten. Eelt ontstaat op plaatsen waar de huid gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan druk en wrijving. De buitenste laag van de huid, de opperhuid, reageert door laag voor laag vereelte huid op te bouwen en te vormen, de medische term hiervoor is hyperkeratose. Hierdoor krijg je eelt voeten.

Dit zie je vooral op de voetzool (het kan ook op de handpalmen en vingers zitten) en verschijnt als een geelachtige verdikking. Dit is in de meeste gevallen pijnloos. Als dit wordt blootgesteld aan overmatige en constante druk kan het ook erger worden en barsten, zie ook directe hulp bij hielkloven. Lichte tot matige eeltvorming is slechts een cosmetisch of esthetisch probleem, vooral als je open schoenen draagt. Maar de verdikking van de getroffen gebieden kan leiden tot een pijnlijke en ongemakkelijke eeltvorming.

"De grens tussen een esthetisch probleem en een ongemak is nogal vaag"

Medische achtergrond: de stratum corneum (Latijn voor ‘hoornlaag’) is de bovenste laag van de opperhuid. Tussen de verhoornde cellen (corneocyten) zitten de epidermale vetten. De hoornlaag – vooral het onderste deel; een derde van het geheel – vormt de doordringbaarheidsbarrière die de ware barrière van de huid is tegen exogene factoren en endogeen waterverlies.
Droge voeten en eelt voeten - Hansaplast
Voet met een kenmerkende eeltplek
Voetverzorging eelt - Hansaplast
Hyperkeratose: toegenomen dikte van de hoornlaag
Terug naar het begin

Droge voeten en eelt verzorgen

Maak je droge voeten zacht

De benodigde stappen ondernemen om je droge, vereelte voeten zachter te maken, is gemakkelijk, vooral als je met een behandeling begint! Daarna gaat het om onderhoud.  Lees hieronder alles over droge voeten verzorgen en voetverzorging eelt.

De verdikking van de huid is deel van de normale bescherming van de huid tegen wrijving, druk en andere vormen van lokale irritatie, maar deze kan ook tot eelt en likdoorns op handen en voeten leiden. De grens tussen een cosmetisch of esthetisch probleem is vaag en er kan een lichamelijk probleem optreden zodra de hielen op droge voeten beginnen te barsten. Constante en regelmatige verzorging, evenals de verzachting van de getroffen gebieden met producten met doeltreffende ingrediënten zoals urea helpen eelt onder controle te houden en zorgen dat deze uiteindelijk verdwijnt.

 1. Week je droge voeten in warm water met zeep (gebruik een speciaal voetenbadmiddel of milde producten) gedurende ongeveer vijftien tot twintig minuten. Dit helpt om de vereelte huid op je voeten zachter te maken zodat deze gemakkelijker kan worden verwijderd.
  Droge voeten en eelt - Hansaplast
 2. Gebruik een speciale vijl voor voetverzorging of een puimsteen en behandel de ruwe plekken van droge voeten. Pas op dat je niet te veel verwijdert. Voel af en toe aan je voeten om dit te controleren. Voor een mildere behandeling, doch zeer effectief, gebruik Hansaplast Anti-Eelt 2 in 1 Peeling, welke niet alleen scrubt, maar ook je voeten verzorgt. Richt je ook op delen onder de voet, evenals de randen van je voeten en hielen waar eelt het meeste voorkomt en waar de huid het droogst is.
  Droge voeten en eelt - Hansaplast
 3. Als je blij bent met het resultaat, spoel je je voeten af en maak je ze grondig droog.
  Droge voeten en eelt - Hansaplast
 4. Dan breng je een royale laag voetcrème of lotion aan. Hansaplast heeft voetverzorgingsproducten die niet alleen zorgen voor hydratatie en verzorging, maar die ook droge voeten en vereelte huid helpen verminderen, zoals Hansaplast Herstellende Voetcrème voor de normale huid tot droge huid, en om droge huid en eelt te verminderen gebruik je Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème met 20% Urea. Voor extra verzorging bedek je je voeten met katoenen sokken om ze vochtig te houden en de crème ’s nachts in te laten trekken. Op die manier kun je het beste je droge voeten verzorgen en voorkom je uitgedroogde voeten. Dit komt omdat de voetcrème uren lang kan inwerken terwijl je slaapt. Doe dit een aantal nachten achter elkaar voor een maximaal effect. Daarna moeten je droge voeten veel zachter en gladder aanvoelen.

  Droge voeten en eelt - Hansaplast
 5. Om je voeten glad te houden, zou je dagelijks een voetcrème zoals Hansaplast Herstellende Voetcrème moeten gebruiken. Voor intensievere verzorging van droge voeten en eeltvermindering, gebruik Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème. Deze crème bevat de speciale formule met 20% Urea en de Aquaporin technologie voor een langdurig resultaat. Neem voetverzorging op in je dagelijkse lichaamsverzorging. Tip: zet het potje of de tube met voetcrème naast je bodylotion zodat je het niet vergeet!
  Droge voeten en eelt - Hansaplast

Tip van de expert

„Voetcrèmes met speciale vochtinbrengende ingrediënten zoals urea helpen om droge huid te herstellen. Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème bevat het natuurlijke en zeer effectieve, vochtinbrengende urea met een concentratie van 20%, dat zorgt voor langdurige en intensieve hydratatie en helpt zo droge voeten en vereelte plekken te verminderen.

„Intensieve verzorging met doeltreffende ingrediënten regenereert droge, ruwe huid.“

In combinatie met de Anti-Eelt 2in1 Peeling, speciaal voor de specifieke eeltplekken, is dit een geweldige oplossing die je zal helpen om eelt te verminderen.”
Expert op het gebied van droge voeten verzorgen en voetverzorging eelt - Hansaplast
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Terug naar het begin

Oplossingen voor zachte voeten

Probeer deze producten eens:

Slimme producten die je helpen om van ruwe plekken en droge voeten af te komen
en die je huid zachter maken. Verwijder, bescherm en hydrateer!

Droge huid en Eelt
Terug naar het begin

Droge voeten en eelt voorkomen

Slimme manieren om droge voeten en eelt te voorkomen

 1. De regelmatige verwijdering van eelt en het gebruik van speciale vochtinbrengende voetcrèmes zoals Hansaplast Herstellende Crème voor de normale huid tot droge huid of Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème helpen om je droge voeten in een beter conditie te krijgen en te houden.
 2. Voetcrèmes met speciale vochtinbrengende ingrediënten zoals urea (bijv. Hansaplast Herstellende Voetcrème) helpen om de huid kostbaar vocht te laten opslaan en om plekken met droge en ruwe huid te herstellen. Tip: neem een voetmasker voordat je naar bed gaat. Breng een royale hoeveelheid crème aan, bedek dit met een sok en laat de crème ’s nachts intrekken.
 3. Voor intensieve eelt vermindering, gebruik Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème met 20% UREA. De speciale formule met 20% Urea en de Aquaporin technologie bieden een langdurig resultaat.
 4. Om te voorkomen dat eeltplekken het lopen oncomfortabel maken, gebruik je specifieke producten zoals Hansaplast Anti-Drukringen voor Eelt die de plekken beschermen tegen pijnlijke druk. Lees meer over Schoonheid & Verzorging van je voeten.
Terug naar het begin

Bovenstaande tips en adviezen vervangen medisch advies niet. Lees de gebruikersinstructies op de productverpakking goed. Raadpleeg een medisch specialist wanneer onze tips niet helpen of in het geval dat je verwacht een medische aandoening te hebben.