Likdoorns

Likdoorns verwijderen

Likdoorns kunnen het zetten van elke stap pijnlijk maken. Kies de juiste methode om er vanaf te komen.

Over

Hoe likdoorns ontstaan

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, fungeert als een beschermlaag voor de diepere, gevoeligere huidlagen.

Als de huid constant wordt blootgesteld aan druk en wrijving, bijvoorbeeld door slecht passende schoenen, reageert deze door de buitenste laag te verdikken en vormt zo eelt (zie ook: Directe hulp voor droge voeten en eelt). Als de druk aanhoudt, vooral op een specifieke plaats, kan het eelt een likdoorn vormen met een harde kern die de diepere, gevoeligere huidlagen bereikt en zo pijn veroorzaakt. Deze kern wordt vaak de ‘hoornpunt’ van de likdoorn genoemd.

Likdoorns kunnen wit/grijs of geel/bruin van kleur zijn, afhankelijk van je huidtype. Symptomen zijn pijn en zwelling rond de likdoorn en ongemak bij directe druk tijdens het lopen.

Likdoorns komen vooral voor boven op de tenen en aan de buitenkant van je kleine teen, dat wil zeggen op die plaatsen waar schoenen de meeste druk uitoefenen. De pijnlijkste vorm van likdoorns is het type waarbij de huidzenuwen met de likdoorn zijn vergroeid.
 
Likdoorns kunnen ook voorkomen op de voetzool en als zogeheten 'weke likdoorns' tussen de tenen, waar de huid vochtig is door zweet of slecht afdrogen.

Likdoorn
Likdoorns zitten meestal op tenen vanwege de druk
Likdoorn
Medische illustratie van een likdoorn
Terug naar het begin

Behandeling

De eerste maatregel…

...is altijd dat je verdere druk moet voorkomen om de pijn te verlichten: kies goed passende schoenen of trek andere schoenen aan. Bescherm de likdoorn met een speciale Hansaplast Likdoornpleister. Deze pleister gaat verdere druk tegen en verlicht de pijn, tegelijkertijd helpt hij bij het verwijderen van de likdoorn dankzij het zachte ingrediënt salicylzuur.

Voor gemakkelijke en handige verwijdering...

...van de likdoorn heb je alleen de speciale likdoornpleister nodig.
Deze biedt onmiddellijk verlichting van de druk en helpt tegelijkertijd likdoorns te verwijderen met het actieve ingrediënt (salicylzuur).
Likdoorn
Breng een Hansaplast Likdoornpleister aan door het midden van de ring direct op de likdoorn aan te brengen, nadat je dat deel van de huid eerst hebt gereinigd en gedroogd. Laat dit inwerken en verwissel de pleister na twee dagen.
Likdoorns
Na vier dagen kan de, nu zachte, likdoorn gemakkelijk worden verwijderd in een warm bad met zout of zeep.
Probeer de likdoorn niet te verwijderen met scherpe voorwerpen zoals mesjes.
Houd na verwijdering de plek en de huid eromheen goed gehydrateerd met speciale voetcrèmes zoals Hansaplast Herstellende Voetcrème.
Probeer de likdoorn nooit te verwijderen met een scherp voorwerp! Ga naar een pedicure als de likdoorn niet verdwijnt of een pijnlijke ‘kern’ blijft houden. Bij diabetes wordt er geadviseerd vooraf aan gebruik van de Hansaplast Likdoornpleister te overleggen met uw dokter of medisch specialist. Kijk voor meer informatie in de gebruiksinstructies en bijsluiter van het product.

Tip van de expert

"Hoe werkt een likdoornpleister en hoe bestrijdt deze likdoorns zo doeltreffend? De Hansaplast Likdoornpleister bevat een actief ingrediënt dat de likdoorn zacht maakt: het salicylzuur in het midden van de zachte ring zorgt ervoor dat de structuur die de hoorncellen van de likdoorn bijeen houdt, los raakt.

‘Rustig aan:
onze likdoornpleisters pakken
je likdoorn aan door
deze zacht te maken’

De vereelte huid en de intercellulaire stof die de lagen bijeen houdt, worden losgemaakt wat zorgt voor meer hydratatie en een verweking van de plek, zodat de likdoorn er gemakkelijk uit kan worden gehaald."

Likdoorn
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Likdoorn
Medische illustratie van een likdoornpleister
Terug naar het begin

Oplossingen

Probeer deze producten eens:

Slimme producten uit ons assortiment die je helpen om likdoorns aan te pakken. Vind de juiste oplossing, van preventie tot verwijdering, zodat je kunt blijven lopen.
Likdoornpleisters en Anti-drukringen
Terug naar het begin

Preventie

De beste manier om een likdoorn te voorkomen is om je voeten altijd in goede conditie te houden en de juiste schoenen te dragen. Maar zere plekken, likdoorns, hielkloven en vereelte huid zijn een veel voorkomend probleem en komen vaker voor naarmate we ouder worden.

Wat je kunt doen om likdoorns te voorkomen:

  1. Kies goed passende schoenen en wissel vaak van schoenen. Als je verschillende soorten schoenen draagt, voorkomt dit druk van een schoen die te strak kan zitten en druk uitoefent op je tenen.

  2. Verzorg je voeten elke dag met speciale hydraterende voetcrème zoals Hansaplast Herstellende Voetcrème.
  3. Als preventieve maatregel adviseren wij Hansaplast Anti-Drukringen en Hansaplast Anti-Druk Patches op plaatsen waar veel druk op staat of op zijn laatst zodra de eerste tekenen van een likdoorn verschijnen. De zachte en zelfklevende ringen beschermen tegen pijnlijke druk en verlichten de pijn van een likdoorn onmiddellijk. 

    Lees meer over Schoonheid & Verzorging van je voeten.

Terug naar het begin

Bovenstaande tips en adviezen vervangen medisch advies niet. Lees de gebruikersinstructies op de productverpakking goed. Raadpleeg een medisch specialist wanneer onze tips niet helpen of in het geval dat je verwacht een medische aandoening te hebben.

Likdoorns verwijderen

Likdoorns kunnen het zetten van elke stap pijnlijk maken. Kies de juiste methode om er vanaf te komen.