Mirror held below foot

Waarom is voetverzorging in het bijzonder belangrijk bij diabetes

3 min. leestijd
Toon meer

Diabetische huid heeft extra aandacht nodig om complicaties te vermijden.

Waarom uw voeten belangrijk zijn en hoe de voeten te verzorgen bij diabetes

Als u diabetes heeft, zijn er drie redenen waarom u aandacht moet besteden aan uw voeten.

Ten eerste, diabetes kan invloed hebben op de bloedsomloop. Dit betekent dat sommige patiënten met diabetes lijden aan verminderde doorbloeding van de voeten, dat vervolgens ook invloed heeft op de huid en kan leiden tot voetproblemen. 

Lees Meer

Ten tweede, de zenuwen in de voet kunnen ook beïnvloed worden door diabetes. Met een verminderd gevoel in de voeten, kunnen patiënten het risico lopen om hun voeten te beschadigen door slecht passend schoeisel of door wondjes veroorzaakt door kleine objecten. Het verlies van controle over de zenuwen in het onderbeen en de voet betekent dat het vermogen om te zweten beperkt is, en dit kan leiden tot droge voeten. 

Lees Meer

Ten derde wordt diabetes geassocieerd met een verhoogd risico om infecties op te lopen en kan tegelijkertijd gevaar vormen voor het immuunsysteem om ziektes te bestrijden. Dit is vooral het geval wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is. Indien onbehandeld kunnen diabetici eventueel een voet infectie oplopen die kan verspreiden en leiden tot ernstige complicaties. 

Lees Meer

Vind een crème die prettig is voor jou

Een ander belangrijk punt betreft voetcrème is dat het er een moet zijn die u prettig vindt om te gebruiken. Als u niet tevreden bent met de crème die u heeft, zult u deze nooit gebruiken, ongeacht hoe goed het is. Dit betekent over het algemeen dat het gemakkelijk te gebruiken moet zijn en dat er zichtbare resultaten te zien moeten zijn. Bovendien moet een voetcrème voor diabetici aan bepaalde eisen voldoen. De compatibiliteit tussen de huid en de crème moet bijvoorbeeld dermatologisch worden onderzocht - zoals het geval is met Hansaplast producten. Bovendien hebben de Hansaplast crèmes een aangename geur, wat een voordeel is ten opzichte van de meeste andere beschikbare crèmes voor diabetici. 

Aanbevelingen voor verzorging van de voeten bij diabetes

Het is belangrijk voor patiënten met diabetes om bewust te worden van het feit dat hun voeten speciale zorg nodig hebben, om voetproblemen te voorkomen. Het controleren van voeten moet een natuurlijk onderdeel van de dagelijkse routine van diabetici worden. Dit kan worden bereikt door een vast onderdeel te maken van de behandeling, bijvoorbeeld elke ochtend na de douche of vlak voor het slapen gaan. Ook moet er rekening gehouden worden met de volgende aanbevelingen. 

Reguliere, intensieve zorg voor lange termijn resultaten

Image
Reguliere intensieve zorg voor lange termijn resultaten

Met behulp van de juiste producten op een regelmatige basis zal de conditie van de voeten gehandhaafd en verbeterd worden. De Anti Eelt producten bieden oplossingen geschikt voor diabetici om eelt te verminderen. Bijvoorbeeld, de Anti Eelt Intensieve Crème met 20% urea is een oplossing die gebruikt kan worden om eelt te behandelen tijdens het douchen, baden of wanneer u uw voeten verwend met een voetbad. Dit product vermindert de droge huid op de voeten en hydrateert tegelijkertijd uw huid. Verder biedt dit product diabetici een veilige manier om het eelt op hun voeten te verminderen. Voor de beste lange termijn resultaten is regelmatig onderhoud belangrijk om voetproblemen te voorkomen.

Image
Elke dag een voetbad van slechts vijf minuten is aanbevolen voor diabetici en helpt voetproblemen te voorkomen.

Zorg elke dag goed voor je voeten

Elke dag een korte voetbad van slechts vijf minuten met milde zeep en lauw water tussen de 30-35 °C wordt aanbevolen voor diabetici. Het is ook belangrijk om de watertemperatuur telkens op te meten met een thermometer, aangezien het moeilijk is voor iemand die diabetes heeft om de temperatuur te boordelen, aangezien de voeten kunnen lijden aan gevoelsverlies. Als de voet gewond is, kunt u van het bad afzien. Als u toch besluit te baden, moet u uw voeten volledig droog maken, aangezien het water verstopt kan raken in de plooien van de voet, wat uiteindelijk schimmelinfecties kan veroorzaken.

 

Image
Hou de teennagels glad, haal er niet te veel van af en zorg ervoor dat de nagelriemen zorgvuldig terug geduwd worden.

Houd uw teennagels verzorgd en soepel

Diabetici moeten vaker hun teennagels vijlen in plaats van de nagelknipper te gebruiken. De vorm van de nagel moet bovendien een afspiegeling zijn van de natuurlijke curve van de nagelriemen. Na het knippen van de nagels moeten de nagelriemen voorzichtig worden teruggedrongen met een houten pedicure stok. Een goed moment om dit te doen is direct na het douchen, want dan zijn de nagelriemen het zachtst. Voor meer informatie over hoe u zelf een professionele pedicure thuis kan doen, lees de Hansaplast Pedicure Tips.

Raadpleeg uw arts
Als u diabetes heeft, is het belangrijk voor u om uw reguliere afspraken bij te wonen. Zodra u eventuele veranderingen aan de huid op uw voeten ziet, moet u een arts raadplegen. Als u bent gediagnostiseerd met diabetes of advies nodig hebt bij het kiezen van de juiste voetcrème, moet u een arts raadplegen over welke producten geschikt zijn voor u om de huid intact en goed gehydrateerd te houden en om mogelijke besmetting of voetproblemen te voorkomen. 

Bovenstaande tips en adviezen vervangen medisch advies niet. Lees de gebruikersinstructies op de productverpakking goed. Raadpleeg een medisch specialist wanneer onze tips niet helpen of in het geval dat je verwacht een medische aandoening te hebben.

Voetverzorging bij diabetes | Hansaplast

 

Bij diabetes hebben je voeten speciale zorg nodig om een gezonde huid te behouden en voetproblemen te voorkomen. Lees meer in dit artikel.