Image

Mooie wondgenezing en vermindering van littekens – Ontdek hoe het verzorgen van uw wond met het juiste verband of de juiste pleister blijvende schade aan uw huid, en zelfs littekens, kan voorkomen.

6 min. leestijd
Toon meer

Over

Een val van de trap, een auto-ongeluk of een operatie: veel gebeurtenissen in het leven laten hun sporen achter in de vorm van kleine of grote littekens. Veel mensen hebben littekens die ze aan bepaalde situaties herinneren. Littekens kunnen niet alleen behoorlijk wat pijn veroorzaken (als ze dicht bij gewrichten zitten) en de mobiliteit hinderen, maar kunnen ook het zelfvertrouwen ondermijnen, vooral als de littekens zichtbaar zijn voor anderen. Daarom is een mooie wondgenezing belangrijk. 

Hoe littekens worden gevormd

Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond. Deze treden op wanneer de buitenste laag van de huid, de opperhuid, wordt beschadigd en de wond zich uitstrekt tot de lederhuid. Het organisme kan het vernietigde, zeer gespecialiseerde weefsel niet op dezelfde manier vervangen. Lees meer over Eerste Hulp bij kleine ongelukjes.

Image
Wondgenezing: Sluiting van de wond met nieuw gevormde, roze huid en bloedvaten © Hansaplast
Image
Verdikt of hypertrofisch litteken; © Hansaplast
In plaats daarvan wordt de wond 'gerepareerd' met bindweefsel: om de wond of het letsel te genezen, produceert het lichaam een grotere hoeveelheid collageen om het kapotte en beschadigde huidweefsel te herstellen. Collageen 'bindt' de beschadigde huid en helpt om de huid daar te sluiten en te zorgen voor een mooie wondgenezing.

ZODRA U EEN KLEIN
WONDJE OF SCHAAFWOND KRIJGT,
BEGINT UW LICHAAM DAT TE GENEZEN.

Ook nadat de wond is genezen blijft het lichaam collageen naar die plaats sturen, wat in de loop van de tijd leidt tot veranderingen in de grootte en vorm. Het resulterende litteken heeft geen goede bloedcirculatie, is soms ongelijkmatig en is minder elastisch.
Littekens kunnen soms verdikt zijn (hypertrofische littekens) of zijn juist wat verzonken, afhankelijk van de schade die is toegebracht aan de onderliggende huid- en weefsellagen. Ook kan de kleur variëren.

Behandeling

Hoe u een wond het beste kunt behandelen en littekens kunt voorkomen

Als u wonden onbedekt laat of standaardpleisters en -verband gebruikt, leidt dit doorgaans tot de vorming van een korst die kan leiden tot ontsierende littekens.

Tegenwoordig kunt u veel doen om te zorgen voor een snelle wondgenezing als u te maken heeft met een verstoring van de huid. Dit alles dankzij nieuwe technologie en medische inzichten. Wees verstandig en benut deze wetenschappelijke inzichten optimaal. Wij hebben deze geïntegreerd in onze Hansaplast pleisters voor Snelle wondgenezing, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over wondgenezing en littekenvorming.

Wonden genezen op een geavanceerde manier,
met vochtige wondgenezing

De beste manier om een wond te behandelen, is deze afgedekt te houden met een pleister die te allen tijde zorgt voor omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Waarom is dit beter dan uw huid aan de lucht te laten genezen?

  • Het versnelt het herstel van uw huid.
  • Het voorkomt dat zich een korstje vormt.
  • Omdat het uw wond soepel houdt.
  • Omdat het de kans op littekenvorming beperkt en zorgt voor een mooie wondgenezing.
  • Omdat het huidvriendelijk is.

Wilt u meer weten? Lees hier “5 goede redenen voor vochtige wondgenezing”.

Snelle Wondgenezing: ondersteuning van wondgenezing, voorkomen van korstjes en vermindering van littekenvorming

Image
Pleister voor Snelle Wondgenezing met desinfecterend wondkussen © Hansaplast

Preklinische en klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden in vochtige omstandigheden sneller kunnen genezen en dat de vorming van een korst wordt tegengegaan. Dit komt omdat vochtige wondgenezing (zie 5 goede redenen voor vochtige wondgenezing) de groei en migratie van cellen bevordert en ervoor zorgt dat essentiële eiwitten in de wond blijven. Snelle Wondgenezing is gebaseerd op deze geavanceerde technologie waarmee het vochtgehalte en de temperatuur van de wond kunnen worden gecontroleerd voor een optimale wondgenezing.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen en het is een geavanceerde technologie die in ziekenhuizen wereldwijd wordt gebruikt, omdat dit het natuurlijke, vochtige milieu voor wondgenezing creëert dat de huid nodig heeft om te herstellen.

Dus vochtige wondgenezing is de optimale behandeling voor herstel van uw huid, omdat...

Image
Het creëren van vochtige wondgenezingsomstandigheden is gemakkelijk: met de pleister voor Snelle Wondgenezing; © Hansaplast
  • deze een vochtig milieu biedt, zodat er geen korst wordt gevormd waardoor cellen zich sneller kunnen verplaatsen en delen
  • deze de wond tot wel 50% sneller laat genezen
  • deze het algemene genezingsproces verbetert, omdat deze de wond vochtig, de huid flexibel en bewegingen pijnloos houdt.
  • is bewezen dat deze de kans op littekens vermindert, wat leidt tot een beter cosmetisch resultaat na kleine verwondingen ((zelfs bij kleine operatiewonden of na de verwijdering van moedervlekken.) 
Een Hansaplast Snelle Wondgenezing pleister kan veilig twee dagen of langer blijven zitten. Als u de pleister te vaak vervangt, onderbreekt dat het wondgenezingsproces. Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters zijn ontworpen om comfortabel te kunnen dragen, omdat ze ademend, waterbestendig en zeer huidvriendelijk zijn.

Leer hoe u littekens kunt verminderen

Het is nog steeds niet mogelijk om littekens volledig te verwijderen wanneer er eenmaal littekenvorming optreedt, maar er zijn enkele effectieve methodes om ze te verminderen, zodat u weer 'beter in uw vel' kunt zitten.
Hier zijn enkele dingen die u moet weten:

Image

Tip 1

Mijd zonnebanken of UV-straling als het litteken nog vers is. Licht kan de wondgenezing beïnvloeden en de kleur en structuur van de huid veranderen.

Lees meer
Image

Tip 2

Houdt uw beschadigde huid altijd zacht en soepel na het sluiten van de wond met behulp van huidcrème.

Lees meer

Oplossingen

Probeer dit product eens:

Gelukkig is het niet moeilijk om bepaalde littekens te voorkomen en om andere te verminderen. Houd uw wond afgedekt en vochtig. Hansaplast biedt hiervoor de Hansaplast Snelle Wondgenezing aan:

 

Daarnaast is er de Hansaplast Littekenvervager, een transparante, zelfklevende patch, gemaakt van polyurethaan. De patches bevatten geen actieve ingrediënten (geneesmiddelen) die mogelijk bijwerkingen kunnen veroorzaken. Ze zijn een veilige en efficiënte manier om verheven en verkleurde hypetrofische en keloïde littekens effectief te verminderen.

Preventie

Het is niet gemakkelijk om kleine wondjes en schaafwonden te voorkomen. Een val, in de vingers snijden en voor u het weet, bloedt u.

Tips

Image

Bij het gebruik van scherp gereedschap moet u bijzonder voorzichtig zijn en indien nodig beschermende middelen dragen.

Lees meer
Image

In de keuken moet u van u af snijden en onthouden dat scherpe messen eigenlijk minder gevaarlijk zijn dan botte, omdat deze gemakkelijker door het voorwerp heen gaan.

Lees meer
Image

Geef een schaar door met de punt weggedraaid van de persoon aan wie u de schaar geeft.

Lees meer
Image

Het is niet mogelijk om alle snijwonden en schrammen te voorkomen dus zorg dat u thuis een goed gevulde EHBO-doos hebt en eerste hulp kunt bieden. Vind tips over wat daar in moet zitten hier.

Lees meer

Krab korstjes er niet af. Zodra u een snijwond of schaafwond krijgt, begint uw lichaam met het genezen van de wond. Witte bloedcellen vallen bacteriën aan die infecties veroorzaken. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren wat een mooie wondgenezing tegengaat.

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Lees meer over Gezondheid en Bescherming.

Verwante artikelen

Verwante producten