plester kaki

Eerste Hulp – Ontdek wat je moet doen bij ongelukjes en hoe je kleine wondjes zo snel en doeltreffend mogelijk kunt behandelen en genezen.

4 min. leestijd
Toon meer

Over

Eerste hulp - Eerste maatregelen

Image
Heeft u een goed gevulde EHBO-doos?

In het geval van een ongeluk is het altijd belangrijk om uw hoofd koel te houden, zodat u zo goed mogelijk eerste hulp kunt bieden. Niet iedereen kan tegen de aanblik van bloed. Soms kan zelfs iets onschuldigs zoals groente snijden in de keuken leiden tot een diepe snijwond die hevig bloedt. Als u weet hoe u moet reageren en een goed gevulde EHBO-doos thuis en in de auto hebt, bent u goed voorbereid op het bieden eerste hulp. Lees meer over de behandeling van snijwonden en schaafwonden.

U KUNT ONGELUKKEN NIET VOORKOMEN,
MAAR U KUNT WEL EEN GOEDE
EHBO-DOOS VOORHANDEN HEBBEN 

Eerste hulp: de 8 gouden regels

Blijf rustig.
Lees meer
Image
Controleer of uw omgeving veilig is. Breng uzelf of het slachtoffer niet in gevaar.
Lees meer
Image
Besluit of u of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Vraag om advies indien u het niet zeker weet.
Lees meer
Stel het slachtoffer gerust als hij/zij ernstig gewond is en in shock verkeert en houdt hem/haar warm. Blijf bij het slachtoffer, houd hem/haar comfortabel en verplaats hem/haar niet als u vermoedt dat er sprake is van letsel aan rug of nek. Roep in dat geval medische hulp in.
Lees meer
Image
Geef de medische experts zo veel mogelijk informatie over het ongeval en de symptomen. Ook alles wat u weet van allergieën of bloedgroep of vaccinaties of de medische toestand van die persoon (bijvoorbeeld of hij/zij geneesmiddelen gebruikt)
Lees meer
Image
Was uw handen voordat u de wond verzorgt en draag wegwerphandschoenen om u zelf te beschermen en om infecties te voorkomen.
Lees meer
Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met Hansaplast Wondspray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt. Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts.
Lees meer
Image
Houd uw EHBO-doos op peil. Vergeet niet om onderdelen uit de EHBO-doos die u gebruikt te vervangen en controleer regelmatig de vervaldata. Bekijk de Hansaplast selectie van wondverzorging of doe ideeën op voor uw medicijnkastje.
Lees meer

Wanneer moet u een arts raadplegen?

De meeste kleine snijwonden en kneuzingen kunnen heel goed worden behandeld met een EHBO-doos. Maar hoe weet u of een verwonding meer aandacht nodig heeft dan uw eerste hulp?

Image

Wij adviseren om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

  • als de wond diep is en hevig bloedt;
  • als de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, warmte, pijn en zwelling;
  • als er een lichaamsvreemd voorwerp in zit;
  • in het geval van beten door dieren of mensen of in het geval van contact met dierlijk bloed;
  • als de wond in het gezicht zit;
  • als er sprake is van onvoldoende tetanusvaccinatie;
  • als u vragen of twijfels over eerste hulp heeft.
Aanbeveling: Raadpleeg ook een arts in het geval van ademhalingsproblemen, bewusteloosheid, een diepe wond met hevig bloedverlies, een ernstige brandwond, het vermoeden van een breuk of gebroken bot, een vermoedelijke hartaanval, een ernstige allergische reactie, een beet van een slang, dier of mens, vergiftiging, ernstige shock en elke toestand die snel verslechtert.

Behandeling

De gouden regel voor eerste hulp bij kleine wondjes:

Image

Schoonmaken

Was uw handen en controleer of de wond ook moet worden schoongemaakt. Als er kleine voorwerpen in zitten (zand, glas enz.) verwijdert u deze met een droog, schoon gaasje of spoelt u deze uit onder water.
Lees meer
Image

Desinfecteren

De wond schoonmaken doet geen pijn met de milde Hansaplast Wondspray. Doorgaans wordt aanbevolen om de schram of schaafwond te desinfecteren.
Lees meer
Image

Beschermen

Voor wat betreft het juiste wondverband: Kijk of u een verband of pleister nodig heeft. Hansaplast heeft een groot wondverzorgingsassortiment voor elke behoefte en in elke maat en textuur: onzichtbaar of extra sterk.
Lees meer

Deskundige eerste hulp tip - Waarom moet een wond afgedekt worden?

Ook al gebeurt een ongeluk altijd plotseling, u moet de tijd nemen om de wond te verbinden in plaats van deze te laten drogen. Waarom? Omdat dit optimale omstandigheden creëert voor een ongestoorde en snelle genezing van de huid.
Image
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Image
Alle functies van een pleister © Hansaplast

“Bij elke wond wordt de beschermende functie van de huid aangetast. Het doel van wondverband is niet alleen om de wond te beschermen, maar ook om te zorgen voor omstandigheden waarin de genezing van de huid zo ongestoord mogelijk kan verlopen. Op die manier kan de gezonde structuur van de huid worden hersteld en wordt er op de juiste manier eerste hulp geboden."

“EEN PLEISTER BESCHERMT UW 
WOND EN VERBETERT HET 
GENEZINGSPROCES 
VAN UW HUID.”

Standaard eerste hulp wondverband en -pleisters bij de behandeling van kleine, alledaagse verwondingen:

  • beschermen de wond tegen invloeden van buitenaf en voorkomen vervuiling en infectie;
  • zorgen voor absorptie van bloed en wondvocht;
  • beperken pijn en mechanisch letsel tot een minimum bij het verwijderen van het verband en verbeteren uw comfort.
Ontdek waarom pleisters voor vochtige wondgenezing kunnen zorgen voor een betere wondgenezing.

Preventie

Goede wondverzorging is de beste littekenpreventie

Goede wondverzorging is de beste manier om een ontsierend litteken te voorkomen of om de zichtbaarheid ervan te verminderen. Volg deze stappen:

Image
1. Maak een verse snijwond of schaafwond goed schoon. Goed schoonmaken helpt infectie te voorkomen en stimuleert de best mogelijke genezing. Verwijder vuil met een droog gaasje of spoel de wond uit onder water. Irriterende stoffen, zoals bijtende zeep, zijn niet geschikt om kleine wondjes mee te reinigen. Deze stoffen kunnen de genezing zelfs vertragen. Extra desinfectie kan aanbevolen zijn. In plaats daarvan kunt u Hansaplast Wondspray gebruiken.
Lees meer
Image

2. Houd de wond afgedekt. Een wond afdekken helpt om de wond ongestoord te laten genezen en beschermt de wond door te voorkomen dat bacteriën of vuil binnendringen en zorgen voor irritatie. Als u bij eerste hulp kiest voor een speciale pleister voor snelle wondgenezing helpt dat om het genezingsproces tot wel 50% te versnellen en helpt de pleister om littekenvorming te verminderen. (zie ook: 5 goede redenen voor vochtige wondgenezing).

Tip: Als u wondcrème wilt gebruiken om uw wond vochtig te houden, probeer dan Hansaplast Wondhelende Zalf.
Lees meer
Krab korstjes er niet af. Zodra u een snijwond of schaafwond krijgt, begint uw lichaam met het genezen van de wond: witte bloedcellen vallen bacteriën aan die infecties veroorzaken. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren.

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over de producten van Hansaplast voor eerste hulp kunt u contact met ons opnemen via e-mail info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Lees meer over Gezondheid en Bescherming.

Verwante artikelen

Verwante producten