Image

Wondreiniging – De eerste stap om een ​​optimale wondgenezing te ondersteunen

3 min. leestijd
Toon meer

Waarom is wondreiniging belangrijk?

Image
Wanneer de huid beschadigd is, is de beschermende huidlaag beschadigd en kunnen vuil en bacteriën het lichaam binnendringen. Dit kan een wondinfectie veroorzaken, wat resulteert in verdere beschadiging van de huid en een vertraagd genezingsproces. Als de infectie niet snel wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar dieper gelegen weefsel en  leiden tot een nog ernstiger gezondheidstoestand. Daarom is de eerste stap naar optimale genezing ervoor te zorgen dat de wond schoon en gereinigd is. Daarna pas kan je aan de slag gaan met droge- en/of vochtige wondgenezing.

Hoe reinig je wonden?

Image

We raden aan om de Hansaplast Wondspray te gebruiken om wonden snel en pijnloos te reinigen. De spray is kleurloos, geurloos en zal effectief wondinfecties voorkomen. Het is ook geschikt voor kinderen en voor de gevoelige huid.

Spray, nadat het bloeden is gestopt,  op een afstand van ongeveer 10cm over de gehele wond om vuil en zichtbare deeltjes te verwijderen. Droog de wond en de omliggende huid daarna voorzichtig. Lees de gebruiksinstructies in de verpakking aandachtig.

Welke wonden moeten worden gereinigd?

Onderschat een kleine wond niet! Ongeacht hun grootte, zullen wonden  beter genezen als ze eerst worden gereinigd van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes. Reiniging is essentieel voor vele soorten acute wonden, zoals snijwonden, schaafwonden, brandwonden en open blaren. Regelmatig reinigen wordt ook aanbevolen voor de behandeling van chronische en chirurgische wonden volgens de instructies van de arts.

Waarom Hansaplast Wondspray gebruiken voor ontsmettende wondreiniging?

Image

Desinfectie verwijst naar de vernietiging van micro-organismen op het oppervlak van niet-levende objecten. Daarom is de term" desinfectie " misleidend in de context van wondverzorging. Dit is waarom het niet wordt aanbevolen om huishoudelijke desinfectiemiddelen te gebruiken op een beschadigde huid, het doodt  niet alleen bacteriën  maar beschadigt ook levende huidcellen.

De Hansaplast Wondspray daarentegen, is bedoeld voor ontsmettende wondreiniging, namelijk het fysiek verwijderen van vuil en schadelijke bacteriën uit de beschadigde huid. De formule van de Hansaplast Wondspray is bijzonder huidvriendelijk en beschermt de meeste levende huidcellen die essentieel zijn voor het herstel van de huid.

Polihexanide (PHMB) is een moderne stof die wordt gebruikt in ziekenhuizen over de hele wereld en op grote schaal wordt aanbevolen voor het reinigen en ontsmetten van wonden. Het is effectief tegen een breed spectrum van bacteriën en wordt tegelijkertijd goed verdragen door huid en weefsel.

Waarom dient alcohol niet gebruikt te worden op wonden?

Het gebruik van ontsmettingsalcohol voor het reinigen van wonden is een gangbare praktijk die sommigen van ons al kennen vanaf onze kindertijd, maar alcohol is geen goede keuze voor de behandeling van verwondingen. Wanneer dit wordt aangebracht op wonden, prikt alcohol, waardoor het bijzonder ongeschikt is voor kinderen en op een gevoelige huid. Daarnaast vernietigt alcohol niet alleen bacteriën, maar ook levende huidcellen. Experts adviseren om producten te gebruiken die vrij zijn van alcohol, bijvoorbeeld Hansaplast Wondspray.
Raadpleeg altijd een arts als de wond diep is, hevig bloedt of tekenen vertoont van een infectie zoals roodheid, zwelling of warmte.
Houd er rekening mee dat, hoewel deze met grote zorg zijn samengesteld, de tips en adviezen op deze website geenszins in de plaats komen van medisch advies en behandeling. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat u op deze website hebt geleerd.
Lees en volg de instructies of folders van onze producten altijd zorgvuldig voor gebruik. Neem voor meer informatie over onze producten contact met ons op.

Verwante artikelen

Verwante producten