cara menutup luka

Kennis overwondverzorging

7 min. leestijd
Toon meer

Blijf op de hoogte van de behandeling van de meest voorkomende kleine verwondingen en vind het juistewondverband uit een selectie van universele en geavanceerde oplossingen voor wondverzorging.

Onderschat een klein wondje niet: Elke kleine beschadiging van uw huid verdient aandacht en de juiste wondverzorging, zodat uw huid perfect kan genezen. Gelukkig bevatten de huidige wondverbanden de nieuwste medische technologieën en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, structuren en maten.

Laat u door ons leiden met enkele bijzondere oplossingen die u misschien niet eens kent. Wist u bijvoorbeeld dat de huidige generatie Hansaplast pleisters zelfs littekens en korstjes kan voorkomen? Houd controle over uw kleine verwonding door te ontdekken wat nieuw en wat het beste is en behandel op de juiste manier wanneer er een kleine verwonding optreedt.

Schrammen en snijwonden verzorgen

Image

Als u een snijwond of schram heeft (zie Directe hulp snijwonden en schrammen): Het eerste wat u aan wondverzorging moet doen, is de wond schoonmaken en zo nodig ontsmetten en ervoor zorgen dat vuil of kleine voorwerpen worden verwijderd.

Als de wond hevig bloedt, zoals soms gebeurt bij snijwonden in het gezicht of op een vinger, stelpt u het bloeden door druk uit te oefenen met een steriel gaasje.

Afhankelijk van de plaats van uw wond, kiest u een bijpassend wondverband. Een grotere schaafwond, bijvoorbeeld op de knie, heeft een sterkere pleister nodig, zoals uit het assortiment Hansaplast Universal of Elastic.

Blaren: prik ze niet door

Image

Heeft u een blaar? Als deze nog intact is, kijk dan of u deze onbedekt wilt laten om hem vanzelf te laten genezen. Maar als deze op een plek zit waar hij wrijving kan ondervinden, zoals op uw hand of hiel, dient u de blaar zo snel mogelijk te beschermen tegen verdere wrijving met een Hansaplast Blaarpleister. Deze beschermt de blaar niet alleen, maar voorkomt ook dat de blaar open breekt, zodat deze vanzelf kan genezen (zie ook: Directe hulp blaren in ons gedeelte over schoonheid en verzorging). Op open blaren kunt u ook een Blaarpleister aanbrengen, omdat deze de ideale omstandigheden voor genezing en verzorging van de wond biedt.

De juiste pleister voor de juiste plek

Image

Doorgaans bieden onze pleisters, zoals Universal of Elastic die verkrijgbaar zijn in verschillende maten pleisters of op rol (die u in de gewenste maat kunt knippen) de juiste afdekking voor uw wond. Maar afhankelijk van waar uw wond zit, zijn er betere keuzes die de ideale vorm, maat, materiaal of kleefkracht bieden die passen bij uw specifieke behoeften.

Vind uw ideale pleister in het Hansaplast assortiment.

Hele kleine snijwondjes en schaafwondjes kunnen worden afgedekt met Universal Spots, kleine ronde pleisters.

Grotere gebieden van de huid, zoals op knieën of bewegelijke lichaamsdelen zoals gewrichten die worden blootgesteld aan veel beweging en wrijving, kunnen het beste worden afgedekt met een Hansaplast Elastic pleister.

Handen en vingers worden perfect afgedekt als u Hansaplast Finger Strips bij de hand heeft.

Zit uw wond op een plaats die heel lastig kan worden afgedekt met een pleister? Probeer dan Hansaplast Pleister Spray. Deze kan gemakkelijk met één hand worden aangebracht, zelfs op lastig bereikbare plaatsen, en biedt een waterbestendige, transparante, ademende en huidvriendelijke afdekking voor uw wond.

Kleine brandwonden afdekken en verzorgen

Bij de behandeling en wondverzorging van een kleine brandwond thuis moet u allereerst de wond ongeveer tien minuten lang spoelen met koud, stromend water.
(Let op: gebruik nooit boter, vet of poeder op een brandwond.)

Geef uw wond daarna de ideale afdekking: SOS Brandwondenpleister. Dankzij het hydrogel-wondkussen geeft deze verkoeling en verlicht de pijn en stimuleert tegelijkertijd een snellere genezing en vermindert de kans op blaren en littekens. Let op dat dit alleen geldt voor eerstegraads en kleine tweedegraads brandwonden! Zie onze Brandwonden directe hulp voor meer informatie over de behandeling en verzorging van brandwonden.

Het is een fabeltje dat boter brandwonden verlicht! Gebruik nooit boter op brandwonden! In plaats daarvan is de eerste maatregel altijd om minimaal tien minuten lang koud water over de wond te laten stromen.

Snijwonden en schaafwonden verzorgen bij kinderen: ongelukjes zonder tranen

Image

Kinderen vallen vaak bij het sporten of spelen met als resultaat een schram of snijwond. Er zijn kindvriendelijke manieren om deze kleine, maar pijnlijke wondjes te behandelen en verzorgen, zodat ongelukjes snel weer worden vergeten.

Probeer de huidvriendelijke Hansaplast Kinderpleisters met verschillende leuke motieven, zoals Kids Cars, Princess, en Frozen. © Disney

Voor schaafwonden behandelen of wondjes op knieën en ellebogen verzorgen: Het gebruik van Hansaplast Sensitive met antibacterieel zilver is bijzonder slim: dankzij de zilvertechnologie biedt deze een antibacteriële werking (en doodt schadelijke bacteriën, zodat de kans op infectie bij uw kind wordt verkleind) en is tevens groot genoeg om een hele knie af te dekken.

Tieners die zichzelf verwonden tijdens het sporten geven misschien de voorkeur aan de duurzaamheid van Hansaplast Elastic.

Om uw gezin de beste wondverzorging te bieden die er is, dient u een voorraad te hebben van pleisters in verschillende vormen en maten en te profiteren van de keuze die wordt geboden in pakketten zoals Hansaplast Universal met pleisters van verschillende formaten en vormen. (Zie ook onze downloadbare lijst voor een perfect gevuld medicijnkastje).

Gezamenlijk risico: geschaafde knieën, ellebogen of knokkels

Image

Het afdekken van vingers, hielen, knokkels en knieën kan lastig zijn, omdat die veel bewegen, maar u ze wel afgedekt wilt houden om vuil weg te houden.
Probeer speciale pleisters zoals Hansaplast Elastic die duurzame bescherming bieden voor die lichaamsdelen en die meer beweging mogelijk maken.
Nog een alternatief: gebruik een vloeibare pleisterspray zoals Hansaplast Pleister Spray. De gemakkelijke en transparante wondverzorging biedt onmiddellijke werking tegen bacteriën. De laag die erop wordt gesprayd, is flexibel en kan zelfs op lastig bereikbare plaatsen worden aangebracht, is waterbestendig (douchebestendig!) en hoeft slechts één keer te worden aangebracht.

Behandeling grote schaafwonden: XXL afdekking

Schrammen of schaafwonden die een groot gebied van de huid bedekken, moeten worden afgedekt zodat ze beter kunnen genezen. Pleisters en verband die vochtige wondgenezing bieden, zijn ideaal. Kies een pleister zoals de Snelle Wondgenezing pleister om de genezing te versnellen.

Beste omstandigheden voor genezing
Vergeet 'dapper zijn' en 'niet moeilijk doen' door een wond te laten drogen aan de lucht, zelfs als het maar om een schram of een klein snijwondje gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat een wond die geneest onder vochtige en afgedekte omstandigheden, sneller geneest en niet leidt tot korstjes en littekens. Ontdek meer en probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters voor de meest geavanceerde wondgenezingstechnologie.

Gevoelige huid?

Image

Bent u nooit zo dol geweest op wondverband omdat u een gevoelige huid heeft? Dan gaat u voorkeur misschien uit naar een pleister uit het extra huidvriendelijke Sensitive-assortiment.

Dit assortiment is er in verschillende maten en is ook verkrijgbaar als Sensitive met zilvertechnologie die desinfecterende eigenschappen heeft en de kans op infectie verkleint.

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte. 
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken. Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes, schaafwonden en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een professional in de zorg in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling en verzorging van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website heeft gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

Verwante artikelen

Verwante producten