We maken het allemaal weleens mee: je snijdt of schaaft jezelf ergens aan. Als je niet oppast of er een ongeluk gebeurt, loop je zo rond met een schaafwond of snijwond. Dat is natuurlijk niet erg prettig. Verzorg deze wonden op de juiste wijze, zodat je huid snel kan herstellen. Maar hoe precies? In dit artikel lees je meer over het behandelen van schaafwonden en snijwonden.

Wat voor soort wonden zijn snij- en schaafwonden?

Gelukkig zijn de meest voorkomende dagelijkse verwondingen kleine wondjes, zoals snijwonden en schaafwonden. Over het algemeen kun je deze snij- of schaafwonden verzorgen met een pleister. Of je jezelf nu hebt gesneden bij het snijden van groente, je huid hebt geschaafd aan een muur of op je handen bent gevallen, een pleister verzorgt deze kleine snijwonden en schaafwonden. Heb je een brandwond opgelopen? Deze behandel je niet zo makkelijk als snij- of schaafwonden. Lees in ons artikel meer over brandwonden en de behandeling ervan.

Wat is een snijwond?

Een snijwond is een gebied waar de huid van elkaar is gescheiden, omdat er iets scherps door de huid is gegaan. Zo’n snijwond kun je krijgen door een mes, een klein stuk gereedschap of door de scherpe kant papier. Een snijwond bloedt meestal en heeft openstaande wondranden. Heb je een erg diepe snijwond opgelopen? Laat deze dan controleren door een huisarts of medisch specialist.

Snijwonden en schaafwonden
Een snijwond met iets openstaande wondranden; © Hansaplast

Wat is een schaafwond?

Een schaafwond is een doorgaans onschuldige schaving van de bovenste huidlagen die optreedt na het vallen op knieën, handen of ellenbogen. Je kunt zo’n wond ook oplopen door je te schaven langs een ruw oppervlak, waardoor er wat huid afkomt. Schaafwonden kunnen pijnlijk zijn, omdat het letsel zich vaak uitstrekt naar de vele fijne zenuwuiteinden vlak onder de huid.

Snijwonden en schaafwonden
Een snij- of schaafwond die zich uitstrekt tot de zenuwuiteinden © Hansaplast
Terug naar het begin

Schaafwond en snijwond verzorgen

Wat te doen bij een snijwond of schaafwond? Wij hebben een aantal handige stappen op een rij gezet voor de behandeling van deze wonden. De stappen zijn verder aangevuld met advies over het verzorgen van snijwonden en schaafwonden.

Terug naar het begin

Zorg dat je jouw handen wast, voordat je pleisters of verband aanbrengt. Je kunt ook chirurgische of wegwerphandschoenen dragen om zo de kans of infecties te voorkomen.

Een klein wondje stopt meestal gauw met bloeden. Wanneer dit niet het geval is, oefen dan druk uit op de snijwond met een niet-klevend gaasje. Doe dit totdat het bloeden gestopt is.

Wanneer het bloeden niet stopt, breng dan meer gaasjes aan. Blijf druk houden op de wond en raadpleeg een huisarts of medisch specialist.

Maak de snijwond of schaafwond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Spoel de wond met koud water of gebruik een schoon watje met daarop Hansaplast Wondspray en ontsmet de schaafwond. Dep daarna de wond droog, voordat je verband of een pleister aanbrengt. Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten, laat dit aan medische experts over. Is er iets onder de huid terecht gekomen? Verwijder dit niet, maar laat dit door een professional doen. Meer weten over wonden schoonmaken? Lees dan ons advies over een goede wondreiniging.

De volgende stap is het ontsmetten van de schaafwond of snijwond. Daarna dek je de wond af met een geschikt wondverband, zoals een wondkussen, kompres of een verbandje.

Houd alle snijwonden, schrammen en schaafwonden schoon en vervang het wondverband regelmatig. In ons artikel over wondverzorging vertellen we je meer over de juiste verzorging van wonden.

 

 

Help je iemand anders met het behandelen van een snijwond of schaafwond? Volg dan de volgende stappen:

 1. Blijf kalm en stel de persoon gerust: ook als de wond hevig bloedt. Besluit of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Niet zeker? Vraag indien om advies.

 2. Bij kinderen leg je uit wat je doet: dat het zeer kan doen, maar dat hij/zij zich snel weer beter voelt.

  Snijwonden en schaafwonden

Deskundige tip

“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming. Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing voor uitstekende resultaten.

 

“HET GEBRUIK VAN GESPECIALISEERDE
PLEISTERS, ZOALS SNELLE WONDGENEZING,
VERSNELT DE GENEZING TOT WEL 50%”

 

De geavanceerde polyurethaan-pleistertechnologie biedt vochtige wondgenezing voor optimale omstandigheden voor wondgenezing. Daarnaast zorgt het flexibele, ademende en waterbestendige materiaal voor een uitstekende tolerantie door de huid. Klinische onderzoeken tonen aan dat deze pleister uitstekende cosmetische resultaten geeft.”

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care
2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

Snijwonden en schaafwonden
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Snijwonden en schaafwonden
Hansaplast Snelle Wondgenezing creëert omstandigheden voor vochtige wondgenezing

Wel of geen pleister op de schaaf- of snijwond?

Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen. De Hansaplast wondverzorgingsproducten bieden een goede bescherming, totdat de wond volledig is genezen. Meer weten over een goede wondgenezing? Lees onze artikelen over een vochtige wondgenezing en de voordelen van zilvertechnologie.

Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen?

Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen. Gebruik je een geavanceerde pleister? Bijvoorbeeld Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor een vochtige wondgenezing. Dan adviseren we je om deze pleister twee dagen of langer te laten zitten, zodat je het genezingsproces niet onderbreekt.

Pleistergids: de specialisten

De juiste pleister gebruiken, draagt bij aan meer comfort en versnelling van de genezing. Ontdek welke pleister de juiste voor jou is! 

Terug naar het begin
Snijwonden en schaafwonden

De waterbestendige specialisten
De Hansaplast Aqua Protect-pleisters en de pleisters voor Snelle Wondgenezing zijn waterbestendig en gaan er niet af tijdens het wassen of douchen. Ook alle Hansaplast Universal pleisters en de Kids pleisters zijn waterbestendig.

Snijwonden en schaafwonden

De desinfectiespecialist
Wilt u snijwonden en schaafwonden beschermen tegen zowel vuil als infecties? Probeer dan een pleister met desinfecterende zalf of een desinfecterend middel, zoals zilvertechnologie. Ons advies: voordat dat je de pleister aanbrengt, reinig of desinfecteer de wond eerst goed.

De elastische specialisten
Bekijk de Hansaplast Elastic producten: deze pleisters zijn gemaakt van bijzonder flexibel, ademend materiaal. Ze zijn vooral geschikt voor snijwonden en schaafwonden op gewrichten en bewegelijke lichaamsdelen. Verder zijn ze ook geschikt voor grotere wonden op de knie, omdat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn.

Snijwonden en schaafwonden

De vingerspecialist
Hansaplast Elastic Finger Strips zijn extra lang, zodat ze perfect vast blijven zitten op je vingers. Bovendien heeft Hansaplast een speciale “handenset” met drie verschillende vormen pleisters voor vingertoppen en knokkels. Deze zijn ook verkrijgbaar in de waterbestendige variant: Hansaplast Extra Strong Waterproof.

De gevoelige specialisten
Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren wij je om Hansaplast Sensitive-producten te gebruiken voor schaafwonden en snijwonden. Deze pleisters zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en zijn huidvriendelijk en hypoallergeen.

Ontstoken schaafwond of snijwond: wat te doen?

Heb je last van een ontstoken snijwond of schaafwond? Neem dan onmiddellijk contact op met een medisch specialist. Al helemaal wanneer je tekenen van infectie ziet, zoals een gele wond. De symptomen omvatten niet alleen pusvorming, maar ook:

 • Zwelling
 • Roodheid 
 • Hitte
 • Pijn
 • Jeuk 
 • Een branderig gevoel

Een ontstoken schaafwond met een infectie kan tot vervelende gevolgen leiden. Een medische behandeling en verzorging is daarom van belang. 

Terug naar het begin

Tips om littekens door schaaf- of snijwonden te voorkomen

 1. Wees bij het gebruik van scherp gereedschap extra voorzichtig en draag beschermende middelen.

  Snijwonden en schaafwonden
 2. Eten aan het snijden? Zorg dat je van je af snijdt en gebruik geen botte messen. Een scherp mes snijdt makkelijker door een voorwerp heen dan een bot mes. Daarom is een bot mes gevaarlijker.

  Snijwonden en schaafwonden
 3. Geef een schaar door met de punt weggedraaid van de persoon aan wie je hemt geeft, zo voorkom je snijwonden.

 4. Zorg dat je een goed gevulde EHBO-doos thuis hebt, zodat je wonden meteen kunt behandelen.

  Snijwonden en schaafwonden
 5. Krab korsten niet af! Wanneer je een korst eraf krabt, haal je de wond open en krijgen bacteriën toegang tot je huid. Verder creëer je ook een groter litteken door de korst eraf te halen.

  Snijwonden en schaafwonden

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wij adviseren je om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

 • De wond is diep en bloedt hevig.
 • De wond vertoont tekenen van infectie, zoals roodheid, warmte pijn en zwelling.
 • Er zit een lichaamsvreemd voorwerp in de wond. (Verwijder dit niet zelf!) 
 • Je bent gebeten door een dier of mens.
 • De wond is in contact gekomen met dierlijk bloed.
 • De wond zit in je gezicht.
 • Er is sprake van onvoldoende tetanusvaccinatie.
 • En tot slot: wanneer je vragen hebt of ergens niet zeker over bent.

Vraag ook om medische hulp wanneer je een schaafwond niet goed schoon krijgt. Heb je diabetes? Dan is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die je hebt met je huisarts: zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. De informatie op deze website moet niet worden gebruikt voor de behandeling of diagnostisering van een gezondheidsprobleem of aandoening. Vermoed je een gezondheidsprobleem? Raadpleeg dan altijd je huisarts of een medisch specialist. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat je op deze website hebt gelezen.

Terug naar het begin

Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Voor meer informatie over de producten van Hansaplast, neem je contact met ons op via e-mail: info.hansaplast@beiersdorf.com.

Snijwonden en schaafwonden | Hansaplast

Snijwond of schaafwond opgelopen? Verzorg wonden op de juiste wijze met producten van Hansaplast zodat de huid snel en mooi kan herstellen.