Image

Schaafwonden en snijwonden behandelen – Heeft u zichzelf gesneden of een schram opgelopen? Verzorg deze op de juiste wijze, zodat uw huid snel kan herstellen.

5 min. leestijd
Toon meer

We maken het allemaal weleens mee: je snijdt of schaaft jezelf ergens aan. Als je niet oppast of er een ongeluk gebeurt, loop je zo rond met een schaafwond of snijwond. Dat is natuurlijk niet erg prettig. Verzorg deze wonden op de juiste wijze, zodat je huid snel kan herstellen. Maar hoe precies? In dit artikel lees je meer over het behandelen van schaafwonden en snijwonden.

Wat voor soort wonden zijn snij- en schaafwonden?

Gelukkig zijn de meest voorkomende dagelijkse verwondingen kleine wondjes, zoals snijwonden en schaafwonden. Over het algemeen kun je deze snij- of schaafwonden verzorgen met een pleister. Of je jezelf nu hebt gesneden bij het snijden van groente, je huid hebt geschaafd aan een muur of op je handen bent gevallen, een pleister verzorgt deze kleine snijwonden en schaafwonden. Heb je een brandwond opgelopen? Deze behandel je niet zo makkelijk als snij- of schaafwonden. Lees in ons artikel meer over brandwonden en de behandeling ervan.

Wat is een snijwond?

Image
Een snijwond met iets openstaande wondranden; © Hansaplast

Een snijwond is een gebied waar de huid van elkaar is gescheiden, omdat er iets scherps door de huid is gegaan. Zo’n snijwond kun je krijgen door een mes, een klein stuk gereedschap of door de scherpe kant papier. Een snijwond bloedt meestal en heeft openstaande wondranden. Heb je een erg diepe snijwond opgelopen? Laat deze dan controleren door een huisarts of medisch specialist.

Wat is een schaafwond?

Image
Een snij- of schaafwond die zich uitstrekt tot de zenuwuiteinden © Hansaplast

Een schaafwond is een doorgaans onschuldige schaving van de bovenste huidlagen die optreedt na het vallen op knieën, handen of ellenbogen. Je kunt zo’n wond ook oplopen door je te schaven langs een ruw oppervlak, waardoor er wat huid afkomt. Schaafwonden kunnen pijnlijk zijn, omdat het letsel zich vaak uitstrekt naar de vele fijne zenuwuiteinden vlak onder de huid.

Schaafwond en snijwond verzorgen

Wat te doen bij een snijwond of schaafwond? Wij hebben een aantal handige stappen op een rij gezet voor de behandeling van deze wonden. De stappen zijn verder aangevuld met advies over het verzorgen van snijwonden en schaafwonden.

 

 

Help je iemand anders met het behandelen van een snijwond of schaafwond? Volg dan de volgende stappen:

Blijf kalm en stel de persoon gerust: ook als de wond hevig bloedt. Besluit of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Niet zeker? Vraag indien om advies.

Lees meer
Image

Bij kinderen leg je uit wat je doet: dat het zeer kan doen, maar dat hij/zij zich snel weer beter voelt.

Lees meer

Deskundige tip

Image
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Image
Hansaplast Snelle Wondgenezing creëert omstandigheden voor vochtige wondgenezing

“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming. Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing voor uitstekende resultaten.

 

“HET GEBRUIK VAN GESPECIALISEERDE
PLEISTERS, ZOALS SNELLE WONDGENEZING,
VERSNELT DE GENEZING TOT WEL 50%”

 

De geavanceerde polyurethaan-pleistertechnologie biedt vochtige wondgenezing voor optimale omstandigheden voor wondgenezing. Daarnaast zorgt het flexibele, ademende en waterbestendige materiaal voor een uitstekende tolerantie door de huid. Klinische onderzoeken tonen aan dat deze pleister uitstekende cosmetische resultaten geeft.”

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care
2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

Wel of geen pleister op de schaaf- of snijwond?

Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen. De Hansaplast wondverzorgingsproducten bieden een goede bescherming, totdat de wond volledig is genezen. Meer weten over een goede wondgenezing? Lees onze artikelen over een vochtige wondgenezing en de voordelen van zilvertechnologie.

Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen?

Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen. Gebruik je een geavanceerde pleister? Bijvoorbeeld Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor een vochtige wondgenezing. Dan adviseren we je om deze pleister twee dagen of langer te laten zitten, zodat je het genezingsproces niet onderbreekt.

Pleistergids: de specialisten

De juiste pleister gebruiken, draagt bij aan meer comfort en versnelling van de genezing. Ontdek welke pleister de juiste voor jou is! 

Ontstoken schaafwond of snijwond: wat te doen?

Heb je last van een ontstoken snijwond of schaafwond? Neem dan onmiddellijk contact op met een medisch specialist. Al helemaal wanneer je tekenen van infectie ziet, zoals een gele wond. De symptomen omvatten niet alleen pusvorming, maar ook:

 • Zwelling
 • Roodheid 
 • Hitte
 • Pijn
 • Jeuk 
 • Een branderig gevoel

Een ontstoken schaafwond met een infectie kan tot vervelende gevolgen leiden. Een medische behandeling en verzorging is daarom van belang. 

Tips om littekens door schaaf- of snijwonden te voorkomen

Image

Wees bij het gebruik van scherp gereedschap extra voorzichtig en draag beschermende middelen.

Lees meer
Image

Eten aan het snijden? Zorg dat je van je af snijdt en gebruik geen botte messen. Een scherp mes snijdt makkelijker door een voorwerp heen dan een bot mes. Daarom is een bot mes gevaarlijker.

Lees meer
Image

Geef een schaar door met de punt weggedraaid van de persoon aan wie je hemt geeft, zo voorkom je snijwonden.

Lees meer
Image

Zorg dat je een goed gevulde EHBO-doos thuis hebt, zodat je wonden meteen kunt behandelen.

Lees meer
Image

Krab korsten niet af! Wanneer je een korst eraf krabt, haal je de wond open en krijgen bacteriën toegang tot je huid. Verder creëer je ook een groter litteken door de korst eraf te halen.

Lees meer

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wij adviseren je om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

 • De wond is diep en bloedt hevig.
 • De wond vertoont tekenen van infectie, zoals roodheid, warmte pijn en zwelling.
 • Er zit een lichaamsvreemd voorwerp in de wond. (Verwijder dit niet zelf!) 
 • Je bent gebeten door een dier of mens.
 • De wond is in contact gekomen met dierlijk bloed.
 • De wond zit in je gezicht.
 • Er is sprake van onvoldoende tetanusvaccinatie.
 • En tot slot: wanneer je vragen hebt of ergens niet zeker over bent.

Vraag ook om medische hulp wanneer je een schaafwond niet goed schoon krijgt. Heb je diabetes? Dan is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die je hebt met je huisarts: zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. De informatie op deze website moet niet worden gebruikt voor de behandeling of diagnostisering van een gezondheidsprobleem of aandoening. Vermoed je een gezondheidsprobleem? Raadpleeg dan altijd je huisarts of een medisch specialist. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat je op deze website hebt gelezen.

Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Voor meer informatie over de producten van Hansaplast, neem je contact met ons op via e-mail: info.hansaplast@beiersdorf.com.

Verwante artikelen

Verwante producten