OVER

Brandwonden zijn vervelend. U kunt brandwonden gemakkelijk oplopen wanneer u met vuur bezig bent, ook tijdens het koken of barbecueën.

Brandwonden van 1 tot 3: ken de verschillende gradaties van brandwonden

Eerstegraads (oppervlakkige) brandwonden: dit zijn de lichtste brandwonden die u kunt oplopen en zijn alleen van invloed op de opperhuid. De verbrande huid is rood, iets gezwollen, pijnlijk, droog en heeft geen blaren. Een licht verbrandde huid door de zon is hier een voorbeeld van. Weefselschade op de lange termijn door deze brandwonden komt zelden voor.

Tweedegraads brandwonden: hierbij zijn de opperhuid en een deel van de onderliggende lederhuid beschadigd. Deze worden vaak veroorzaakt door verbranding door schroeien of vlammen. De brandwond is rood, heeft blaren, is gezwollen en is pijnlijk.

HOE DIEP IS UW
HUID AANGETAST?
Derdegraads brandwonden: derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en de lederhuid en kunnen zelfs het onderliggende, onderhuidse weefsel, botten, spieren en pezen beschadigen. De verbrande huid kan er wit of zwart uitzien. Er is geen gevoel op die plaats, omdat de zenuwuiteinden vernietigd zijn.

Doorsnede van huid zonder brandwonden
Doorsnede van gezonde huid; © Hansaplast
Brandwonden
Doorsnede van verbrande huid (eerste tot derde graad) © Hansaplast
Terug naar het begin

BEHANDELING

Mensen lopen nu eenmaal makkelijk brandwonden op. Of het nu door vuur is of door een huishoudelijke hittebron. Het gebeurt vaak snel en overvalt u. Ontdek wat u kunt doen wanneer u geen ernstige derdegraads brandwonden oploopt - hiermee bedoelen we brandwonden die worden veroorzaakt door chemicaliën of waarbij grotere stukken van de huid zijn beschadigd. In het geval van dat soort brandwonden heeft u onmiddellijk medische zorg nodig.

4 stappen bij behandeling van brandwonden

Brandwonden

Ga weg bij de bron en stel allereerst het gevaarlijke gebied veilig. Zet elektrische apparaten uit, doof de vlammen of verwijder heet water of de bron van hitte of vlammen voordat u de wond behandelt.

Brandwonden
Koel de verbrande of geschroeide huid onder koud stromend water gedurende ten minste tien minuten, of net zolang totdat de pijn wegtrekt. Doe er geen ijs op. Als u de brandwond koelt met water verlicht u de pijn en vermindert u zwelling van de huid en de vorming van blaren.
Brandwonden
Droog de aangetaste huid voorzichtig en zorgvuldig.
Brandwonden

Breng een brandwondenpleister aan als u denkt dat afdekking van de brandwond nodig is. Deze geeft onmiddellijk verkoeling, beschermt de wond en houdt deze vochtig, vermindert de kans op littekens en laat de brandwond sneller genezen.

NIET DOEN! Doe nooit vet of boter op brandwonden en verwijder niets wat aan de huid zit vastgeplakt, zoals kleding. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Deskundige tip - Brandwondenpleister

“Een brandwondenpleister met zacht hydrogel-wondkussentje koelt de wond meteen en zorgt voor onmiddellijke verlichting van de pijn. Nog een voordeel: de wond wordt goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals stoten, druk, vuil en infectie. 

“HET GEBRUIK VAN EEN SPECIALE
BRANDWONDENPLEISTER HELPT OOK
OM DE PIJN TE VERMINDEREN.”

In het geval van blaarvorming en beschadigde huid, biedt de hydrogel een vochtige wondgenezing en voorkomt de vorming van een korst. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtig milieu en dat er daardoor minder kans is op littekenvorming. Zie ook: vochtige wondgenezing

Brandwonden
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG

Wanneer u een arts moet raadplegen:

Zelfs bij eerste- en tweedegraads brandwonden moet u een arts raadplegen als de brandwond groot is of wanneer de verbrande huid, na de eerste pijnverlichting, opnieuw tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, hitte, zwelling, pijn, jeuk of branderigheid.

Daarnaast is er ook medische zorg nodig wanneer de huid van een kind is verbrand, als de brandwond op gevoelige lichaamsdelen zit - bijvoorbeeld in het gezicht - of als u vragen of twijfels heeft.

Bij derdegraads brandwonden moet u altijd onmiddellijk een arts raadplegen.

Terug naar het begin

OPLOSSINGEN

Goede verzorging helpt uw huid weer te herstellen in een gezonde en gave huid. Lees meer over Mooie Wondgenezing.
Terug naar het begin

PREVENTIE

Gelukkig kunnen veel brandwonden worden voorkomen. De meeste gebeuren in het hart van het huis: de keuken. Hier zijn wat tips om u te helpen uw keuken veiliger te maken.

 • Blijf altijd in de keuken wanneer er eten wordt gekookt. Laat u niet afleiden door de telefoon, iemand die u roept vanuit een andere kamer, enzovoort.
 • Draag beschermende ovenwanten wanneer u iets uit een hete oven haalt. 
 • Draai de grepen van pannen naar achteren of naar het midden van het fornuis, zodat ze niet omvallen.
 • Houd voorwerpen zoals theedoeken, plastic zakken en lange mouwen weg van het hete oppervlak.
 • Kook niet terwijl u een kind of huisdier vasthoudt.
 • Houd kleine kinderen en huisdieren weg bij de oven of het fornuis.

Brandwonden door schroeien voorkomen

Van de vele soorten brandwonden die thuis kunnen optreden, zijn brandwonden door schroeien misschien wel de meest onverwachte. Kinderen hebben een dunnere huid dan volwassenen en krijgen eerder ernstige brandwonden door hete vloeistof. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen u en uw gezin tegen brandwonden beschermen.

 1. Warm babyflesjes nooit op in de magnetron. Ze kunnen ongelijkmatig worden verhit en kunnen de mond van uw baby verbranden.

 2. Pas op bij het omgaan met ketels, pannen en deksels van pannen met kokende vloeistof. Stoom kan uw polsen en handen gemakkelijk verbranden.

  Brandwonden door stoom
 3. Het is een goed idee om grepen van pannen naar achteren of naar het midden van het fornuis te draaien, zodat kinderen geen pannen kunnen omgooien.

 4. Houd hete vloeistoffen zoals soep, koffie of thee weg bij de rand van het aanrecht of de tafel.
  Brandwonden door vloeistof
Als er een brandwond ontstaat, volgt u de stappen onder BEHANDELING en houdt u de wond afgedekt zodat deze de ideale omstandigheden voor vochtige wondgenezing heeft om goed te kunnen genezen. Als er zich een blaar vormt, laat deze dan met rust en maak de beschermende bovenlaag ervan niet kapot.
Terug naar het begin

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

Lees meer over Gezondheid en Bescherming.

Brandwonden - Tips om te behandelen en genezen | Hansaplast

Heeft u een brandwond opgelopen? Ontdek hoe u de warmte eruit kunt halen en uw huid zo snel mogelijk kunt genezen.