Heeft u een brandwond opgelopen? Ontdek hoe u de warmte eruit kunt halen en uw huid zo snel mogelijk kunt laten genezen.
Alles over brandwonden verzorgen en behandelen
Je vinger branden aan een hete pan, een warm kopje thee dat over je heen valt tijdens het lopen of even voelen of de soep al is afgekoeld, terwijl het pas net van het vuur afkomt. In deze gevallen kan het soms gebeuren dat je een pijnlijke wond overhoudt: een brandwond. Brandwonden kunnen tot ernstige gevolgen leiden. Daarom is een brandwond of brandblaar behandelen van groot belang. In dit artikel lees je meer over brandwonden verzorgen, de pijn van een brandwond verlichten en wat er helpt tegen brandwonden.
Brandwonden van 1 tot 3: ken de verschillende gradaties van brandwonden
Wanneer er een brandwond ontstaat, is dit een beschadiging van je huid. De beschadiging kan gedeeltelijk zijn, wanneer alleen de opperhuid aangetast raakt. Maar de beschadiging kan ook volledig zijn, wanneer de wond de lederhuid bereikt. Een brandwond kun je oplopen door aanraking met elektriciteit, chemische stoffen, vlammen en andere hittebronnen. Je kunt een brandwond krijgen door een klein ongelukje, zoals je vinger branden aan de barbecue. Maar ook tijdens grote ongelukken, zoals bij de uitbraak van een brand.
Er zijn verschillende gradaties brandwonden: eerstegraads brandwonden, tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden. Lees hieronder over de verschillende soorten brandwonden.
Eerstegraads (oppervlakkige) brandwonden
Dit zijn de lichtste brandwonden die je kunt oplopen en zijn alleen van invloed op de opperhuid. De verbrande huid is rood, iets gezwollen, pijnlijk, droog en heeft geen blaren. Een licht verbrandde huid door de zon is hier een voorbeeld van. Weefselschade op de lange termijn door deze brandwonden komt zelden voor.
Tweedegraads brandwonden (brandblaar)
Bij een tweedegraads brandwond zijn de opperhuid en een deel van de onderliggende lederhuid beschadigd. Deze brandwonden worden vaak veroorzaakt door verbranding door schroeien of vlammen. De brandwond is rood, gezwollen en pijnlijk en heeft blaren. Doordat er blaren ontstaan wordt een tweedegraads brandwond vaak een brandblaar genoemd.
Derdegraads brandwonden
Derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en de lederhuid. Dit soort brandwonden kunnen zelfs onderhuidsweefsel, botten, spieren en pezen beschadigen. De huid kan er bij een derdegraads brandwond wit of zwart uitzien. Er is geen gevoel op die plaats, omdat de zenuwuiteinden aangetast zijn.
Wil je meer weten over de verschillende gradaties brandwonden? Lees dan ons artikel over eerstegraads tot derdegraads brandwonden: kenmerken en behandeling. Overweeg voor een goede reiniging en bescherming van eerstegraads- en tweedegraads brandwonden het gebruik van de Hansaplast Wondspray.
Hoe behandel je een brandwond?
Een brandwond behandelen is erg belangrijk: het liefst zo snel mogelijk. Maar hoe behandel je een brandwond en is er een verschil in behandeling qua brandwond gradaties? In het kort: zorg ten eerste dat je altijd bij de bron van verbranding weggaat. Koel je wond meteen met koud stromend water en maak hem daarna goed droog. Na het drogen, dek je de wond goed af. Lees hieronder het stappenplan over het behandelen van brandwonden.
Let op: doe nooit vet of boter op brandwonden en verwijder niets wat aan de huid zit vastgeplakt, zoals kleding. Raadpleeg bij twijfel een arts of medisch specialist.
Dus, wat te doen bij een brandwond? Als er een brandwond ontstaat op je huid, volg dan de eerdergenoemde behandelingstappen. Houd de wond afgedekt, zodat deze de ideale omstandigheden voor vochtige wondgenezing heeft. Als een brandblaar vormt, laat deze dan met rust en maak de beschermende bovenlaag ervan niet kapot.
Tips voor pijnverlichting bij brandwonden
Een brandwondenpleister met zacht hydrogel-wondkussentje koelt de wond meteen en zorgt voor onmiddellijke verlichting van de pijn. Nog een voordeel: de wond wordt goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals stoten, druk, vuil en wondinfectie.
“HET GEBRUIK VAN EEN SPECIALE
BRANDWONDENPLEISTER HELPT OOK
OM DE PIJN TE VERMINDEREN.”
In het geval van vorming van een brandblaar en beschadiging van de huid, biedt de hydrogel een vochtige wondgenezing en voorkomt de vorming van een korst. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtig milieu en dat er daardoor minder kans is op littekenvorming. Zie ook: vochtige wondgenezing
Arts raadplegen bij brandwonden
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Zelfs bij eerste- en tweedegraads brandwonden moet je een arts raadplegen, wanneer de brandwond groot is. Als de verbrande huid na de eerste pijnverlichting opnieuw tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, hitte, zwelling, pijn, jeuk of branderigheid, moet je altijd naar een arts of medisch specialist gaan.
Daarnaast is er ook medische zorg nodig wanneer de huid van een kind is verbrand, als de brandwond op gevoelige lichaamsdelen zit - bijvoorbeeld in het gezicht - of als je vragen of twijfels hebt.
Bij derdegraads brandwonden moet je altijd onmiddellijk een arts raadplegen.
Verzorging van brandwonden
Een brandwond verzorgen is erg belangrijk. Een goede verzorging van de brandwond helpt jouw huid weer te herstellen tot een gezonde en gave huid. Wil je meer weten over de juiste verzorging? Lees dan onze tips over een goede wondverzorging. Wil je dat jouw wond mooi geneest met zo min mogelijk zware littekens? Leer in ons artikel meer over een mooie wondgenezing.
Let op: de behandeling en verzorging van brandwonden verschilt per gradatie. Niet zeker over welke verzorging bij jouw wond past? Raadpleeg dan eerst je huisarts of een medisch specialist over tips voor het verzorgen van je brandwond.
Voorkomen van brandwonden en brandblaren
Gelukkig kunnen veel brandwonden worden voorkomen. De meeste ongevallen gebeuren in het hart van je huis: de keuken. Lees de tips hieronder en kom erachter hoe je brandwonden voorkomt.
- Houd hete vloeistoffen, zoals soep, koffie en thee weg bij de rand van het aanrecht.
- Pas op bij het gebruik van ketels, pannen en deksels van pannen: stoom kan je polsen en handen makkelijk verbranden.
- Blijf altijd in de keuken wanneer je kookt, zeker als het vuur aanstaat.
- Draai de grepen van pannen naar achteren of naar het midden van het fornuis, zodat ze niet omvallen.
- Draag ovenwanten wanneer je iets uit een hete oven haalt.
- Houd voorwerpen zoals theedoeken, plastic zakken en lange mouwen weg van het hete oppervlak.
- Kook niet terwijl je een kind of huisdier vasthoudt.
- Houd kleine kinderen en huisdieren weg bij de oven of het fornuis.
- Warm babyflesjes nooit op in de magnetron. Ze kunnen ongelijkmatig worden verhit en kunnen de mond van je baby verbranden.
Brandwonden door schroeien voorkomen
Van de vele soorten brandwonden die thuis kunnen optreden, zijn brandwonden door schroeien misschien wel de meest onverwachte. Kinderen hebben een dunnere huid dan volwassenen en krijgen eerder ernstige brandwonden door de hete vloeistof. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen jou en jouw gezin tegen brandwonden beschermen.
Raadpleeg altijd je huisarts of medisch specialist wanneer de wond ernstig is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte. Vraag ook om medische hulp als je de wond niet goed schoon kunt maken.