Image

Wondgenezing: tips om genezing van wonden te versnellen

3 min. leestijd
Toon meer

Een vervelende wond opgelopen? Lees alles over hoe je zorgt voor een veilige en fijne wondgenezing.

Naarmate onze levens voller en drukker worden, willen we ook dingen sneller voor elkaar krijgen. Toch kunnen kleine verwondingen, zoals een klein snijwondje in de vinger, ons in de weg zitten. Dit soort wondjes dwingen ons soms om even te vertragen om de wond te verzorgen. Maar hoe kun je de genezing van je wond versnellen, zodat je weer zorgeloos door kunt gaan met je leven?

Wanneer we een wondje hebben, verwachten we vaak dat de wond snel geneest, zonder een spoor achter te laten. Wondgenezing is echter een complex proces en veel factoren kunnen interfereren, waardoor de wondgenezing wordt vertraagd. Lees meer over de verschillende stadia van wondgenezing en hoe je wonden helpt om snel, veilig en met een verminderd risico op littekens te genezen.

De fasen van wondgenezing

Zoals eerder benoemd: wondgenezing is een complex proces. Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen.

Image

Fase 1: bloedstolling

In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.

Lees meer
Image

Fase 2: een rode huid

De tweede fase resulteert in wondvocht en een rood wordende huid. Bloedvaten in en rondom het wondgebied worden uitgestrekt en bloedcellen migreren naar het wondweefsel.

Lees meer
Image

Fase 3: proliferatie en granulatie

In deze fase van wondgenezing worden nieuwe cellen gevormd. Het beschadigde weefsel wordt vervangen door ‘granulatieweefsel’.

Lees meer
Image

Fase 4: epithelisatie en regeneratie

In de vierde fase zorgen de nieuwgevormde bloedvaten voor voldoende zuurstof- en voedingsstoffentransport. Het granulatieweefsel vult de wond.

Lees meer
Image

Fase 5: rijping

In de laatste fase wordt het littekenweefsel gevormd. Met goede verzorging zorg je ervoor dat het litteken niet te duidelijk wordt.

Lees meer

Tips om genezing van de wond te versnellen

Wil je weten hoe je de wondgenezing versnelt? Lees onderstaande tips over hoe je wonden sneller kunt te laten genezen en het verzorgen van een wond.

Wondreiniging

Image

Een schone en gereinigde wond is de eerste stap naar een optimale wondgenezing. Reinig de wond van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes met de Hansaplast Wondspray om infecties te voorkomen. Laat je informeren over een goede wondreiniging.

Bescherm door middel van wondbedekkers

Image

De tweede stap is om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën om een ongestoorde genezing mogelijk te maken. Bedek de wond met wondbedekkers, zoals een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast.

Genees de wond

Image

Studies hebben aangetoond dat cellen onder vochtige omstandigheden met een verhoogde snelheid zullen groeien, delen en migreren om het wondhelingsproces te optimaliseren. In een vochtige omgeving worden harde korstjes - die de vorming van nieuw weefsel remmen - voorkomen. Zo kan de wond genezen zonder grote littekens. Meer weten over het voorkomen van littekens? Lees dan ons artikel over de verzorging van littekens

Hansaplast Wondhelende Zalf: ondersteuning van natuurlijke wondgenezing

Image

Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig. De zalf vormt een beschermende barrière op de wond en creëert een vochtige, helende omgeving die tot 2x een snellere genezing bevordert. Verder helpt de zalf bij de vermindering van littekens. Uit een klinisch onderzoek is gebleken dat wonden behandeld met de Hansaplast Wondhelende Zalf sneller en met een betere cosmetische uitkomst genezen dan onbehandelde wonden. 

De voordelen van Hansaplast Snelle Wondgenezing-pleisters

Image

De Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters zijn gebaseerd op een geavanceerde technologie die optimale omstandigheden biedt voor vochtige wondgenezing. Zo maken de pleisters controle mogelijk van het vochtgehalte en de temperatuur van de wond. Ze zijn geschikt voor het bedekken van alle soorten kleinere wonden, zelfs na kleine operaties. Kom meer te weten over de voordelen van een vochtige wondgenezing.

Raadpleeg altijd een arts wanneer je wond diep is, hevig bloedt of tekenen van een infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte. Houd er rekening mee dat, hoewel deze met grote zorg zijn samengesteld, de tips en adviezen op deze website geenszins in de plaats komen van medisch advies en behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts of medisch specialist.

Lees en volg de instructies of folders van onze producten altijd zorgvuldig voor gebruik. Neem voor meer informatie over onze producten contact met ons op.

Verwante artikelen

Verwante producten