Een val van de trap, een auto-ongeluk of een operatie; gebeurtenissen in iemands leven blijven vaak zichtbaar als kleine of grote littekens. Bijna iedereen heeft een of meerdere littekens ter herinnering aan dergelijke situaties. Littekens kunnen niet alleen voor ongemak, pijn of hinder zorgen, maar kunnen ons ook onzeker maken. Met name als het littekens op zichtbare delen van het lichaam betreft.

Hoe ontstaan littekens?

Littekenvorming is een natuurlijke fase van het genezingsproces na verwondingen aan de huid. Alleen wonden waarbij de opperhuid niet is beschadigd, kunnen helen zonder dat er sprake is van littekenvorming. Het organisme kan het vernietigde, zeer gespecialiseerde weefsel niet op dezelfde manier vervangen. De wond wordt in plaats daarvan gerepareerd met fibreus collageen bindweefsel om de beschadigde huid opnieuw te 'binden'. Het lichaam blijft ook na genezing collageen naar de wond sturen en dit leidt op den duur tot veranderingen in grootte en vorm. De zogenaamde 'rijpingsfase' kan jaren duren. Littekens kunnen over het algemeen niet volledig worden verwijderd, maar er zijn stappen die u kunt ondernemen waardoor de wond gelijkmatiger heelt en bestaande littekens minder zichtbaar worden. Leer meer over wondgenezing en ontdek wanneer het goed is om vochtige wondgenezing te gebruiken.

Hand met litteken op de rug van de hand
Terug naar het begin

Verschillende soorten littekens

Gewone littekens blijven na genezing doorgaans zichtbaar als dunne, lichte lijntjes. Sommige mensen kunnen afwijkende littekens ontwikkelen. Dit is afhankelijk van diverse factoren, zoals de diepte van de wond, de plaats van het letsel of het type huid.

 1. Hypertrofisch (verdikt) litteken

  Hypertrofische littekens zijn vaak rood, verdikt en kunnen jeuken. Een ontregeld genezingsproces zorgt in dit geval voor de aanwezigheid van een te grote hoeveelheid collageen. Hypertrofische littekens zijn verdikt, maar beperken zich tot de oorspronkelijke omgeving rondom de wond.
  Medische afbeelding van een hypertrofisch litteken
 2. Keloïd (woekerend) litteken

  Keloïd littekens zijn net zoals hypertrofische littekens rood en verdikt en er is ook sprake van een te grote hoeveelheid collageen. Keloïd littekens beperken zich echter niet zoals hypertrofische littekens tot de oorspronkelijke omgeving rondom de wond. Keloïd littekens beïnvloeden de levenskwaliteit, omdat ze jeuken, pijnlijk zijn of ons belemmeren in onze mobiliteit. Mensen met een donkere huid hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dergelijke littekens die na verloop van tijd niet verdwijnen of vervagen.
  Medische afbeelding van een keloïd litteken
 3. Atrofisch litteken

  Atrofische littekens zijn herkenbaar aan putjes in de huid en ontstaan dikwijls door acne of bepaalde ziekten, zoals waterpokken. Kenmerkend hierbij is het verlies van collageen in de opperhuid.
  Medische afbeelding van een atrofisch litteken
Terug naar het begin

Wat zijn de risicofactoren?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor afwijkende littekenvorming dan anderen. Dit geldt voor pubers en jongvolwassenen, maar ook voor mensen met een donkere huidskleur. De vorming van keloïd littekens kan daarnaast worden beïnvloed door erfelijke factoren. De locatie op het lichaam is ook van invloed. Bij littekens op gewrichten is de kans bijvoorbeeld groter dat deze zich afwijkend ontwikkelen. Littekenvorming kan ook worden verergerd door bepaalde complicaties, zoals hematomen (bloeduitstortingen), infecties, vreemde substanties of oedeem.

Terug naar het begin

Het risico op littekens verminderen

Littekenvorming vindt plaats tijdens de laatste fase van wondgenezing. Om het risico op opvallende littekens te verminderen en het genezingsproces veilig en snel te laten verlopen, wordt het opvolgen van enkele standaard wondverzorgingsprincipes aanbevolen:

 • Wondreiniging: Infecties kunnen het risico op afwijkende littekenvorming vergroten en het is derhalve van belang om de wond goed te reinigen en deeltjes, vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik Hansaplast Wondspray om de wond snel en gemakkelijk te reinigen.
 • Wondbescherming: Zorg dat de wond wordt afgedekt met de juiste pleister of steriel wondverband van Hansaplast. De wond wordt zodoende beschermd tegen ziektekiemen en bacteriën die de wond binnendringen, het genezingsproces vertragen en de wond infecteren.
 • Vochtige wondgenezing: Om het risico op littekenvorming te verminderen en het genezingsproces te versnellen, adviseren deskundigen vochtige wondgenezing. Gebruik Hansaplast Wondhelende Zalf voor optimale en snelle wondgenezing met verminderde kans op littekenvorming.

Pas de volgende tips toe om het risico op littekenvorming nog verder te verkleinen:

 • Bescherm wonden en nieuwe littekens tegen de zon.
 • Stel open wonden en nieuwe littekens niet bloot aan extreme temperaturen.
 • Vermijd oefeningen of activiteiten waarbij druk wordt uitgeoefend op het littekenweefsel.
Terug naar het begin

Littekens behandelen en verminderen

Littekens worden dikwijls gezien als onaantrekkelijk en kunnen de levenskwaliteit beïnvloeden. We proberen ze dan ook vaak minder zichtbaar te maken of verbergen. Bij ernstige littekenvorming kunnen dermatologen, chirurgen en andere medische experts een aantal medische verrichtingen uitvoeren. Invasievere methodes kunnen onder andere bestaan uit corticosteroïd-injecties, lasertherapie, of chirurgische ingrepen.

De zichtbaarheid van littekens kan daarnaast vaak worden verminderd door niet-invasieve, plaatselijke producten te gebruiken, zoals Hansaplast Littekenvervager. Dit product is klinisch bewezen en helpt om littekenweefsel platter, lichter en zachter te maken. Klinisch onderzoek laat een positieve trend zien in verminderde littekenvorming als het product acht opeenvolgende weken minimaal twaalf uur per dag op verdikte en verkleurde littekens wordt gebruikt.

Aanbrengen van Littekenvervager op arm
Terug naar het begin

Raadpleeg altijd een arts als de wond diep is, hevig bloedt of als er tekenen van infectie zijn, zoals roodheid, zwelling of warmte.

De met zorg samengestelde tips en adviezen die op deze website worden gegeven zijn in geen geval bedoeld ter vervanging van medisch advies en medische behandelingen.

Raadpleeg een arts als u een gezondheidsprobleem hebt of denkt te hebben en volg het medische advies op, ongeacht de instructies op deze website.

Neem de instructies of de folders van onze producten voor gebruik altijd eerst zorgvuldig door en pas alle stappen toe. Neem voor nadere informatie over onze producten contact met ons op via e-mail en stuur uw bericht naar Hansaplast@Beiersdorf.com.

Littekens verminderen en nieuwe voorkomen | Hansaplast