Of je nou van je fiets valt, per ongeluk in je vinger snijdt of een kleine operatie hebt ondergaan: je hoopt natuurlijk dat jouw wond zo snel mogelijk geneest. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dit proces te bevorderen. Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent. Ontdek alles wat je moet weten over een vochtige wondgenezing. 

Moet je een wond afdekken of niet?

Als je een wond hebt opgelopen, is het verstandig om die goed te verzorgen met de juiste producten. Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen. Als iemand je in het vervolg vraagt of je een wond met een pleister moet afdekken of niet, weet jij dus het antwoord.

Is het te laat en is jouw wond al ontstoken? Lees dan ons artikel over ontstoken wonden. Daar leer je precies hoe je de zere plek behandelt en de genezing bevordert.

Vochtige wondgenezing wordt bevorderd met een Hansaplast pleister
Terug naar het begin

Wat is vochtige wondgenezing?

Soms is een wond afdekken alleen niet genoeg. Je kunt het proces bevorderen door ‘m vochtig te maken én te houden. Maar hoe doe je dit? Een vochtige wondgenezing verkrijg je door een spray te gebruiken, zalf te smeren of ‘m af te dekken met speciale pleisters. Welke stappen je precies moet volgen, lees je hieronder. 

Terug naar het begin

Voordelen van een wond vochtig houden

Een natte wondgenezing brengt een hoop voordelen met zich mee. Ben je benieuwd waarom het zo belangrijk is om een wond nat te houden? Dit zijn de belangrijkste redenen.

Alle voordelen van het vochtig houden van je wond op een rijtje:

  • Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt;
  • Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan. Hierdoor is je huid sneller weer gaaf;
  • Een vochtige wondgenezing houdt je huid soepel, hierdoor beweeg je gemakkelijker;
  • Als jouw huid nat blijft, kan er ook minder snel een litteken ontstaan. Door een vochtige wondgenezing is er dus een kleinere kans op littekenvorming;
  • De pleisters die zorgen voor een natte wondgenezing zijn gemaakt van materialen die zélfs geschikt zijn voor de allergevoeligste huid. Zo weet je zeker dat je geen infectie oploopt. 
Vrouw houdt wond vochtig voor snelle genezing - Hansaplast
Terug naar het begin

Stappen bij natte wondgenezing

Het is inmiddels duidelijk dat een natte wondgenezing positief én effectief werkt. Wil je deze methode zelf ook toepassen? Er zijn een paar dingen die jij kunt doen om jouw wond vochtig te houden. Met deze stappen is jouw huid in een handomdraai weer glad en gaaf.

Hansaplast Wondspray voor natte wondverzorging

Als je de wond net opgelopen hebt, is het verstandig deze goed schoon te maken met een Wondspray. Deze werkt zowel voor kinderen als volwassenen. 

Wil je jouw baby, peuter of kleuter een beetje extra opvrolijken? Kies dan voor onze speciale Kids Wondspray. Op de fles staat een plaatje die ongetwijfeld een lach op het gezicht van jouw zoon of dochter tovert.

Dek de zere plek goed af met een speciale pleister. Veel pleisters van Hansaplast bevatten speciale ionen die de wond nat houden. Als je hierboven hebt gelezen over de voordelen van een vochtige wondgenezing, weet je inmiddels hoe waardevol dat is.

Terug naar het begin

Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème

Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren. Daarna plak je er gewoon weer een passende pleister overheen. Ook deze zalf is weer geschikt voor kinderen én volwassenen. 

Heb je het gevoel dat de wond later in het proces niet goed geneest? Dan smeer je de zalf gewoon nog een keer. Tijdens alle fasen van de wondgezing kun je het proces bevorderen met zalf.

Terug naar het begin