Image

Alles wat je moet weten over wondvocht

4 min. leestijd
Toon meer

Een flinke val, een ongelukje in de keuken of een kleine operatiewond: een wond kun je oplopen op talloze manieren. Na de eerste schrik probeer je de wond te behandelen, maar dit gaat niet altijd van een leien dakje. Soms blijft er wondvocht uit de zere plek komen en lijkt je wond maar niet te genezen. Maak je geen zorgen – dit verschijnsel is hartstikke normaal en met de juiste behandeling verkrijg je alsnog een snelle en mooie wondgenezing. Hoe ontstaat wondvocht, wat is het en wat kun je ertegen doen? Ontdek alles wat je moet weten over wondvocht.

Wat is wondvocht en hoe ontstaat het?

Image

Als je een wond oploopt, gaan de cellen in je huid meteen aan de slag om deze te herstellen. Ze willen de beschadiging zo snel mogelijk repareren. Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen. Als er overtollig wondvocht uit je wond blijft sijpelen, is het daarom verstandig daar iets aan te doen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van wondvocht?

Als je wond ontstoken is, stuurt je lichaam extra veel vocht naar de plek toe. Dit zou de genezing moeten bevorderen, maar vaak leidt dit juist tot het tegenovergestelde: een extra vochtige wond is namelijk de ideale omgeving voor micro-organismen. Té veel vloeistof kan in verschillende situaties optreden, bijvoorbeeld bij wondvocht na een operatie of wondvocht uit een schaafwond. Het is dus altijd belangrijk om je wond goed in de gaten te houden en meteen actie te ondernemen als je denkt dat er iets niet goed is.

Wat kun je doen bij geel wondvocht?

Image

Heb je niet alleen last van overtollig wondvocht, maar is de vloeistof ook nog eens geel van kleur? Schrik dan niet, want gele wonden komen regelmatig voor. Het is wel belangrijk om je geel wondvocht goed te behandelen. De afwijkende wondvochtkleur kan namelijk duiden op een ontsteking of op het afsterven van het wondweefsel. Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister. Door je verwonding af te schermen met een pleister verminder je de kans op infecties én bevorder je het genezingsproces. Laat de pleister een paar dagen zitten en het gele wondvocht verdwijnt vanzelf.

Wat kun je doen als wondvocht stinkt?

Het kan voorkomen dat het wondvocht uit je wond stinkt. Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken, maar het is wel belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. De onfrisse geur duidt namelijk, net als een gele kleur, op een infectie. Ook in dit geval is het goed om de wond flink te reinigen en het wondvocht te verwijderen. Wil je dat je wond zo snel mogelijk geneest, omdat je er veel last van ondervindt? Gebruik dan een Pleister voor Snelle Wondgenezing. Deze pleisters behandelen de zere plek met een genezende vloeistof. Dit heet een vochtige wondgenezing en werkt vaak een stuk sneller dan wanneer je jouw wond aan de lucht laat drogen. Ook verminderen deze pleisters de kans op littekens. Handig!

Zó behandel je wondvocht

Image

Overtollig wondvocht kun je zo verwijderen. Met een goede reiniging en de juiste pleisters kom je al een heel eind – zelfs als het wondvocht geel is of stinkt. Heb je een hele grote wond opgelopen, omdat je bijvoorbeeld net geopereerd bent? Gebruik dan een van de XL- of XXL-pleisters, die bieden bescherming bij de allergrootste wonden. Deze pleisters voorkomen infectie doordat ze 99% van Bacteriën blokkeren*. Daarmee is de kans op infectie een stuk minder en herstelt je huid zo snel mogelijk. Dat is nog eens een goede behandeling van wondvocht.

Disclaimer box:

Heb je specifieke vragen over wondvocht? Neem dan altijd contact op met je huisarts voor persoonlijke hulp en adviezen.

*Hansaplast pleisters beschermen tegen vuil en bacteriën.

Verwante artikelen