punggung cidera

Nek- en schouderpijn verhelpen en voorkomen – Moderne tijden, moderne aandoeningen: veel mensen die op kantoor werken hebben last van rug-, nek- en schouderpijn. Ontdek wat u hiertegen kunt doen.

4 min. leestijd
Toon meer

Oorzaken nek- en schouderpijn

Nekpijn komt veel voor. Oorzaken nekpijn? Vaak gaat nekpijn gepaard met een gebrek aan of te weinig gebruik van nekspieren (ja, daar heeft u ook spieren!). Daarnaast kunnen stress en een (lichamelijk) monotone werksituatie ook een rol spelen.  Wat zijn nek- en schouderklachten en wat te doen tegen pijn door gespannen schouders en nek?
Image
Nekpijn kan erg pijnlijk zijn en uitstralen naar andere lichaamsdelen

In de meeste gevallen is de reden voor nek- en schouderpijn eenvoudig:

die komt door ongetrainde spiergroepen en overbelasting, vooral als u lange tijd in dezelfde houding aan een bureau zit. Ook psychische factoren, zoals werken onder veel druk en spanning, kunnen hieraan bijdragen.
Zelfs sporters kunnen last hebben van 

Nekpijn vanwege zwakke spieren, omdat het trainen van het bovenlichaam nog geen training van de nek is. Nekspieren moeten specifiek worden aangepakt!

Nekpijn – Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Image
Pijnlijke nekspieren - een onaangenaam symptoom
Problemen onder in de nek kunnen uitstralen naar de schouders of bovenarmen. Pijn aan de bovenkant van de nek kan leiden tot hoofdpijn of andere symptomen zoals duizeligheid of zelfs een beperkte beweeglijkheid.

Nek- en schouderpijn verhelpen

Image
Pleisterwerk: een warmte afgevende patch verlicht de pijn
Image
Laat iemand u helpen hoe u uw nekspieren het beste kunt trainen

Warmtetherapie is een eenvoudige en doeltreffende methode voor de nekklachten en schouderklachten. Verwarmende Patches bieden een intense langdurige warmte en blijven handig op de nek en schouders zitten. Ook veel rust kan nek- en rugpijn verlichten.

VERWARMENDE PATCHES GEVEN WARMTE AF OM PIJN TE VERLICHTEN EN UW SPIEREN TE ONTSPANNEN Zelfmedicatie met spierontspanners en ontstekingsremmers mag niet langer duren dan een paar dagen. Als de pijn langer dan een paar dagen uitstraalt naar de onderarm, wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

Nek- en schouderklachten voorkomen

De beste manier om nek- en schouderpijn te voorkomen, is oefeningen doen om de spieren te versterken - bekijk onze videobibliotheek voor specifieke oefeningen. Als u de hele dag op kantoor zit, kunt u ook proberen om gewoontes te veranderen en om vaak te bewegen. Op die manier kan veel pijn en tijd die wordt besteed aan het 'herstellen' van de pijn worden voorkomen.

Nekpijn verhelpen en nekpijn verlichten! Enkele tips

Waar het daadwerkelijk om gaat bij het voorkomen van nekpijn is het benutten van uw eigen vermogen om uw spieren sterker te maken.
Image
Laat de spanning los in de sportschool of door oefeningen
Image
Neem zuurstof in om gespannen spieren te voorkomen

Zorg voor lichaamsbeweging om het monotone gebruik of het niet gebruiken van spiergroepen in uw nek te compenseren.

Pas op voor psychische stress (werkdruk) en probeer deze te vermijden. Factoren zoals stress of te veel werk of verantwoordelijkheid op u nemen, kunnen sterk bijdragen aan gespannenheid.

Ontdek wat uw persoonlijke oorzaken van spanning zijn (stress, conflicten enz.), welke rol deze spelen en wat u kunt doen om deze te verminderen.

GESPANNEN SPIEREN ZIJN VAAK HET GEVOLG VAN STRESSAls u op kantoor werkt, grijp dan elke kans aan om op te staan en lichaamsbeweging te hebben. Loop of fiets naar kantoor, neem de trap... Genoeg zuurstof krijgen helpt ook om spieren te ontspannen en kan voorkomen dat zich spanning opbouwt in de spieren van de nek en schouders.

Deskundige tip tegen nek- en schouderpijn

Image
Dr. Gerd Müller, expert, orthopedisch specialist en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie Richtlijnen voor pijn in de onderrug van de Europese Unie

“Als we onze nekspieren en bovenste rugspieren niet zoveel gebruiken als we zouden moeten doen, worden deze spieren zwak en korter en worden andere erg gespannen.

“JA, WE HEBBEN ALLEMAAL NEKSPIEREN EN WE KUNNEN ZE TRAINEN OM NEKPIJN DOELTREFFEND TE VERMINDEREN.”Na een tijdje kan deze spanning zich uiten in pijn en ongemak rond de nek en de bovenkant van de rug. Als u warmte op dat deel toepast, kan dat de pijn verlichten door de bloeddoorstroming te bevorderen.” Lees meer over Directe Hulp voor uw actieve leven.

Misschien wilt u ook de specifieke nekoefeningen proberen uit onze videobibliotheek om de nekspieren te versterken en verdere pijn te voorkomen.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U moet een arts raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaan met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen of als de pijn uitstraalt naar het been/de benen).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten.

Verwante artikelen