Image

Comfort op kantoor

5 min. leestijd
Toon meer

Hoe kunt u het voor u en uw lichaam comfortabeler maken om op kantoor te zitten zonder last van uw nek of rug.

Werkt u op kantoor en brengt u ten minste 40 uur per week zittend achter uw computer door? En zit uw schouder-/nekgebied vast, doet uw onderrug pijn of heeft u weleens pijn in uw nek? Maakt u zich geen zorgen. Dat betekent niet dat er iets beschadigd raakt of dat uw lichaam “versleten” raakt door werken.

Details kunnen alles veranderen

De meeste mensen die op kantoor werken, hebben op enig moment last van rug- of nek- en schouderpijn. Doorgaans komt de pijn niet door iets ernstigs en verdwijnt weer binnen enkele dagen of weken. Dit komt gewoon omdat spieren en spiergroepen die niet fysiek op de proef worden gesteld, korter of zwakker kunnen worden en andere worden gespannen of raken verkrampt. Dit is alleen maar natuurlijk als u veel tijd doorbrengt aan een bureau, maar het kan worden voorkomen als u proactief bezig bent met uw eigen gezondheid en fitheid.

Geef niet uw kantoorstoel de schuld

Wat veel mensen niet weten: uw werkomgeving (of het nu de positie van uw computer, de hoogte van uw bureau of de ergonomische vorm van uw stoel is) heeft slechts een zeer geringe invloed op hoe uw lichaam reageert. Geef dus niet uw kantoorstoel de schuld. Het ligt niet aan uw stoel, maar waarschijnlijk aan u zelf!

Image

Natuurlijk is het altijd goed om uw werkomgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Maar waar het daadwerkelijk om gaat bij het voorkomen van rug-, nek- en schouderpijn is het benutten van uw eigen vermogen om uw spieren te verstevigen. Beweeg om het monotone gebruik of het niet gebruiken van uw spieren te compenseren en voorkom pijn, bijvoorbeeld in uw nek. Pas ook op voor psychische stressfactoren en probeer deze te vermijden. Factoren zoals stress of te veel werk of verantwoordelijkheid op u nemen, kunnen sterk bijdragen aan spanning en last van uw gewrichten als uw rug en nek. Als u last heeft van spanning en pijn, let dan op u zelf en kijk wanneer deze ontstaan.

U kunt erachter komen dat pijn in uw rug of nek minder vaak optreedt wanneer u een activiteit doet die u leuk en interessant vindt, terwijl de pijn kan toenemen op momenten van stress of ontevredenheid, ongeacht of dit persoonlijk of werkgerelateerd is.

Daarom is het voor u van belang om erachter te komen: wat kunt u doen om meer proactief te zijn bij het voorkomen van pijn in uw nek of rug? Wij hebben een aantal behulpzame tips voor u samengesteld.

Rugpijn en spanning in nek/schouder voorkomen

BEWEEG! Als u lange tijd achter uw bureau moet zitten, verander dan vaak van houding en geef uw rug even pauze door elk uur op te staan en rond te lopen of door wat oefeningen te doen. Benut elke mogelijkheid die u heeft om te bewegen. Kies de trap in plaats van de lift. In onze videobibliotheek vindt u een reeks oefeningen die speciaal bestemd zijn voor kantoorsituaties en lange periodes van zitten, om pijn in uw nek of rug te voorkomen.

Geef af en toe optredende spanningen en overbelasting geen kans

Ontdek wat voor u spanning veroorzaakt (stress, conflicten op het werk, persoonlijke problemen) en welke rol die kunnen spelen en probeer deze te verminderen.
Veel rugpijn of pijn in uw nek houdt verband met stress en psychische spanning.

Trakteer uzelf op lichaamsbeweging ter compensatie van werk waarbij u stil zit: probeer ten minste drie keer per week te bewegen. Ga hardlopen, ga naar de sportschool of doe oefeningen. Dit rekt en versterkt niet alleen uw spieren, maar maakt uw hoofd ook vrij van stress.
En onthoud dat het heel belangrijk is uw lichaam een uitdaging te geven en uw spieren te activeren om op de lange termijn gespannen spieren en rugpijn te voorkomen.

Probeer zo ACTIEF mogelijk te zitten. Verander uw zithouding zo veel mogelijk, sta af en toe op en doe rekoefeningen.

backs-in-office03-270px
 

Als u op kantoor werkt, benut dan elke mogelijkheid om te bewegen: Neem de trap in plaats van de lift. Benut de lunchpauze voor een energieke wandeling.

Probeer de sleur te doorbreken als u het idee heeft dat dit aan de orde is.

Als u gestrest bent, probeer dan ontspanningsoefeningen te doen (zoals yoga-ademhalingsoefeningen) die u zelfs achter uw bureau kunt doen.

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Doe enkele van de eenvoudige oefeningen uit onze videobibliotheek die specifiek zijn ontworpen voor mensen die op kantoor werken.

Wat als rugpijn of pijn in uw nek toeslaat?

Wat kunt u doen om uzelf te helpen?

Een eenvoudige lijst met wat u wel en niet moet doen die u kan helpen omgaan met rugpijn, zodat u uw leven voort kunt zetten.

 

WEL DOEN

Blijf, indien mogelijk, zo lang mogelijk gewoon actief. Maar ga naar uw huisarts als u zich zorgen maakt over de rugpijn of als de pijn aanhoudt of opeens erger wordt.

Bespreek met uw arts of u kunt blijven werken en bespreek zo nodig met uw werkgever wat er kan worden gedaan om het voor u gemakkelijker te maken om aan het werk te blijven.

Pas zo nodig het soort activiteit aan dat pijn in uw nek of rug veroorzaakt.

Wees op de hoogte over rugpijn en/of nekpijn. Win informatie in en luister naar uw lichaam. Spreek zo nodig met een arts, fysiotherapeut of chiropractor.

NIET DOEN

Blijf niet in bed liggen wachten tot de pijn weggaat. Vroeger was dit de gebruikelijke reactie op rugpijn, maar bewijs laat zien dat dit het herstel niet bevordert. Hoe sneller u weer in beweging komt, hoe beter het is.

Lees meer

Maakt u zich geen zorgen. Rugpijn of pijn in uw nek is maar zelden ernstig en als u zich daar te veel zorgen over maakt, vertraagt dat uw herstel.

Vermijd activiteiten niet omdat u de pijn in uw nek of rug wilt vermijden.

Trakteer uzelf op warmte

Ontspan uw nek en schouders

Image

Is het al te laat voor aanpassingen, omdat uw onderrug al pijn doet, of uw nek/rug/schouders al vast zitten door bijvoorbeeld een dag lang ijverig typen en stress? Probeer dan een Hansaplast Spiral Heat voor Rug- en Nekklachten als eerste maatregel om die spiergroepen te ontspannen.
Warmte stimuleert de bloeddoorstroming, ontspant het weefsel en kan uw beweeglijkheid verbeteren.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten.

 

Verwante artikelen