taping-faeture-header

Kennis over tapen

3 min. leestijd
Toon meer

Sporttape: wat is het en hoe breng je het aan?

Pijn of blessures moeten beslist buiten spel staan als u gaat bewegen. Ontdek wat tape en bandages kunnen doen om steun te geven.

Als je een sporter bent, weet je dat sportblessures er net zo bij horen als af en toe een potje verliezen. Met een beetje hulp van Hansaplast Sporttapes kom je tegenslagen makkelijker te boven – en voorkom je verdere blessures.

Waarom tapen?

Ongeacht of je net geblesseerd bent geweest of juist bescherming zoekt om blessureleed te voorkomen; je kunt gewrichtspijn en blessures voorkomen of verminderen door sporttape en verband te gebruiken voor extra ondersteuning en stabilisatie. Deze producten beschermen en ondersteunen blessuregevoelige gewrichten op een betrouwbare manier en zonder kans op bijwerkingen. Verband biedt verschillende niveaus van compressie en stabilisatie waardoor elk gewricht betrouwbaar ondersteund kan worden. Deze producten kunnen ook bijdragen aan het herstel na een blessure. Daarnaast zorgen de comprimerende eigenschappen voor een beter metabolisme waardoor zwelling vermindert en je spieren zich sneller ontspannen. 

Sporttape en verband kan:

  • Stabiliseren na een acute blessure en bescherming en ondersteuning bieden in het herstelproces
  • Helpen bij chronische pijn (wat vaak voorkomt bij gewrichten zoals de enkel)
  • Genezing versnellen door weefsel te comprimeren

Het maatje van de atleet: Bandages stabiliseren en ondersteunen gewrichten

Image

Sporttape wordt in veel verschillende sporten gebruikt om blessures te helpen voorkomen. Plaktape wordt vaak gebruikt om atleten te helpen herstellen van een verstuikte enkel of om verdere blessures te helpen voorkomen.

 

TAPEN KAN SPORTERS
HELPEN TE HERSTELLEN EN
NIEUWE BLESSURES TE VOORKOMEN

Tapen is van belang voor het voorkomen van gewrichtsblessures, vooral de enkel en hand. Intapen is ook van groot belang bij het vroeg aanpakken van een blessure en bij revalidatie, omdat met ondersteunende tape het minder waarschijnlijk is dat de sporter opnieuw geblesseerd raakt wanneer hij/zij de training hervat.

Bescherm je handen en vingers

Image
Gevoelige vingers en gewrichten hebben bescherming nodig

Ballen tegenhouden en vangen, smashen, passen en blokkeren kunnen allemaal leiden tot blessures tenzij de vingers en handen voldoende zijn gestabiliseerd. De Hansaplast sporttape is hier perfect voor: het ondersteunt de gewrichten en pezen, minimaliseert pijnlijke, overmatige bewegingen en bevordert herstel van sportblessures. De sporttape is verkrijgbaar in verschillende formaten voor een optimale pasvorm. Het blijft betrouwbaar zitten en biedt bescherming voor vinger- en handgewrichten bij sporten zoals handbal, volleybal en korfbal.

Tapen vragen en antwoorden

KAN IK MEZELF INTAPEN?

In het begin niet, want techniek is het belangrijkste bij tapen. Een medische professional weet precies welke tapetechniek hij/zij moet gebruiken op uw geblesseerde gewricht. Hij/zij zorgt ervoor dat de tape goed en op de juiste plaats zit en past de spanning en richting van de tape aan op basis van uw aandoening. Hij/zij vindt ook de juiste mate van druk en weet hoeveel beweeglijkheid de tape moet toelaten.
Met al die factoren moet rekening worden gehouden voor een correcte toepassing. Daarom moet in het begin altijd een medische professional laten zien hoe het moet worden gedaan.

Lees meer

WAT IS KINESIO TAPE?

Kinesio tape is bijzonder elastisch en wordt wereldwijd gebruikt bij sportblessures. De spanning van de huid wordt door middel van de tape gewijzigd om zo de spier-, circulatie en lymfatische functies te verbeteren. Deze therapie heeft zijn oorsprong in Japan en heeft een breed draagvlak ontwikkeld sinds atleten het op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 gebruikten. Speciale elastische sporttape, kinesio tape, wordt veel gebruikt voor preventie, rehabilitatie en spierblessures en men zegt dat het gewrichtsondersteuning, verlichting van spierbelasting en pijnverlichting biedt. De kinesio tape is vooral zo populair bij sporters omdat deze veel meer bewegingsvrijheid biedt dan normale tape. De tape wordt zo gemaakt dat het de kenmerken van de huid nabootst. Het zelfklevend, water- en luchtdoorlatend materiaal biedt volledige bewegingsvrijheid en kan een aantal dagen gedragen worden. De speciale sporttape wordt ook gebruikt in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor het behandelen van lymfoedeem, een verstopping van het lymfatisch systeem dat zwelling veroorzaakt.

Lees meer

Extra tips voor het gebruik van sporttape

Image

1. Laat het over aan de professionals
Als je een blessure hebt opgelopen en wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut, vraag of hij/zij laat zien wat de beste manier is om de tape aan te brengen.

Lees meer
Image

2. Breng verkoeling aan op de pijnlijke plek
Blessures zoals kneuzingen, verrekte spieren of verstuikingen moeten direct worden behandeld met intense kou. Volg de RICER methode. Verkoelingsproducten zoals de Elastoplast Sport Cold Spray bieden effectieve pijnverlichting en helpen om zwelling te voorkomen. Het product ondersteunt tevens het herstelproces. 

Lees meer

Hoe kunnen sportblessures worden voorkomen?

Image
Dr. Gerd Müller, deskundige en orthopedisch specialist

U kunt gewrichten stabiliseren en ondersteunen met behulp van bandages
“Spieren moeten worden opgewarmd en gerekt voor elk trainingsonderdeel. Als bekend is dat bepaalde lichaamsdelen specifieke belasting moeten doorstaan, kunnen tape of bandages worden gebruikt voor extra ondersteuning. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en om de training geleidelijk op te bouwen. Verken voorzichtig uw grenzen en bouw de belasting langzaam op.”

Koel ter plekke!
Bij een acute blessure moeten de betreffende lichaamsdelen onmiddellijk goed worden gekoeld. Koelen verlicht de pijn en helpt zwelling tegen te gaan door gerichte kou.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten. Bestudeer altijd het label. Uitsluitend gebruiken volgens instructies. Als symptomen aanhouden, neem dan contact op met je arts.

Verwante producten

Verwante artikelen