Image

Gekneusde knie: symptomen, behandeling en hersteltijd

4 min. leestijd
Toon meer
Na een val of verkeerde beweging schiet het plots in je knie. Een flinke pijnscheut zorgt ervoor dat je niet meer comfortabel loopt. Een gekneusde knie komt heel vaak voor en gelukkig is het, in de meeste gevallen, goed te verhelpen. Met de juiste tijd, aandacht, producten en oefeningen genees je ‘m weer. Vermoed je dat jouw knie gekneusd is? Ontdek wat de symptomen zijn en hoe je ‘m kunt behandelen.

Wat is een kneuzing in de knie?

Als je last hebt van een gekneusde knie, is het onderhuidse weefsel in je gewricht beschadigd. Er is dus niks aan de hand met het bot, je knieschijf of de meniscus. In tegenstelling tot sommige andere blessures, is een kneuzing in de knie vaak relatief makkelijk te verhelpen. Dat is goed nieuws, al helemaal als je van hardlopen of een andere sport houdt.

!-Disclaimer:

Heb je specifieke vragen over jouw overbelaste knie? Twijfel dan niet en raadpleeg altijd een huisarts of specialist. Zij geven je persoonlijk advies.

Symptomen van een gekneusde knie

Omdat er zo veel verschillende knieblessures bestaan, is het soms lastig een diagnose te stellen. Wij helpen je een beetje op weg. Als je last hebt van een gekneusde knie, ondervind je vaak één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Je hebt pijn in je knie in rust en bij beweging;
  • Je hebt pijn in je knie bij het buigen en het strekken;
  • Je hebt pijn als je druk op je knie uitoefent;
  • Je hebt een opgezwollen knie;
  • Je hebt een bloeduitstorting in je knie.

 

!-Disclaimer:

Heb je op een andere manier last van jouw knie? Laat er dan altijd even een huisarts of specialist naar kijken. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent.

Image

Een gekneusde knie herstellen? Dat doe je zo

Je wilt jouw gekneusde knie natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Het is daarom verstandig om het RICE-stappenplan te volgen.

Stap 1: Rust

Op het moment dat de pijn in je gewricht schiet, is het belangrijk om te stoppen met je activiteit. Laat je gewricht rusten.

Stap 2: IJs

Daarna is het zaak om alles goed te koelen. Dit doe je bijvoorbeeld met een zak ijs (vergeet geen handdoek tussen het ijs en je huid te leggen!) of een Cold Spray.

Stap 3: Compressie

Vervolgens is het verstandig om je gewricht te ondersteunen, bijvoorbeeld met tape of een bandage. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je later in dit artikel.

Stap 4: Elevatie

Tot slot heelt jouw blessure het snelst als je jouw gewricht omhooghoudt. Dit is makkelijker dan het klinkt. Leg je been bijvoorbeeld op een stapel kussens, terwijl je op de bank ligt.

Als je erg veel last van je knie hebt of niet goed weet hoe je ‘m moet behandelen, is het altijd verstandig om een huisarts of specialist te raadplegen. Zij geven je medisch en persoonlijk advies.

Lees meer

Hersteltijd van een gekneusde knie

Bij een gekneusde knie hangt de hersteltijd af van de ernst van je blessure. Een lichte kneuzing van de knie kan, met de juiste behandeling, na een week al over zijn. Een zwaar gekneusde knie, daarentegen, kan minimaal zes weken geblesseerd blijven.

Wil je er na jouw herstel alles aan doen om toekomstige knieblessures te voorkomen? Gebruik dan kinesio tape ter ondersteuning tijdens het bewegen of sporten. Dit is dé uitkomst voor mensen met zwakke gewrichten.

Zwaar gekneusde knie? Geef ‘m extra aandacht!

Heb je last van een zwaar gekneusde knie? Dat is pijnlijk, maar gelukkig niet onoverkomelijk. De behandeling en het herstel van een zwaar gekneusde knie duren weliswaar langer, maar met wat extra aandacht kom je er ongetwijfeld weer vanaf. Het is verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Die kan jouw knie goed verbinden of tapen. Bandages en tape geven je extra support, waardoor je gewrichten beter kunnen rusten. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dat doet.

Tips om jouw gekneusde knie te verbinden of tapen

Gaat jouw voorkeur uit naar een kniebandage of tape? Waar bandages vaak makkelijker te vervangen is, zit tape strakker en biedt daardoor net wat meer support. Het is maar net wat jij fijn vindt.

Gekneusde knie verbinden

Image

Een kniebandage of een kniebrace biedt ondersteuning, waardoor jij minder last hebt van jouw blessure. Deze handige tools schuif je zo over je knie en blijven de hele dag op hun plek. Als je weer genezen bent, kun je ze ook uit voorzorg dragen. Het is dus zeker een goede investering!

Ben jij benieuwd wat een brace voor jouw gewrichten doet? Lees onze blog en ontdek hoe een kniebrace werkt en wanneer je ‘m precies nodig hebt.

Gekneusde knie tapen met kinesiologie tape

Wil je jouw gekneusde knie toch liever tapen? Volg deze stappen en om het herstel van jouw knie te bevorderen:

Stap 1

Knip twee stroken kinesiotape van 15 cm af. Maak de uiteinden rond.

Stap 2

Pak het eerste stuk tape en plak deze aan de buitenkant van je knieschijf. Zorg dat de strook strak meebuigt met de ronding van je knie. Wrijf alles goed aan.

Stap 3

Pak het tweede stuk tape en plak het op precies dezelfde manier, maar dan aan de binnenkant van je knieschijf. Uiteindelijk buigen de twee stroken een beetje naar elkaar toe.

Als het tape langzaam loslaat, is het verstandig om ’t te vervangen. Hoe je dat doet? Dat lees je in onze blog over het verwijderen van sporttape.

Lees meer

Oefeningen voor een gekneusde knie

Image
Naast verbinden en tapen zijn er ook een paar oefeningen die je kunt doen. Van alle oefeningen voor een gekneusde knie zijn de strekoefeningen het makkelijkst. Het maakt niet uit waar je bent. Ga zitten op een stoel en zet je benen in een hoek van 90 graden. Til je onderbeen ongeveer 20 cm boven de grond. Laat het daarna 10 cm zakken. Beweeg je been in totaal 10 keer op en neer. Herhaal deze oefening 3 keer per dag. Sterkte en succes met je gekneusde knie!