Image

Wat doet een kniebrace

3 min. leestijd
Toon meer

Een kniebrace biedt ondersteuning voor je knie en vermindert pijn. Maar wanneer heb je een kniebrace nodig?

Wanneer is een kniebrace nodig?

Je knieën zijn een belangrijk onderdeel van je lichaam. Een knie is een gewricht dat je nodig hebt om soepel te lopen, rennen, springen, hurken en meer. Een gewricht dat vaak gebruikt wordt, loopt een groter risico op beschadiging. Heb je een blessure opgelopen? Of een operatie aan je knie gehad? Dan kan het zijn dat je een kniebrace nodig hebt die ondersteuning aan de knie biedt. Maar wanneer weet je of een kniebrace geschikt is voor jou? Of in welke situaties je een kniebrace nodig hebt? Lees meer over kniebraces en waarom, wanneer en hoelang je er eentje nodig hebt.

Wat is een kniebrace?

Image

Beweging is belangrijk. Daarom doet een groot aantal mensen aan sporten. Helaas komt het regelmatig voor dat iemand een blessure oploopt tijdens het sporten. Een blessure is onprettig en weerhoudt je lichaam ervan bepaalde bewegingen te verrichten. Wanneer je een knieblessure oploopt, wordt je dagelijkse mobiliteit dus slechter. 

Gelukkig bestaan er hulpmiddelen die gewrichten ondersteunen of de pijn zelfs verminderen. Een van die hulpmiddelen is een kniebrace. Een brace biedt knieondersteuning en helpt bij het voorkomen van pijn en slijtage aan het kniegewricht. Met een kniebrace kun je weer makkelijker bewegen tijdens het dagelijkse leven of tijdens je favoriete sport.  

Kort samengevat, een kniebrace:

  • Biedt ondersteuning aan de knie
  • Voorkomt slijtage aan het kniegewricht
  • Vermindert pijnklachten

Wanneer moet je een kniebrace dragen?

Een kniebrace is een prettig hulpmiddel voor een pijnlijk kniegewricht. Maar wanneer draag je een kniebrace? Er zijn verschillende redenen waarom het mensen wordt aangeraden een kniebrace te dragen. Vraag advies bij een huisarts of medisch specialist over een kniebrace, wanneer je last hebt van de volgende klachten: 

  • Runner’s knee of jumper’s knee (overbelastingblessure)
  • Een beschadiging aan de knieband(en)
  • Instabiliteit van de knie
  • Meniscusproblemen
  • Slijtage van het kniegewricht
  • Pijn na een knieoperatie

Heb je last van een overbelaste knie, zwakke gewrichten of een sportblessure? Naast een kniebrace kan een sporttape of kniebandage ook steun aan de knie en verlichting van de pijn bieden. Let op: laat je altijd goed informeren bij de huisarts of een medisch specialist over welke hulpmiddelen geschikt zijn voor jouw klacht. 

Meer weten over sportblessures? Lees dan onze artikelen over sportblessures en het voorkomen van sportblessures

Er zit een verschil tussen een sportkniebrace en een normale kniebrace. Een sportkniebrace is bedoeld voor tijdens het sporten. Een normale kniebrace gebruik je in het dagelijks leven. Raadpleeg een huisarts of medisch specialist welke je nodig hebt.

Hoelang moet je een kniebrace dragen?

Image

Er bestaan verschillende soorten kniebraces. Maar hoelang moet je een kniebrace dragen? En welke past bij jouw klacht? De draagtijd van een kniebrace is geheel afhankelijk van de bewegingsklacht, de activiteit die je wilt verrichten en de intensiteit van de pijn.

 

Chronische of tijdelijke klacht

Het is belangrijk om vast te stellen of je last hebt van een chronische bewegingsklacht of een tijdelijke. Chronische knieklachten zijn bijvoorbeeld instabiliteit van de knie of langdurige pijn aan het kniegewricht door slijtage. Tijdelijke bewegingsklachten zijn klachten als een sportblessure, gekneusde knie, breuk, scheurtje, verzwikking of verstuiking.

Bij een chronische klacht draag je de brace al gauw iedere dag. Toch betekent het niet dat je bij een chronische aandoening de brace 24 uur per dag moet dragen. Dit is afhankelijk van de activiteiten waar je last bij hebt en de pijnintensiteit.

Bij een tijdelijke bewegingsklacht is het advies om de brace te blijven dragen totdat de klachten zijn verdwenen. Echter kan het zijn dat een professional je adviseert om ook na het herstel de brace te dragen tijdens bepaalde activiteiten.

Lees meer

Activiteiten

Bij welke activiteiten heb je last van pijn, zwelling, instabiliteit of een ongemakkelijk gevoel rondom het gewricht? Komt de pijn vooral voor tijdens het sporten? Dan draag je de brace tijdens deze activiteit. Komt de pijn voor tijdens dagelijkse activiteiten? Dan is het aan te raden de brace meerdere uren op een dag te dragen.

Lees meer

Pijnintensiteit

Om een goed advies te geven over hoelang je een kniebrace moet dragen, wordt er gekeken naar de intensiteit van jouw pijn. Helpt de brace bij het voorkomen van intense pijn? Dan wordt aangeraden om de brace veel te dragen om zo de pijn te verlichten.

Lees meer

Laat je altijd goed informeren door je huisarts of medisch specialist over het dragen van een kniebrace. Zij geven je het juiste advies over hoelang je een kniebrace moet dragen.

Kun je autorijden met een kniebrace?

Om veilig de weg op te gaan, is het van belang dat je volledige controle hebt over je lichaam, dus ook over je benen. Heb je recent een knieoperatie gehad en wil je autorijden met een kniebrace? Vraag dan om advies aan je huisarts of medisch specialist. Zij kunnen een goede inschatting maken of je kunt autorijden met een brace of niet.

Met een autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je anderen toebrengt met je auto. Ook al heb je een verzekering: autorijden met brace - zonder advies van een medisch professional - raden wij af voor de veiligheid van anderen en jezelf. Een goed functionerende knie is belangrijk om veilig te rijden.