Image

Tips bij veelvoorkomende hardloopblessures

5 min. leestijd
Toon meer

Bijna iedere fervente hardloper heeft het wel eens meegemaakt: tijdens of na een uitputtende training heb je plots last van je been, knie, enkel of voet. Het is vervelender dan de spierpijn die je tot nu toe kende – je bent geblesseerd. In veel gevallen is het verstandig om even rust te nemen en een fysiotherapeut of sportarts in te schakelen. Zij diagnosticeren je blessure en stellen een behandelplan op. Daarnaast kun je zelf ook een hoop doen om de genezing te bevorderen: met de juiste oefeningen en herstelproducten kom je al een heel eind. In dit artikel vind je tips voor het herkennen en behandelen van een aantal veelvoorkomende hardloopblessures.

Veelvoorkomende hardloopblessures

Er zijn een aantal klachten waar geblesseerde hardlopers vaak mee kampen. Heb je last van (een van de) de volgende symptomen? Dan is het goed om het even wat rustiger aan te doen en te starten met een behandelplan. Dít zijn symptomen van verschillende blessures na het hardlopen.

Veelvoorkomende klachten:

  • Knieklachten
  • Scheenbeenklachten
  • Voetklachten
  • Enkelklachten
  • Achillespeesklachten

Heb je klachten en wil je zo snel mogelijk weer zorgeloos kunnen hardlopen? Ontdek alles wat je moet weten over de verschillende hardloopblessures en wat je kunt doen om ze te behandelen.

Knieklachten na het hardlopen

Image

Heb je last van je knie na het hardlopen? Dan is er vaak sprake van een overbelasting aan je gewricht of pees. Dit soort kniepijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals verkeerde schoenen, een slechte warming-up of een standsafwijking van je voeten. Je knie heeft dan meer steun nodig. Een kniebrace of -bandage biedt uitkomst: dit geeft je knie namelijk meer stevigheid én bescherming. Daarmee verlicht je de kniepijn na het hardlopen en voorkom je soortgelijke blessures in de toekomst.

Is de pijn aan je knie blijvend of zelfs verergerd? Raadpleeg dan altijd een professional, die weet precies wat je knie nodig heeft – of het nou een brace, bandage of een verstevigende sporttape is.

Pijn in je scheenbeen na het hardlopen

Het is een van meest voorkomende blessures: een pijnlijk scheenbeen tijdens of na het hardlopen. Deze scheenbeenpijn – ook vaak shin splits of springbenen genoemd – ontstaat vooral door overbelasting en een té intensieve training. Je voelt dan continu steken, vaak aan de binnen- of voorzijde van het scheenbeen. Het kan lastig zijn om van pijn in je scheenbeen na het hardlopen af te komen, maar met de juiste fysiotherapie en een goede verkoeling verdwijnt de ontsteking al een heel eind. Heb je geen ijs in huis? Probeer dan eens een Cold Spray of Cooling Gel. Deze koeling is net zo effectief én houdt langer aan – dit vitaliseert je scheenbeen en geeft weer nieuwe energie.

Pijn in je voet na het hardlopen

Sommige hardlopers hebben last van voetklachten. De onder-, zij- of bovenkant van de voet is dan overbelast. Ook hier is de grondslag van de blessure vaak een ontsteking. Het begint meestal als een zeurend gevoel na een lange training. Je hebt bijvoorbeeld pijn aan de bovenkant van je voet na het hardlopen. Als je dit negeert en ermee doorloopt, kan de pijn en je voetblessure nog een heel stuk verergeren. Het is daarom belangrijk dat je meteen actie onderneemt. Ondersteun je voeten met stevige compressiekousen: die stimuleren de bloedcirculatie en houden daarmee je spieren warm. De last kan daardoor verminderen en zelfs volledig worden verlicht. Blijft de pijn aan je voet toch aanhouden? Vraag dan altijd hulp aan een professional.

Pijn in je enkel na het hardlopen

Ook enkelblessures zijn veelvoorkomend onder hardlopers. Denk je dat je jouw enkel na een misstap heb verzwikt of verstuikt? Of heb je last van een pijnlijke of dikke enkel na het hardlopen? Dan is het goed om even wat rust te nemen. Koel je enkel zo snel en zo veel mogelijk. Gebruik een enkelbrace of -bandage ter ondersteuning. Deze kun je ook blijven dragen als je weer genezen bent, zo voorkom je namelijk verdere enkelblessures door het hardlopen. Als het goed is, verlichten rust, verkoeling en ondersteuning de overbelasting van je enkel al een heel stuk. Blijf je toch last houden van je enkel na het hardlopen? Raadpleeg dan altijd een expert.

 

Image

Pijn in je achillespees na het hardlopen

Zoals je hierboven al hebt gelezen, ontstaan sommige blessures plotseling en anderen juist geleidelijk aan. Achillespeesblessures horen vaak bij die laatste groep. Heb je last gekregen van je achillespees na het hardlopen? Dan heb je hem hoogstwaarschijnlijk overbelast. Het is verstandig om meteen rust te nemen en tijdelijk te stoppen met hardlopen. Ook hier geldt weer dat extra ondersteuning de pijn aan je achillespees na het hardlopen al een flink stuk kan verlichten. Wil je meer weten over compressiekousen of andere producten waarmee je jouw blessure kunt behandelen? In ons artikel over sportblessures lees je hoe je zo snel mogelijk weer kunt herstellen.

Wat te doen bij spierpijn na het hardlopen?

Heb je geen blessure, maar wel een hoop spierpijn na het hardlopen? Dit kan bijvoorbeeld spierpijn in je kuiten, bovenbenen of heupen zijn. Dan is het juist wél verstandig om te blijven bewegen. Een actief herstel zorgt namelijk voor een betere doorbloeding. Daardoor verdwijnt de pijn een stuk sneller. Ook een goede warming-up, een massage en voldoende eiwitten in je voeding kunnen dan handig zijn. Zo begin je zorgeloos aan je volgende hardlooptraining!

 

Image

Disclaimer box:

Heb je specifieke vragen over een van de hardloopblessures? Neem dan altijd contact op met je huisarts of fysiotherapeut. Zij kunnen jou de persoonlijke hulp bieden die je nodig hebt.