Image

Stijve spieren

4 min. leestijd
Toon meer
Stijve of vastzittende spieren worden meestal veroorzaakt doordat je je spieren te veel hebt ingespannen. Je spieren zijn hard, pijnlijk en er zit weinig kracht in. Dit kan natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Hou in je achterhoofd dat het vanzelf weer over gaat. Soms na enkele uren, soms na enkele dagen. Je moet ze dan wel rust geven, als je ze blijft uitputten dan kan de spier zich niet goed herstellen. In sommige gevallen zijn stijve spieren een symptoom van een andere aandoening, bijvoorbeeld als de stijfheid onverwachts komt. Dus wanneer er geen enkele aanleiding is voor je spieren om verzuurd te zijn. Let ook op als spierpijn samengaat met koorts.

De oorzaken van stijve spieren

Image
Stijve spieren zijn meestal het gevolg van langdurige of intense inspanning door bijvoorbeeld fitness. Je spiercellen gebruiken in een keer heel veel energie. Ze hebben dan door de zware arbeid meer zuurstof nodig. Nou kan het dat die zuurstof ontoereikend is. Er vormt zich dan melkzuur. Dit melkzuur stapelt zich op in de spieren. De zware belasting veroorzaakt daarnaast kleine scheurtjes in de spiervezels. Het gevolg is een ontstekingsreactie die weer stijfheid en pijn veroorzaakt. Deze pijn speelt meestal enkele uren of dagen na de intensieve inspanning op. De oorzaak van spierpijn kan ook stress zijn of dat je te lang in dezelfde (oncomfortabel) houding hebt gezeten of gelegen. Stijve spieren kunnen ook ontstaan vanwege het ouderdomsproces of een passieve levensstijl. Je ziet dan vaak dat je ‘s morgens stijf bent en dat dit dan door beweging versoepelt kan worden.

Stijve spieren in je nek, rug of benen

Nek

Stijve spieren in je nek komen vaak voor. Een belangrijke oorzaak van een stijve nek is een verkeerde werkhouding. Wanneer je te lang achter een computer zit, liggen dit soort klachten op de loer. Onbewust beweeg je je schouders en hierdoor staat er veel spanning op je nek. Een stijve nek komt ook voor als je verkeerd gelegen hebt gedurende het slapen of als er veel kou en tocht op je spieren heeft gestaan. Dit zijn allemaal relatief onschuldige oorzaken, dus maak je vooral niet te veel zorgen.

Rug

Ook de rug is vaak onderhevig aan spierklachten. Een verkeerde belasting, een gebrek aan beweging, slechte houding of een tekort aan magnesium zorgen vaak voor een stijve (onder)rug. Vaak zie je dat bij rugpijn mensen een andere houding aan gaan nemen, waardoor ze minder pijn voelen. Dit verergert vaak de klachten en kan zelfs tot een verkorting van de pezen leiden.

Benen

Image
Je benen gebruik je natuurlijk de hele dag. Het is de grootste spiergroep die je hebt en die vangen dus veel klappen op. Grote kans dat je zo nu en dan stijve benen hebt. Zeker wanneer je ze intensief belast door bijvoorbeeld te sporten. Verzuring in de benen is een veel voorkomend verschijnsel bij intensief sporten en stijve spieren zijn een automatisch gevolg.

Stijve spieren voorkom je met deze tips

Wat te doen bij stijve spieren? Stijve spieren kun je op een aantal manieren verhelpen. Allereerst is het van belang om inspanning rustig op te bouwen. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een tijdje niet gesport hebt, dan is het zaak om niet gelijk te willen beginnen op je oude niveau. Je spieren moeten wennen aan de intense belasting en dus is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Zorg er ook voor dat je spieren na inspanning genoeg rust krijgen. Een warming-up is daarom ook van belang, zodat je je spieren geleidelijk losmaakt en voorbereid op inspanning. Wat nog weleens vergeten wordt is een cooling-down. Dit voorkomt ook dat je spieren stijf worden. In een cooling-down stretch je bijvoorbeeld of jog je rustig. Het kan natuurlijk ook dat je last hebt van stijve spieren omdat je te veel stil zit of te lang in een bepaalde houding hebt gezeten of legen. De enige oplossing hiervoor is regelmatig bewegen, zodat je spieren actief en ‘warm’ blijven. Bekijk hier onze tips om jouw inspanning of spierherstel aangenamer kunnen maken.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.

Verwante artikelen