Image

Wond na operatie: Genezing chirurgische wond 

3 min. leestijd
Toon meer

Wat de reden van je operatie ook is, je houdt altijd wonden over aan een chirurgische ingreep. Die wonden zien er anders uit dan anders. Ze hebben bijvoorbeeld rechte randen en zijn gedicht met hechtingen, lijm of nietjes. Ook zijn deze zere plekken vaak een stuk groter dan de wonden die je oploopt door een ongelukkige val of een scherp mes. Het behandelen vergt daarom wat meer aandacht en tijd dan je gewend bent, maar wél met resultaat.

Waarom is een goede wondgenezing na je operatie belangrijk?

Image

Het is altijd verstandig om wonden goed te behandelen, maar na een operatie is dat nog eens extra belangrijk. Zo voorkom je namelijk niet alleen infecties, maar verlicht je ook de pijn én ga je littekenvorming tegen. Genoeg reden dus! Ontdek alles wat je moet weten voor een goede genezing van jouw chirurgische wond. 

Hoe snel geneest een wond na een operatie?

Image

Hoe snel geneest een wond na een operatie? Dat hangt natuurlijk af van de ingreep. In principe is iedere behandeling hetzelfde; de een duurt alleen wat langer dan de ander. 

Het is altijd belangrijk om een operatiewond goed te beschermen, hierbij komt een grote pleister of verband bijvoorbeeld goed van pas. Meteen na de ingreep brengt de chirurg in de operatiekamer al de eerste fixatie of bandage aan. Om infecties te voorkomen gebeurt dit altijd op een hygiënische manier. Dat is ook meteen een goede tip voor het verdere proces: als je zelf de pleister of het verband gaat verwisselen, is het verstandig om dit met schone handen of handschoenen te doen. Ook mag je de wond tussendoor af en toe reinigen op dezelfde manier als de arts aan je heeft uitgelegd. Door te beschermen en te reinigen bevorder je de genezing van jouw chirurgische wond. Later, wanneer de wond goed gedicht is, kan je de Hansaplast Littekenvervager gebruiken om het litteken minder zichtbaar te maken.

Ontstoken operatiewonden verzorgen

Veel mensen krijgen te maken met wondvocht na een operatie. Heb je hier zelf ook last van? Schrik dan niet, want dit is niks ernstigs. Als er maar overtollig vocht uit je wond blijft sijpelen, kan dit wel duiden op een ontsteking van de operatiewond. Ontstoken operatiewonden vragen om meer verzorging en kunnen extra pijnlijk zijn. Het is daarom verstandig om overtollig (geel) wondvocht na een operatie direct aan te pakken. Dat doe je door onderstaande stappen te volgen. 
Image

Stap 1

Maak de wond voorzichtig schoon, bijvoorbeeld met een goede wondspray

Stap 2

Maak de wond langzaam droog met een steriel kompres. 

Stap 3

Breng, afhankelijk van je wond, de juiste bescherming aan. Kies bijvoorbeeld voor de Aqua Protect XL pleister.

Herhaal bovenstaande stappen zo vaak als dat nodig is. Zo zorg je voor een goede genezing van jouw chirurgische wond.

!-Disclaimer:

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of specialist. Zij kunnen je de beste persoonlijke adviezen geven voor de genezing van jouw chirurgische wond.

Wat als je operatiewond niet geneest? 

Soms lijkt het erop dat je wond maar niet geneest na een operatie. In zo’n geval is het verstandig om een arts of specialist te raadplegen. Die kan je de beste persoonlijke adviezen geven. Heb je last van jeuk? Maak je dan geen zorgen, want als een wond jeukt na een operatie, duidt dit juist op een goed helingsproces. Probeer niet te krabben en laat de plek zo veel mogelijk met rust. Zo verkrijg je de mooiste wondgenezing!

Do’s & don’ts bij de genezing van een chirurgische wond

Tot slot hebben we nog een aantal belangrijke do’s en don’ts voor de genezing van jouw chirurgische wond op een rijtje gezet.

Do's

Houd je wond altijd schoon en droog met pleisters of verband;
Dek je wond onder de douche af met waterdichte bandages;
Raadpleeg altijd een arts of specialist als je denkt dat je een ernstige ontsteking van de operatiewond hebt opgelopen.

Don'ts

Draag geen strakke kleding rondom jouw operatiewond;
Gebruik geen alcohol, zeep of andere huishoudmiddelen om jouw wond schoon te maken;
Roken belemmert de genezing van jouw (chirurgische) wond. Doe dit dan ook niet.

Verwante artikelen