Image

Eilandpleisters

4 min. leestijd
Toon meer

Heb je een ongelukje gehad en daardoor nu last van een grote wond op je lichaam? Bedek de wond dan met een eilandpleister. Deze pleisters kunnen grote schaaf- en sneewonden bedekken. In dit artikel lees je alles over hele grote pleisters, oftewel eilandpleisters. 

Wat is een eilandpleister?

Er bestaan verschillende soorten wonden en zo dus ook verschillende pleisters. Zelfs wanneer het om een grotere wond gaat, kun je er een pleister opplakken. We benoemden het al eerder: je kunt een grote wond bedekken met een eilandpleister. Maar wat is een eilandpleister eigenlijk? Een eilandpleister is een extra grote pleister en wordt ook wel een XL of XXL-pleister genoemd. Dit soort pleisters zijn lang en breed, waardoor ze ideaal zijn om een grotere huidbeschadiging af te dekken. Bijvoorbeeld een wond als gevolg van een kleine operatie of door een lelijke val die zorgt voor een grote schaafwond. Verder vragen erg lange sneeën ook om een grote pleister. 

Met een eilandpleister bescherm je grotere wonden. Met zo’n pleister zorg je ervoor dat de plakrand van een pleister zich niet te dicht bij de huidbeschadiging bevindt. Zo zorg je voor meer comfort wanneer je de pleister eraf trekt en dat de wond goed geneest. Wil je meer weten over wondgenezing? Lees ons artikel over wondgenezing en leer meer over het onderwerp.

Is jouw wond erg groot of diep? Dan adviseren wij je om langs de huisarts of een medisch specialist te gaan. Zij geven jou het juiste advies over de verdere verzorging van de wond.

Eilandpleisters in diverse maten: van groot tot extra groot

Image

Niet iedere grote wond is hetzelfde. Daarom heeft Hansaplast eilandpleisters in verschillende maten. Zo kun je kiezen voor XL-pleisters: deze hebben een wondkussen van 3 bij 4 centimeter. Inclusief de plakrand heeft deze eilandpleister afmetingen van 6 bij 7 centimeter. Dit formaat is geschikt om bijvoorbeeld een schaafwond op de knie af te plakken. Voor een grote schaafwond of kleine operatiewond is de XXL-variant het meest geschikt. Het wondkussen van deze pleister is 4 bij 6 centimeter groot. Met de plakrand erbij heeft deze eilandpleister afmetingen van 8 bij 10 centimeter.

Eilandpleister: waterdicht en antibacterieel

Naast de grootte van de eilandpleisters kun je ook kiezen voor exemplaren met een specialiteit. Heb je een gevoelige huid? Dan is het een goed idee om een Sensitive XL-pleister over je wond te plakken. Deze grote vierkante pleister is namelijk extra huidvriendelijk, waardoor je ook bij een gevoelige huid de pleister pijnloos kunt verwijderen. Een bevorderende werking op de genezing van grote wonden zijn waterdichte eilandpleisters.

Let op: naast een goede bescherming van een wond, is een goede reiniging ook van belang. Lees in ons artikel meer over de juiste wondreiniging voor een optimale genezing.

Eilandpleister of een (steriel) gaasje?

Eilandpleisters kun je voor verschillende soorten wonden gebruiken: grote schaafwonden, diepe sneewonden en lange wonden. Toch kun je de pleisters niet voor elke wond gebruiken. Wanneer je een vervelende brandwond oploopt, is het verstandig om de wond af te dekken met een gaasje in plaats van een eilandpleister. Met een pleister loop je het risico dat de wond aan het pleisterkussen blijft plakken: dit wil je voorkomen. Een steriel gaasje plakt niet aan de brandwond vast. Daarom raden we het gebruik van een gaasje aan bij een brandwond. Let op: heb je een brandwond opgelopen? Laat deze altijd behandelen door een huisarts of medisch specialist.

Bekijk de eilandpleisters online

Image

Op onze website vind je een handig overzicht van alle eilandpleisters die we hebben. Je zult zien dat we voor iedere situatie de juiste eilandpleisters hebben voor jou. Bekijk ook ons overige pleisterassortiment en vind een geschikte pleister voor in jouw verbanddoos. Naast alle pleisters heeft Hansaplast ook andere nuttige producten die je helpen bij het beschermen en verzorgen van wonden. Heb je een diepe snee op je arm of been? Overweeg dan het gebruik van een hechtpleister, zodat de snee goed dichtgroeit en netjes geneest.

Belangrijk: de bescherming of bedekking van een wond is niet het enige waar je op moet letten. Een wond goed schoonmaken is namelijk ook van groot belang. Er bestaan verschillende producten waarmee je een wond kunt reinigen. Gebruik bijvoorbeeld de Hansaplast Wondspray om je wond mee schoon te krijgen.

Verwante artikelen