Voor elk soort wond is er een pleister die zorgt voor een goede genezing.

Waar of onwaar? 10 x stellingen over wondgenezing

8 min. leestijd
Toon meer

Voor elk soort wond is er een pleister die zorgt voor een goede genezing. Er bestaan echter ook veel misvattingen over pleistergebruik. In dit artikel ontdek je deze en andere interessante feitjes.

Velen hebben een eigen manier gevonden om een wond te laten genezen. Veelal wordt de verzorging anders aangepakt dan dat wij zouden adviseren. Hieronder worden de tien meest voorkomende beweringen over wondgenezing besproken. Na het lezen van dit artikel heb je kennis over welke stellingen waar zijn en welke onwaar, hoe je de pijn van wonden vermindert, complicaties voorkomt en het genezingsproces ondersteunt.

"Wonden genezen beter aan de droge lucht"

Onwaar: wonden moeten beschermd worden met een pleister.

Deze bewering bestaat al tientallen jaren. Verrassend, want het schoonhouden en beschermen van de wond tegen vuil en bacteriën is juist het belangrijkste bij wondverzorging. Wij adviseren een wond schoon te maken (zonder alcohol, om pijn te voorkomen) en deze vervolgens te beschermen met een pleister.

Hansaplast pleisters zijn ademend en beschermen de wond tegen invloeden van buitenaf, zodat vuil en bacteriën niet bij de wond kunnen komen en het risico op infecties vermindert. Daarnaast biedt het wondkussen van de pleister bescherming tegen wrijving en druk. Het resultaat: het genezen van de wond kan ongestoord plaatsvinden.

"Pleisters zijn mogelijke broedplaatsen voor ziektekiemen"

Onwaar: Een pleister gaat besmetting door ziektekiemen juist tegen.

Een andere bekende bewering is dat bacteriën zich vooral comfortabel voelen onder wondpleisters. Echter is het tegenovergestelde waar. Deze stelling is dus onjuist.

Wanneer een pleister na het schoonmaken van de wond is opgeplakt, wordt de besmetting door ziektekiemen en bacteriën tegengegaan. antibacteriële pleisters bieden nog meer zekerheid tegen infecties, dankzij het zilver dat aan het wondkussen is toegevoegd. Het is bewezen dat zilver een effectieve werking heeft tegen een groot aantal bacteriën. Het zilver heeft een direct effect op de stofwisseling van de cel van de bacterie. Zo voorkomt het een verdere toename van het aantal bacteriën en bestrijdt het ze actief.

Naast pleisters met antibacterieel zilver heeft Hansaplast ook Bacteria Shield pleisters. Deze pleisters creëren een beschermende laag en voorkomen dat 99% van de bacteriën in aanraking komen met de wond. Meer weten over deze pleisters? Lees ons artikel over wondbescherming met Hansaplast Bacteria Shield pleisters.

"Een betere wondverzorging zorgt voor minder littekens"

Waar: Een betere wondverzorging zorgt voor minder littekens.

Dit is waar. Het grondig schoonmaken en verzorgen van je verwonding helpt het lichaam optimaal te genezen. Mogelijke complicaties als bacteriële infecties, een wond die openscheurt door externe invloeden en korstjes worden zo voorkomen – dit zijn allemaal factoren die littekens veroorzaken.

Dus, wel of geen pleister? Wij raden het gebruik van pleisters zeker weten aan. Pleisters, zoals de Hansaplast Pleister voor Snelle Wondgenezing, die gebaseerd zijn op het vochtige-wondgenezingsprincipe verminderen het risico op littekens. Dit zorgt ervoor dat je huid egaal heelt. In ons artikel over vochtige wondgenezing lees je waarom deze vochtige behandeling goed werkt. Verder kun je ook de Hansaplast Wondhelende Zalf gebruiken, deze zalf ondersteunt de genezing van wonden en helpt littekens verminderen.

"Een langzaam genezingsproces bij wonden kan een indicatie zijn van serieuze ziektes"

Waar: Houd je wond daarom altijd goed in de gaten.

Deze stelling is waar! Wonden die erg slecht genezen, kunnen bijvoorbeeld een symptoom zijn van een ziekte als diabetes. Verder kan het een indicatie zijn van een verzwakt immuunsysteem of bloedcirculatieproblemen. 

Let op: vind je dat jouw wondgenezing te lang duurt? Laat jouw wond dan goed controleren door jouw huisarts of een medisch specialist.

"Hoe dieper de wond, des te heftiger de pijn"

Waar: Een wond is pijnlijker wanneer deze dieper is.

De gedachte hierachter is enigszins begrijpelijk. Het is makkelijk aan te nemen, omdat over het algemeen diepere wonden pijnlijker zijn. Echter, het tegenovergestelde kan soms ook waar zijn.

Doordat een groot aantal zenuwvezels zich net onder de bovenste laag van je huid bevinden (de opperhuid), zullen ondiepe schaaf- en brandwonden vaak meer pijn veroorzaken dan een steek- of een snijwond, zoals je in de keuken kunt oplopen. Een diepe wond die hevig bloedt, moet altijd verzorgd worden door een dokter of medisch specialist.

Heb je last van een erg grote wond? Wij vertellen je graag meer over de bescherming van grote wonden. Zo weet je welke verzorging je deze wonden moet geven.

"Wonden hoef je maar één dag te bedekken met een pleister"

Onwaar: Het beste kun je de pleister laten zitten tot de wond volledig is genezen.

Deze stelling is onwaar. Veel mensen zijn geneigd om een pleister alleen te gebruiken in de acute fase tegen het bloeden: tot het bloeden is gestopt. Daarna verwijderen zij de pleister om zo snel mogelijk de ‘wond te laten ademen’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter iets anders aangetoond. Volgens onderzoek verloopt de wondgenezing beter en met minder complicaties, wanneer de wond langdurig wordt beschermd door de pleister. Gebruik ze daarom tot het moment dat de wond volledig genezen is.

Een nieuwe generatie pleisters, waaronder de Hansaplast Snelle Wondgenezing, zorgt voor optimale genezingsmogelijkheden voor je wond. Met deze pleisters wordt de wond ook beschermd tegen schadelijke externe invloeden. Deze speciale pleisters dienen tenminste twee dagen op de wond te blijven zitten, zodat het genezingsproces niet onderbroken wordt en de wond intact blijft. Bij het gebruik van een gewone pleister adviseren wij de pleister elke dag te vervangen. Wanneer de pleister nat wordt, moet deze vanwege hygiënische redenen ook vervangen worden.

"Alcohol maakt de wond het beste schoon en zorgt voor de beste desinfectie"

Onwaar: Alcohol zorgt voor een brandend, pijnlijk gevoel en kan het wondweefsel beschadigen.

Let op: dit is een van de meest voorkomende misvattingen. Alcohol is niet goed voor het schoonmaken en desinfecteren van een wond. De reden hiervoor is dat het zorgt voor een branderig gevoel bij het aanbrengen, wat naar is bij (voornamelijk) kinderen. Verder is dit branderige gevoel naar voor gevoelig wondweefsel, omdat het kan beschadigen. De stelling is dus onwaar. 

"Zeewater ondersteunt het genezingsproces"

Onwaar: Zeewater kan verontreinigd zijn en bijdragen aan het risico van een infectie.

Sommigen beweren dat dankzij zeewater wonden sneller genezen. Dit is onwaar. Al denken velen er goed aan te doen: zeewater is niet goed voor de wond.

Wat veel mensen vergeten, is dat zeewater verontreinigd kan zijn, voornamelijk vlakbij uitgestrekte kusten – met een grote diversiteit aan onsmakelijke ziektekiemen en chemicaliën die ook in het water ‘rondzwemmen’. Beide dragen significant bij aan het risico van een infectie en kunnen zo de genezing vertragen. Daarnaast zorgt contact met water ervoor dat de huid opzwelt. Deze opzwelling kan een effect hebben op het dichtgroeien van de wond. In dit geval zouden bacteriën en ziektekiemen gemakkelijk de wond kunnen besmetten en wordt het risico op infecties groter.

"Wonden jeuken wanneer ze genezen"

Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is.

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.

De stelling is waar, met name bij ondiepe wonden. Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.

Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist. Dit zijn vaak symptomen van een infectie en moeten zo snel mogelijk behandeld worden. 

"Kleine wondjes hebben geen behandeling nodig"

Onwaar: Elke wond heeft passende verzorging nodig, ongeacht de grootte van de wond.

Een klein wondje laten voor wat het is? Helaas maken veel mensen deze fout. De stelling is onwaar!

Voor een bacterie is zelfs de kleinste opening van de huid een ingang tot jouw lichaam. Behandel daarom altijd elke wond met een passende verzorging, hoe klein de wond ook is. Zo voorkom je een infectie en zorg je voor een optimale wondgenezing.

Conclusie over wondgenezing: plak er een pleister op!

Een goede verzorging van jouw wond kan wonderen verrichten voor de huid. Daarom is het de moeite waard om altijd pleisters bij de hand te hebben, evenals een selectie van verschillende pleisters en middelen tegen wondjes.

Door de beweringen over wondgenezing uit te lichten en meer kennis te verspreiden over dit onderwerp, kun jij samen met je familie hier voordeel uit opdoen. Zorg goed voor jezelf!

Ten slotte willen wij je erop wijzen dat de bovenstaande tips zorgvuldig zijn samengesteld, maar geen vervanging zijn voor medisch advies of een medische behandeling. Dit geldt in het bijzonder voor grotere verwondingen die medische zorg nodig hebben. Lees altijd de gebruiksinstructies en/of de informatiebrochure van onze producten zorgvuldig door, zodat de producten op een goede manier gebruikt worden.

Breng altijd een bezoek aan de dokter of een medisch specialist wanneer de wond diep is, blijft bloeden of wanneer er symptomen van infecties zijn, zoals roodheid, zwelling of warmte. 

Wanneer je diabetes hebt, is een goede wondverzorging uiterst belangrijk. Overleg jouw zorgen met je huisarts of een medisch specialist, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en scheuren in de huid – voornamelijk die op je voeten.

Verwante artikelen