Een snee in je vinger of een schaafwonden op je knie: dat zijn de meest voorkomende verwondingen. Velen hebben een eigen manier om deze te verzorgen. Veelal wordt de verzorging anders aangepakt dan dat wij zouden adviseren. Hieronder worden de tien meest voorkomende beweringen over wondverzorging besproken. Na het lezen van dit artikel heb je kennis over hoe je de pijn kunt verminderen, complicaties kunt voorkomen en het genezingsproces kunt ondersteunen. 

Deze bewering bestaat al tientallen jaren. Verrassend, want het schoonhouden en beschermen van de wond tegen vuil en bacteriën is het belangrijkste bij wondverzorging. Wij adviseren een wond schoon te maken (zonder alcohol, om pijn te voorkomen) en deze vervolgens te beschermen met een pleister.

Hansaplast pleisters zijn ademend en beschermen de wond tegen invloeden van buitenaf, zodat vuil en bacteriën niet bij de wond kunnen komen en het risico op infecties vermindert. Daarnaast biedt het wondkussen van de pleister bescherming tegen wrijving en druk. Het resultaat: de wondgenezing kan ongestoord plaatsvinden.

1

"Wonden genezen beter aan de droge lucht"

Een andere bekende bewering is dat bacteriën zich vooral comfortabel voelen onder wondpleisters. Echter is het tegenovergestelde waar. 

Wanneer een pleister na het schoonmaken van de wond wordt geplakt, wordt besmetting door ziektekiemen en bacteriën tegengaan. Hansaplast pleisters met antibacterieel zilver bieden nog meer zekerheid tegen infecties door het zilver dat aan het wondkussen is toegevoegd. Zilver is bewezen effectief tegen een groot aantal bacteriën. Het zilver heeft een direct effect op de stofwisseling van de cel van de bacterie, en voorkomt zo een verdere toename van het aantal bacteriën door ze actief te bestrijden. 

2

"Pleisters zijn mogelijke broedplaatsen voor ziektekiemen"

Dit is waar. Het grondig schoonmaken en verzorgen van je verwonding helpt het lichaam optimaal te genezen. Mogelijke complicaties zoals bacteriële infecties, een wond die openscheurt door externe invloeden en korstjes worden zo voorkomen – allemaal factoren die littekens veroorzaken.

Pleisters, zoals de Hansaplast Snelle Wondgenezing, die gebaseerd zijn op het vochtige-wondgenezingsprincipe verminderen het risico op littekens, wat ervoor zorgt dat je huid egaal heelt. 

3

"Een betere wondverzorging zorgt voor minder littekens"

Waar. Het lichaam geeft een signaal af als wonden ongebruikelijk lang nodig hebben om te genezen. 

Wonden die erg slecht genezen, kunnen bijvoorbeeld een symptoom zijn van een ziekte zoals diabetes of een indicatie van een verzwakt immuunsysteem of bloedcirculatie problemen. Daarom is het belangrijk om jouw wond te laten controleren door een dokter op mogelijke oorzaken wanneer je denkt dat de genezing te lang duurt, ondanks de goede verzorging die je biedt. 

4

"Een langzaam genezingsproces bij wonden kan een indicatie zijn van serieuze ziektes"

De gedachte hierachter is enigszins begrijpelijk, gezien het makkelijk aan te nemen is dat diepere wond ook pijnlijker is. Echter, het tegenovergestelde kan ook waar zijn. 

Doordat een groot aantal zenuwvezels zich net onder de bovenste laag van je huid bevindt (de opperhuid), zullen ondiepe schaaf- en brandwonden vaak meer pijn veroorzaken dan een steek- of een snijwond, zoals je in de keuken kunt oplopen. Een diepe wond die hevig bloedt moet altijd verzorgd worden door een dokter.

5

"Hoe dieper de wond, des te heftiger de pijn"

Veel mensen zijn geneigd om een pleister alleen te gebruiken in de acute fase tegen het bloeden, tot het bloeden is gestopt. Daarna verwijderen zij de pleister zo snel mogelijk om de ‘wond te laten ademen’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat in de meeste gevallen wondgenezing beter en zonder complicaties verloopt, wanneer de wond is beschermd door de pleister tot het moment dat de wond volledig genezen is. Een nieuwe generatie pleisters, waaronder de Hansaplast Snelle Wondgenezing, zorgt voor optimale genezingsmogelijkheden voor je wond, terwijl de wond beschermd wordt tegen schadelijke externe invloeden.

Deze speciale pleisters dienen tenminste twee dagen op de wond te blijven zitten, zodat het genezingsproces niet onderbroken wordt en de wond intact blijft. Bij het gebruik van een gewone pleister adviseren wij de pleister elke dag te vervangen. Wanneer de pleister nat wordt, moet deze vanwege hygiënische redenen ook vervangen worden.

 

6

"Wonden hoef je maar één dag te bedekken met een pleister"

Let op: dit is een van de meest voorkomende misvattingen. Alcohol is niet goed voor het schoonmaken en desinfecteren van een wond om de volgende reden: het zorgt voor een branderig gevoel bij het aanbrengen, wat naar is bij kinderen. Ook is dit branderige gevoel naar voor gevoelig wondweefsel, omdat het kan beschadigen.

7

"Alcohol maakt de wond het beste schoon en zorgt voor de beste desinfectie"

Dit is onwaar. Al denken velen er goed aan te doen; zeewater is niet goed voor de wond.

Wat veel mensen vergeten, is dat zeewater verontreinigd kan zijn, voornamelijk vlakbij uitgestrekte kusten – met een grote diversiteit aan onsmakelijke ziektekiemen en chemicaliën die ook in het water ‘rondzwemmen’. Beide dragen significant bij aan het risico van een infectie en kunnen zo de genezing vertragen. Daarnaast, zorgt contact met water dat de huid zwelt, wat een effect kan hebben op het proces van het dichtgroeien van de wond. In dit geval, zouden bacteriën en ziektekiemen gemakkelijk de wond kunnen besmetten en wordt het risico op infecties vergroot.

8

"Zeewater ondersteunt het genezingsproces"

We kennen allemaal het gevoel: een tijdje na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid te tintelen en jeuken.

Dit is waar, met name bij ondiepe wonden. Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is.

Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt, of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppend gevoel, moet je direct contact opnemen met een dokter aangezien dit symptomen van een infectie kunnen zijn die direct behandeld moeten worden. 


9

"Wonden jeuken wanneer ze genezen"

Een klein wondje laten voor wat het is? Helaas maken veel mensen deze fout. 

Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat voor een bacterie zelfs de kleinste opening van de huid een ingang biedt tot jouw lichaam. Behandel daarom altijd elke wond met passende wondverzorging, hoe klein de wond ook is. Zo voorkom je een infectie en zorg je voor optimale genezing. 

10

"Kleine wondjes hebben geen behandeling nodig"

Conclusie: plak er een pleister op!

Een goede verzorging van jouw wond kan wonderen verrichten voor je huid. Daarom is het de moeite waard om altijd pleisters bij de hand te hebben, evenals een selectie van verschillende pleisters en middelen tegen wondjes.

Door de beweringen over wondverzorging uit te lichten en meer kennis te verspreiden over dit onderwerp, kun jij samen met je familie hier voordeel uit opdoen. Zorg goed voor jezelf!

Ten slotte..

… willen wij je erop wijzen dat de bovenstaande tips zorgvuldig zijn samengesteld, maar geen vervanging zijn voor medisch advies of een  medische behandeling. Dit geldt in het bijzonder voor grotere verwondingen die medische zorg nodig hebben. Lees altijd de gebruiksinstructies en/of de informatiebrochure van onze producten zorgvuldig, zodat de producten op een goede manier gebruikt worden. 

Terug naar het begin

Breng altijd een bezoek aan de dokter wanneer de wond diep is, blijft bloeden of wanneer er symptomen van infecties zijn, zoals: roodheid, zwelling of warmte. Ook als je de wond niet goed kunt schoonmaken.

Wanneer je diabetes hebt is goede wondverzorging uiterst belangrijk. Overleg jouw zorgen met de dokter of voetspecialist, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en scheuren in de huid – voornamelijk die op je voeten.

Let op dat de tips en het advies uit dit artikel niet ter vervanging van medisch advies zijn. Lees de gebruiksinstructies die in de productverpakking zijn bijgesloten zorgvuldig. Belangrijk: neem contact op met een dokter wanneer je niet zeker weet hoe je een wond moet behandelen. Wat weet jij van wondgenezing? Bekijk het hier | Hansaplast

Er bestaan veel misvattingen over pleistergebruik. In dit artikel ontdek je deze en andere interessante feitjes. Wat weet jij al over het gebruik van pleisters?