In gesprek met Mike Teunissen van Team Jumbo-Visma

5 min. leestijd
Toon meer
Image

Hansaplast staat bekend als expert wondverzorgingsproducten. Daarnaast speelt Hansaplast met haar diverse aanbod in sport ondersteunende artikelen, als sporttapes, compressie en braces, ook een belangrijke rol in (top)sport. Zo zijn wij trotse partner van Team Jumbo-Visma en ondersteunen wij graag de wielrenners in hun race naar de top. Zo ook Mike Teunissen. We hebben Mike mogen spreken over zijn voorbereidingen naar de Tour de France, hoe hij de lockdowns heeft ervaren en hoe hij zijn passie voor het fietsen heeft herontdekt in een tijd met Covid-19. Daarnaast hebben we het over Mike’s blessureleed en ambities gehad en hoe de Hansaplast producten hem hebben ondersteund in een snel herstel en het bereiken van zijn ambities. Lees hieronder zijn verhaal!

 

Mike Teunissen is onderdeel van Team Jumbo-Visma en 28 jaar oud. De Ysselsteynse Limburger is al sinds 2002 professioneel renner. De meeste mensen zullen Mike kennen door de ritzege in de openingsrit van de Tour de France van 2019, waarbij hij in een spannende massasprint Peter Sagen en Caleb Ewan een banddikte voorblijft. Met deze winst was Mike de eerste Nederlandse geletruidrager sinds 1989! “Dat is wel het hoogtepunt van mijn carrière tot dusver.” 

 

Ook dit jaar zal Mike na een langdurige bovenbeenspierblessure weer deelnemen aan de Tour de France. Op dit moment is de voorbereiding in volle gang en wij vroegen hem hoe dit verliep. De laatste 2 keer dat Mike zich voorbereidde kwam hij ten val. Dit is poging 3 om zonder kleerscheuren de voorbereiding door te komen en dat brengt de nodige spanning met zich mee. “Je moet goed opletten en voorzichtig zijn want je valt best wel snel. En daar heb ik wel een handje van.” Op dit moment wordt er hard getraind en zal er nog 1 wedstrijd gereden worden voor de Tour begint. 

 

In februari is de renner lelijk ten val gekomen tijdens een trainingskamp in Tenerife met een bovenbeenspierblessure als gevolg. Het herstel ging voorspoedig en snel, maar niet zonder slag of stoot. Nadat de bovenbeenspier weer aan elkaar gehecht was, moest Mike een brace dragen ter ondersteuning en om vergaande bewegingen te beperken. Daarnaast werd Kinesiologie tape gebruikt ter ondersteuning van de wond en spieren en kon het mobiliseren van spieren beginnen. Daarna konden steeds meer specifieke oefeningen en krachttrainingen gedaan worden. Ten slotte gebruikt de topsporter regelmatig compressiekousen “voor het herstel en tijdens het reizen.” Deze producten hielpen Mike in het voorspoedige, snelle herstel en met succes; “Eigenlijk gaat alles gewoon supergoed, ik kan gewoon alles als voorheen.” Zo kon Teunissen ook weer meedoen aan de ronde van Hongarije 2 weken terug, waarin hij tijdens de ronde de Kinesiologie tape ook regelmatig gebruikte. Verder is het nu zaak voor Mike om te zorgen dat hij topfit is voor de tour en “ik hoop dat ik op de fiets blijf zitten.” 

 

 

Image

 

 

Covid-19 heeft op iedereen een diepe impact achterlaten. We vroegen Mike hoe hij omging met deze situatie en hoe hij door de lockdown is gekomen. “Er zijn heel veel mensen die er last van hebben en dat is natuurlijk ook logisch omdat het een hele moeilijke tijd is”. Dit geldt ook voor de topsporters. “Ons levensdoel is om constant fit te zijn en toe te werken naar het volgende moment, zoals de Tour, en dat viel plots weg”. Toch heeft de lockdown Teunissen de lol in het fietsen teruggegeven,“je leert weer om te genieten van het fietsen zelf, niet alleen als werk of hobby”. Zo gaf hij aan dat fietsen voor hem altijd met een bepaald doel is. In de lockdown merkte Teunissen dat het ook gewoon lekker is om een stuk te gaan fietsen. “Je krijgt eigenlijk altijd een beter gevoel als je terugkomt van het fietsen dan als je vertrekt.” Daarom pleit Teunissen ervoor dat iedereen de tijd neemt om in de lockdown te gaan sporten. Hij adviseert om met het thuiswerken tijd in te plannen om een uurtje te sporten, aangezien je meer ruimte hebt om je eigen tijd in te delen. “Je komt altijd met een goed gevoel terug van het fietsen en dat is belangrijk om de dagen door te komen.” 

 

Als topsporter is het belangrijk dat je je energiepijl hooghoudt. Zeker het blessureleed, maar ook de lockdown heeft effect gehad op de energiepijl. We vroegen Mike waar hij zijn energie tegenwoordig vandaan haalt. “Aan de ene kant is dat natuurlijk zo hard mogelijk fietsen”. Echter heeft hij door z’n moeilijke anderhalf jaar ook de andere kant van de medaille gezien. Daardoor kan Mike ook weer wat meer de simpele dingen in het leven waarderen. “Ik geniet enorm van het feit dat ik nu gewoon weer lekker een stukje kan gaan fietsen, want dat heb ik eigenlijk al die tijd niet fatsoenlijk kunnen doen.” Dit geeft Mike energie en moraal om door te zetten en hopelijk beter te worden. Maar ook heeft hij geleerd dat hij niet alles voor lief moet nemen. “Een lekker stukkie fietsen is al iets, het kan beter, maar het kan ook wel slechter.”

 

Al met al kan Mike terugkijken op een goed herstel door middel van het gebruiken van de juiste producten die hem ondersteunden van het begin tot eind en nog steeds ondersteunen in zijn dagelijkse wielrenactiviteiten. Daarnaast heeft Mike tijdens de lockdown zijn passie voor het wielrennen teruggevonden en haalt hij energie uit essentie van wielrennen, namelijk het fietsen zelf. Op dit moment is de Tour in opkomst en doet Mike er alles aan om te zorgen dat hij weer topfit is. Nu hopen op een goed Tourverloop en zoals hij zegt “hopen dat ik op de fiets blijf zitten!” Wij van Hansaplast hebben er alle vertrouwen in Mike!