Tillen
Tillen? Ja, dat kunt u!
Wie zegt dat u uw onderrug blesseert door te tillen?
Dat gebeurt niet als u uw rug versterkt.

ER BESTAAT NIET ZOIETS ALS 'VERKEERD' TILLEN

We kennen allemaal de situaties in het dagelijkse leven dat we iets zwaars moeten tillen of iemand anders willen helpen met het tillen van iets zwaars, zoals het verplaatsen van dozen, even een kind vasthouden, zware meubels verplaatsen enz. Maar zware gewichten tillen kan veel van uw onderrug vergen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet komt doordat we een 'verkeerde' tiltechniek gebruiken. Want waarom zou het tillen van een verhuisdoos moeilijker zijn dan het optillen van een gewicht in de sportschool?

Het is belangrijk om te weten dat uw lichaam u vertelt waar het toe in staat is en in hoeverre het meewerkt. Er is ook geen goede of foute manier. Natuurlijk gebruikt uw lichaam een logische en de meest natuurlijke lichamelijke aanpak bij het optillen van een lading.

Het enige waar u zich druk om moet maken, is het verstevigen van uw rug! Door uw rug gaan of een verstuiking treedt alleen op als uw bewegingen ongeoefend zijn of als uw rug niet getraind is.
U kunt geschikte versterkende oefeningen bekijken in onze videobibliotheek.
En volg enkele regels voor tillen die u in het dagelijkse leven kunnen helpen.

Tillen
Tillen hoeft niets van uw rug te vergen
Terug naar het begin

SPAAR UW RUG: TIPS OM TE TILLEN

Het beste wat u voor uw rug kunt doen, is deze versterken door middel van regelmatige oefeningen. Bekijk onze videobibliotheek en werk daaraan! Het helpt ook als u redelijk bent over wat u tilt:

1. Plan van tevoren voordat u zwaardere lasten tilt. Als u weet wat u doet en waar u naartoe gaat, voorkomt dat vreemde bewegingen terwijl u iets zwaars vasthoudt. Maak eerst de weg vrij en als u samen met iemand anders tilt, zorg dan dat u het samen eens bent over het plan en de richting.

VOORKOM VREEMDE EN PLOTSELINGE BEWEGINGEN DOOR EEN PLANNING VOORAF2. Test de lading: Een klassieke situatie die rugspieren overbelast: dozen proberen op te tillen waarvan u denkt dat ze leeg zijn, maar die in feite gevuld zijn met boeken of cd's. Om erachter te komen hoe zwaar het voorwerp is, kunt u eerst proberen een doos met uw voet te verschuiven of kunt u het voorwerp voorzichtig een heel klein stukje optillen voordat u het daadwerkelijk probeert op te tillen. Als het te zwaar voor u is, probeer dan niet te bewijzen dat u het kunt. Vraag gewoon om hulp.

Tillen
Plan van tevoren en probeer vreemde bewegingen te voorkomen
Tillen
Beschouw tillen als een workout

3. Kleed u om te slagen: Als u strakke kleding draagt, kan deze u ervan weerhouden om de juiste biomechanica te gebruiken, zoals het buigen van uw knieën, vooral bij het tillen. Probeer loszittende kleding te dragen wanneer u weet dat u klusjes moet opknappen.

Terug naar het begin

MISSCHIEN MOET HET WAT MINDER...

Als u geen kampioen tillen bent en denkt dat uw onderrug het niet aan kan, kijk dan of u dingen kleiner kunt maken...

 1. Het gewicht van het voorwerp. Als uw rug niet geschikt is voor de lading, verdeelt u het voorwerp in kleinere delen om te tillen.

  Tillen
 2. De duur van uw tilactiviteiten. Blessures dankzij tillen treden eerder op wanneer u moe bent.

  Tillen
 3. De snelheid waarmee u tilt - het is geen wedstrijd en u kunt geen medaille winnen.

  Tillen
 4. De afstand waarover het gewicht moet worden verplaatst. Zorg dat de weg vrij is van obstakels.
  Tillen
Terug naar het begin

AUW! MIJN RUG DOET PIJN

Onthoud dat pijn nog niet betekent dat het ernstig is.

Is het al te laat en heeft u al pijn in uw onderrug? Denk eraan dat pijn nog niet betekent dat het ernstig is: uw rug wordt er niet door 'uitgeput' en herstelt in de meeste gevallen snel, natuurlijk alleen als een blessure of ziekte kan worden uitgesloten. Als u niet zeker bent over de oorzaak van uw rugpijn en u het idee heeft dat de pijn na een paar dagen niet minder wordt, ga dan naar een arts. Let ook op signalen zoals pijn die uitstraalt naar het been. (Zie ook het gedeelte directe hulp bij pijn in de onderrug.)

 1. Opwarmen: Als er geen zwelling is en u denkt dat de pijn een mechanische oorzaak heeft, kunt u warmte toepassen. Warmte is goed en helpt bij het verlichten van spierspanning en werkt goed in het geval van verharde spieren of spieren die vast zitten. Probeer een Hansaplast Spiral Heat voor Rug- en Nekklachten op het betreffende lichaamsdeel. Deze geeft langdurig intense warmte af en blokkeert tegelijkertijd de overdracht van pijn door het tillen.

  Tillen
 2. Temperatuur helpt: Misschien wilt u dat deel koelen met een cold pack (ijs is een natuurlijke pijnverlichter en werkt in het geval van zwelling of builen). Leg deze op de zere plek. Als u het idee heeft dat dit helpt, laat u deze maximaal tien minuten per uur zitten. Ga naar de dokter als u een ontsteking vermoedt.

  Tillen
Terug naar het begin
Ga bij twijfel altijd naar de dokter...
Tenzij u een medische professional bent, kunt u niet vertellen waar uw rugpijn vandaan komt. Spieren die vast zitten, worden verlicht door WARMTE, terwijl KOU helpt bij de verlichting van acute symptomen van ontstekingspijn, builen en zwelling. Kijk wat helpt in uw geval en ga naar de dokter voor een diagnose en behandeling.

5 GOUDEN TIPS DIE RUGPIJN HELPEN VOORKOMEN

De beste manier om voor uw ruggengraat en rug te zorgen is door blessures en overbelasting te voorkomen in plaats van te maken te krijgen met de nasleep daarvan.
Het is dus een goed idee om een paar van deze tips in uw dagelijkse leven op te nemen:

lift-5goldentips01

lift-5goldentips02

3. Loop ervan weg: Lopen houdt uw rug gezond door uw hele lichaam in conditie te brengen. Het natuurlijke ritme van aanspanning en ontspanning versterkt de houdingsspieren. Een energieke wandeling kan uw lichaam ook helpen bij het aanmaken van endorfinen, hormonen die pijn tegengaan. Probeer drie keer per week, 20 minuten per dag te lopen of andere aerobe lichaamsbeweging te doen. Zwemmen, fietsen, hardlopen, yoga of pilates zijn ook goed.

4. Ondersteund slapen: Uw matras moet de juiste ondersteuning bieden, vlak en gelijk zijn en niet doorzakken. Een bed wordt veel slapper naarmate het ouder is. Een matras is als een paar schoenen. Deze kan op een bepaald moment in uw behoefte voldoen, maar verslijt naarmate de tijd verstrijkt. Investeer in een goede matras. Medium is doorgaans beter dan erg hard. Maar test uit wat het beste bij u past voordat u koopt, ongeacht of u nou de voorkeur geeft aan zacht of hard. Een goede indicatie is wanneer u lekkerder slaapt in een specifiek hotelbed.

5. Tabaktaboe: Misschien wilt u dit niet horen, maar roken is niet alleen slecht voor uw algemene gezondheid, maar vooral voor uw rug: het verhoogt de algemene veroudering van uw ruggengraat. Probeer zo snel mogelijk van die gewoonte af te komen als u problemen met uw rug heeft.

1. Rechtop: Om uw houding te verbeteren, kunt u enkele van de oefeningen uit onze videobibliotheek doen. Of probeer deze oefening eens: Ga tegen een muur staan of ga zitten op een rechte stoel en zorg dat uw schouders en billen de muur of stoel raken. Doe uw arm in de ruimte tussen uw onderrug en de muur of stoel, draai uw heupen zodat die extra ruimte er niet meer is. Blijf 20 tellen lang in die houding en kijk in de spiegel hoe uw houding eruit ziet. Doe die oefening drie weken lang één keer per dag om ervoor te zorgen dat een goede houding een gewoonte wordt. Na een paar weken oefenen, zult u zien dat uw houding verbetert.

2. De ochtendstretch: Als u zich 's ochtends stijf voelt, kunt u uw dag beginnen met rekoefeningen terwijl u nog in bed ligt. Vóór u opstaat, strekt u langzaam uw armen boven uw hoofd uit en tilt dan rustig één voor één uw knieën naar uw borst. Als u klaar bent om te gaan zitten, rolt u naar de kant van het bed en gebruikt u uw arm om uzelf omhoog te duwen. Leg uw handen op uw achterste en leun langzaam achterover om uw ruggengraat te strekken.

lift-5goldentips03

lift-5goldentips04

Terug naar het begin

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten.

Hansaplast – Tillen? Ja, dat kunt u!

Wie zegt dat u uw onderrug blesseert door te tillen? Dat gebeurt niet als u uw rug versterkt. Lees onze tips in dit artikel.