Image

Verzwikte enkel: symptomen en verzorging

5 min. leestijd
Toon meer

Het kan je zomaar gebeuren: je loopt op straat, in de supermarkt of door het park en je voet klapt om. Je enkel doet pijn en wordt al gauw dik. Misschien is ‘ie wel verzwikt. Ontdek wat je kunt doen om jouw verzwikte enkel te verhelpen en zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

Zo herken je een verzwikte enkel

Weet je niet zeker of jouw enkel verzwikt, gekneusd of gebroken is? Laat ons je helpen. We leggen je uit waaraan je een verzwikte enkel kunt herkennen. Dat is handig, want als er eenmaal een diagnose gesteld is, kun je jouw enkel op de juiste manier behandelen. Goed om te weten: een verzwikte enkel noem je ook wel een verstuikte enkel.

Wat is een verzwikte enkel?

Om jouw enkel zitten banden die voor stabiliteit in het gewricht zorgen. Als jouw enkel verzwikt of verstuikt is, zijn deze banden uitgerekt. In het ergste geval zijn ze zelfs gescheurd. Er gaan dan ook bloedvaatjes kapot. Dit gebeurt meestal als je loopt op een ongelijke ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een een stoeprand, een drempel of een kuil. Als je problemen hebt met je evenwicht of al eens eerder een verzwikte enkel hebt gehad, is de kans groter dat je er weer één krijgt.

Symptomen van een verzwikte of verstuikte enkel

Image

Een verstuikte enkel gaat gepaard met verschillende symptomen. Waar de een meerdere klachten heeft, ondervindt de ander minder last. Als je één van de volgende symptomen herkent, kan dat al wijzen op een verstuikte enkel.

Dit zijn de symptomen van een verzwikte of verstuikte enkel:

  • Je voet klapt om en je voelt plots een scherpe pijn in je enkel. Naarmate de tijd vordert, vermindert de pijn.
  • Je hebt pijn aan de buitenkant van je enkel. Je kunt ook last ondervinden op andere plekken in je voet.
  • Vooral als je druk op je voet zet, bijvoorbeeld door te staan of te lopen, wordt de pijn erger.
  • Je enkel wordt dik.
  • Je enkel kan ook blauw worden. Soms zakt deze blauwe plek naar beneden en verandert ‘ie van kleur. Deze wordt dan bijvoorbeeld geel, groen of paars.
  • Je enkel voelt instabiel.

Kun je niet meer dan vier stappen lopen, omdat je dusdanig veel pijn hebt? Neem dan contact op met een huisarts of specialist. Die kan checken of je een gekneusde, of zelfs gebroken, enkel hebt. Je ondervindt dan soortgelijke symptomen, maar dan een graadje erger. In de praktijk, het ziekenhuis of de kliniek krijg je hier een op maat gemaakt behandelplan voor.

Verzwikte enkel behandelen

Een verzwikte enkel herstelt meestal vanzelf. Wil je het proces versnellen? Dan kun je jouw verstuikte enkel behandelen door speciale oefeningen te doen. Zo maak je jouw gewricht steviger. De oefening duurt ongeveer drie minuten en kun je twee keer per dag uitvoeren als behandeling van de verzwikte enkel. Dit kan een beetje pijn doen, maar het moet wel dragelijk blijven.
Let op: het is niet de bedoeling dat je voet opnieuw omklapt. Als je het gevoel hebt dat je nog niet fit genoeg bent, is het verstandig de volgende oefening nog even te laten voor wat het is. Je kunt dan beter een rondje gaan wandelen of fietsen.

Oefening: op een traptrede staan (calf raises)

Volg de stappen bij deze oefening om jouw verstuikte enkel steviger te maken:

  • Ga met je tenen en de voorste helft van je voeten op een traptrede staan.
  • Houd hierbij ongeveer 25 centimeter afstand tussen je voeten. Houd je benen gestrekt en til je hielen langzaam omhoog, zodat je alleen nog maar op je tenen staat. Je kunt je eventueel ergens aan vasthouden. Als het goed gaat, kun je jouw armen laten hangen. Houd dit vijf seconden vol.
  • Laat je hielen zakken tot lager dan de traptrede. Houd ook dit vijf seconden vol.
  • Breng je hielen weer omhoog.
  • Herhaal deze oefening drie minuten lang.

Doorlopen met een verzwikte enkel - kan dat?

Als je jouw enkel verzwikt hebt, kun je in de meeste gevallen op een rustig tempo doorlopen. Lopen bevordert namelijk het herstel van de verstuikte enkel. Is de pijn ondragelijk? Dan is het verstandig niet door te lopen en je verzwikte enkel even te laten rusten. Leg je voet hoog, bijvoorbeeld op een bank, en koel je enkel. Hiervoor gebruik je een cool pack, een zak ijs of een cold spray. Als het goed is, neemt de pijn na een paar dagen af. Daarna kun je voorzichtig proberen te lopen met je verzwikte of verstuikte enkel.

Een verzwikte enkel tapen ter ondersteuning

Image
Om ervoor te zorgen dat je voet niet opnieuw omklapt, kun je jouw verstuikte of verzwikte enkel tapen. Je kunt dit laten doen door een huisarts of fysiotherapeut, maar je kunt het ook zelf doen. Als je gewricht eenmaal genezen is, kun je jouw enkel ook tapen om nieuwe verzwikking te voorkomen. Vind je dit te veel moeite? Gebruik dan de Hansaplast Sport Enkelbrace of verstelbare bandage. Deze schuif je zo om je gewricht heen en blijven de rest van de dag goed zitten. Het is maar net wat jij fijn vindt.

Hoe lang duurt een verstuikte enkel?

Je vraagt je misschien af hoe lang het duurt voordat je verstuikte enkel weer genezen is. Na een paar dagen kun je meestal zonder problemen staan of lopen. Je voelt dan wel dat je gewricht nog instabiel is. Met oefeningen en tape verbeter je dit. Afhankelijk van de pijn die je hebt, kun je na twee tot zes weken weer bewegen zoals je dat gewend bent.
Disclaimer: Twijfel je over de aard of ernst van je sportblessure? Aarzel dan niet en schakel een arts of specialist in. Die beschikt over de juiste medische kennis en kan je persoonlijke adviezen geven.