Ontdek hoe je jouw muggenbeet behandelt!

Zo kun jij muggenbeten behandelen én voorkomen

3 min. leestijd
Toon meer
Last van winterhanden en wintertenen?

Winterhanden en wintertenen: zo houd jij jezelf warm!

3 min. leestijd
Toon meer

Een rood bultje dat enorm jeukt? Dat kan maar één ding zijn: een muggenbeet. Vervelend, maar - in de meeste gevallen - niet onoverkomelijk. Met de juiste verzorging ben je er zo weer vanaf. Ontdek hoe je jouw muggenbeet behandelt en voorkomt dat je opnieuw geprikt wordt!

Wat is een muggenbeet?

Terwijl je geniet van de zon, een drankje op het terras of je welverdiende nachtrust: je krijgt een muggenbeet vaak zonder dat je het door hebt. Maar wat is dit vervelende kwaaltje nou eigenlijk? Zet jezelf maar schrap voor een lesje biologie.

Vrouwelijke muggen zijn altijd op zoek naar bloed voor de rijping van hun eitjes. Daarom gaan ze op jouw huid zitten en prikken daar - letterlijk - doorheen. Dan zuigen ze er een klein beetje bloed uit en vliegen ze snel weer weg. Er ontstaat meteen een rood plekje, maar je herkent de beet pas écht aan… precies: kriebel. De jeuk is soms gekmakend, maar verder kan een muggenbult eigenlijk niet zoveel kwaad. (Het is bijvoorbeeld anders dan een tekenbeet.) Toch ben je er graag zo snel mogelijk weer vanaf en wil je - nog beter - dit het liefst voorkomen.

Waarom jeukt een muggenbeet?

Als een mug je prikt, spuugt ze altijd een klein beetje speeksel mee. Zo zorgt ze ervoor dat het bloed niet gaat stollen en dat ze genoeg op kan zuigen. Jouw lichaam reageert meteen op deze vreemde stof en wil ‘m zo snel mogelijk laten verdwijnen. Die reactie veroorzaakt een zwelling, roodheid én een hoop jeuk. De ene persoon reageert heftiger op het speeksel van de mug dan de ander; vandaar dat de een ook meer last heeft van jeuk dan de ander. 

We horen je denken: hoe lang jeukt een muggenbult precies? Ook dat is dus afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op het speeksel. Als je het gevoel hebt dat jouw muggenbult maar blijft jeuken, kun je gelukkig een hoop dingen doen om dit te verhelpen. 

Tijd om je muggenbeet te behandelen!

Maak je muggenbeet schoon met wondspray

Je kunt natuurlijk wachten tot ‘ie vanzelf wegtrekt, maar met de juiste nazorg geneest jouw muggenbult een stuk sneller. De zwelling, roodheid én jeuk verminder je zo:

 • Maak de muggenbeet regelmatig schoon met een speciale reinigingsspray - zo voorkom je infecties
 • Koel de beet af en toe, bijvoorbeeld met een fijne cooling gel - zo verminder je de irritatie al een heel stuk
 • Probeer niet te krabben en zet ook geen kruisje in de beet; wrijf in plaats daarvan voorzichtig over de plek heen - zo kan de muggenbeet in alle rust genezen

Muggenbulten voorkomen

Wat is nog beter dan een muggenbeet behandelen? Precies: een muggenbeet voorkomen. Er bestaan genoeg middelen tegen muggenbeten. Bij de apotheek kun je bijvoorbeeld zonder recept een insectwerende spray of zalf krijgen. Verder is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, de deuren en ramen van je huis goed dicht te houden en regelmatig het zweet van je af te douchen (wist je dat muggen afkomen op transpiratie?). Je kunt ook speciale geurkaarsen laten branden of planten met een sterke citroengeur aanschaffen. Die weren insecten als geen ander!

Dit betekent een muggenbeet met rode kring

Bij sommige muggenbeten ontstaat er een rode vlek om de plek heen. Ook dit heeft weer te maken met hoe jouw lichaam op het muggenspeeksel reageert. Heb jij een erg gevoelig immuunsysteem? Dan is de kans dat je een dergelijke muggenbult oploopt groter. Soms ontstaat er rond jouw muggenbeet ook nog een blauwe plek. Dit zijn vaak de restanten van de bloeduitstorting - maar ook dat gaat vaak vanzelf weer weg.

Een muggenbeet met rode kring of blauwe plek ziet er misschien zorgwekkend uit, maar in de meeste gevallen is er helemaal niks aan de hand. Wordt het steeds groter? Dan is het verstandig om er toch even naar te laten kijken. Ga langs bij een huisarts of andere specialist, die kan je persoonlijk advies geven én verder helpen.

Vermoed je dat je een allergische reactie op een muggenbeet hebt?

Zijn jouw muggenbulten groter en roder dan bij anderen? En houdt de jeuk je de hele dag in z’n greep? Dan heb je misschien een muggenbeet-allergie. Als je vermoedt dat je deze allergie hebt, is het belangrijk om snel in actie te komen en jouw (misschien wel) ontstoken muggenbult te behandelen. Raadpleeg in zo’n geval altijd je huisarts of een andere specialist, die kan je bijvoorbeeld allergiepillen of een speciale zalf tegen muggenbeten meegeven.

Maak je geen zorgen: als jij een allergische reactie of een ontstoken muggenbult hebt, is dat vaak goed te behandelen. Wacht er alleen niet te lang mee - dan kun je zo weer door met je dagelijkse bezigheden.

Wat zijn winterhanden en wintertenen?

Zodra de temperatuur begint te dalen, het ijzig wordt op de weg en er misschien zelfs wat sneeuwvlokken vallen, kun je last krijgen van wintertenen en winterhanden. De kou ziet er vaak romantisch en gezellig uit, maar in zo’n geval is het ineens een stuk minder leuk. Je gezonde kleur trekt weg, je krijgt soms wat roodblauwe of paarsblauwe plekken en het kan flink pijn doen of zelfs branden. Gelukkig kan het niet veel kwaad en gaan wintervingers en wintervoeten vaak vanzelf weer over. Toch wil je het liefst zo snel mogelijk iets doen aan dit kwaaltje. Laat ons je helpen!

Oorzaak van winterhanden en wintertenen

Waar de een flink last kan hebben van wintertenen en wintervingers, heeft de ander er nog nooit van gehoord. De precieze oorzaak van dit hand- en voetprobleem is niet duidelijk, maar in sommige families komt het simpelweg meer voor dan in andere. Ook zijn er meer vrouwen die met dit verschijnsel kampen dan mannen.

Maar hoe ontstaan wintertenen en winterhanden eigenlijk? Als het buiten 15 graden of kouder is, kunnen sommige bloedvaten tijdelijk vernauwen. Je voeten en vingers zitten dan even zonder zuurstof, waardoor ze gaan zwellen, rood worden en je jeuk kunt krijgen.

Symptomen van winterhanden en wintertenen

Wintertenen en winterhanden hebben dus geen duidelijke oorzaak. We kunnen je niet vertellen waarom jij er wel last van hebt en je vriend niet. Wat we dan wel kunnen? De symptomen met je onder de loep nemen. Zo kom je erachter of je dit kwaaltje echt hebt, en kun je ze op de juiste manier verzorgen.

Heb jij echt last van wintervingers en wintervoeten?

De beste wintertenen-behandeling

Check of je winterhanden en wintertenen hebt! Dit zijn de symptomen:

 • Je hebt één of meer roodblauwe of paarsblauwe vlekken op je handen en/of tenen
 • Het doet pijn, brandt of jeukt 
 • De plekken kunnen gezwollen zijn
 • Meestal zitten de vlekken op je linker- én je rechter lichaamshelft 

Je hoeft niet alle symptomen te hebben, maar hoe meer je er herkent, hoe groter de kans is dat je wintervingers en wintervoeten hebt.

De beste winterhanden en wintertenen-behandeling

Wat te doen tegen wintertenen en winterhanden? Er bestaat geen magische behandeling tegen, maar je kunt het jezelf wel een stukje comfortabeler maken. Je zult vanzelf merken dat je er een stuk minder - of misschien zelfs helemaal geen - last meer door ervaart. 

Zo kun jij jouw winterhanden en wintertenen verhelpen (of verminderen):

Tip 1: Een van de beste winterhanden en wintertenen-behandelingen is een lichte massage. Wrijf zachtjes over je handen en voeten tot je jouw gezonde kleur weer terug ziet komen. Doe dit voorzichtig, want als je te hard te werk gaat, kan dit je klachten juist verergeren.

Tip 2: Je kunt jouw vingers en voeten ook verwennen met een fijne crème of zalf. Dit is extra fijn als je jouw huid door de jeuk hebt opengekrabt. Gebruik onze wondhelende zalf als jouw winterhanden-crème, of ga voor de herstellende voetcrème als wintertenen-zalf.

Tip 3: Warm je winterhanden of wintertenen op in een (lauw)warm bad. Zo verwijden je bloedvaten weer en krijg je langzaam een normaal gevoel terug. Let op: maak het water niet té heet, want dat kan de vlekken verergeren.

Winterhanden en wintertenen voorkomen (het kan!)

In plaats van ze te genezen, is het natuurlijk beter om je winterhanden en wintertenen te voorkomen. We hebben onze beste tips voor je op een rijtje gezet:

 • Houd je handen en voeten warm met goede handschoenen en dikke sokken, denk hierbij ook aan compressiesokken
 • Beweeg regelmatig om je bloedsomloop extra te stimuleren
 • Eet veel vitamine E, magnesium en omega-3 vetzuren om je bloedsomloop nóg eens extra te stimuleren
 • Rook niet en drink ook geen alcohol, dat kan je bloedvaten namelijk vernauwen