Image

Wat zijn kalknagels en hoe behandel je ze

4 min. leestijd
Toon meer

Veel mensen hebben last van kalknagels. Dat is vervelend, maar met de juiste behandeling verdrijf je de schimmel met gemak. Ontdek wat de oorzaken van kalknagels zijn, hoe je ze kunt herkennen én op welke manier je ze weer doet verdwijnen.

Wat is een kalknagel (of schimmelnagel)?

Bij iedereen komen er schimmels op de handen en nagels voor. Dat kan op zich geen kwaad. Soms dringen de schimmels je huid binnen en ontstaat er een infectie. Je krijgt dan een kalknagel. Dit wordt ook wel een schimmelnagel genoemd. Kalknagels en schimmelnagels komen het vaakst voor op de tenen. Raak je ze met je vingers aan? Dan is de kans groot dat ze ook op je handen zullen ontstaan.

Wat zijn oorzaken van kalknagels?

Op je huid zit een vetlaagje dat je beschermt tegen schimmels. Soms werkt dit vetlaagje niet meer goed, waardoor de schimmels je nagel makkelijk kunnen binnendringen. Als ze zich daar vestigen en gaan groeien, krijg jij last van een kalknagel.

De ene persoon krijgt sneller last van een schimmelnagel dan de ander, maar soms kun je er zelf wat aan doen. Kalknagels kunnen sneller ontstaan als je:

  • Een huidziekte hebt
  • Vaak in bad gaat of lang doucht
  • Veel shampoo of zeep gebruikt
  • Afweer minder goed werkt
  • Diabetes hebt

Hoe herken je beginnende schimmel- of kalknagels?

Je hoeft in principe niks aan schimmelnagels te doen. Wil je er toch voor zorgen dat ze sneller verdwijnen? Als je beginnende kalknagels herkent, krijg je met de juiste behandeling voor elkaar dat ze stoppen met groeien. Er zijn een paar dingen waaraan je kunt zien dat je een beginnende schimmelnagel hebt. In de eerste fase verandert je nagel van kleur. Deze wordt dan gelig, bruin of groen. De kalknagel begint meestal aan de zijkant. Daarnaast ontstaan er witte, gele of bruine vlekjes. Je nagel ziet er dus anders uit dan je gewend bent.

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Image

Er zijn een paar symptomen die duidelijk wijzen op kalknagels. Heb je last van een van de volgende klachten? Dan kan het goed zijn dat je besmet bent.

Aan deze symptomen kun je kalknagels in de verschillende fases herkennen:

  • Eén of meerdere nagels aan je handen of voeten zien er anders uit dan je gewend bent.
  • Deze nagels zijn geel, groen of bruin van kleur.
  • Je nagels zijn dikker dan normaal.
  • Je nagels zijn brokkelig.
  • Soms kan er een stukje of zelfs je hele nagel loslaten.

Zijn kalknagels besmettelijk?

Ja, kalknagels, of schimmelnagels, zijn besmettelijk. De schimmel bijt zich vast in huidschilfers. Als deze loslaten, vallen ze bijvoorbeeld op de vloer van kleedkamers, zwembaden of doucheruimtes. Komen de schilfers op jouw huid of nagels terecht? Dan moet je er wellicht aan geloven. Je kunt jezelf besmetten, door bijvoorbeeld met je vingers een kalknagel op je tenen aan te raken, maar ook een ander. Waarschijnlijk heb je het ook van iemand in je omgeving gekregen.

Hoe kan je kalknagels behandelen?

Image
Heb je veel last van schimmelnagels? Dan kun je overwegen om ze te behandelen. Je kunt kalknagels bijvoorbeeld verwijderen of bestrijden met speciale nagellak. Daarnaast kun je jouw huisarts speciale pillen laten voorschrijven, die de kalknagel van binnenuit behandelen. Heb je ook last van voetschimmel? Het is verstandig ook die te bestrijden, anders verdwijnt de schimmel niet volledig uit je systeem. Houd er rekening mee dat kalknagels pas na een jaar helemaal verdwenen zijn.
Disclaimer: Raadpleeg voor persoonlijk, medisch advies altijd je huisarts of een specialist. Die kan je het beste helpen.

Pedicure om kalk- of schimmelnagels te voorkomen

Je kunt kalknagels ook voorkomen door jezelf eens in de zoveel tijd te verwennen met een manicure of een pedicure. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw handen, voeten en nagels altijd goed verzorgt. Was ze met water, niet met (te) veel zeep, en droog alles goed af - ook tussen je tenen. Smeer je ze daarna in met een voetcrème, bijvoorbeeld een herstellende voetcrème. Tot slot is het om kalknagels te voorkomen, verstandig om in openbare ruimtes waar mensen op blote voeten lopen, je eigen slippers of andere schoenen te dragen.

Heb je last van andere ongemakken aan je voeten, zoals likdoorns of blaren? Ook daar hebben we genoeg tips voor. Ontdek het nu!
Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.