Het gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt: je raakt plots uit balans en dreigt een flinke smak te maken. Uit reflex probeer je jezelf op te vangen met je handen. Daarmee bescherm je jouw lichaam, maar je polsen niet. Die moeten een harde klap verwerken. Ze kunnen zelfs gekneusd raken. Ben jij net gevallen en twijfel je wat je moet doen? Met onze tips ontdek je wat de symptomen van een gekneusde pols zijn en hoe je ‘m behandelt. 

Wat is een kneuzing in de pols?

Als je last hebt van een kneuzing in de pols, is het onderhuidse weefsel rondom je gewricht beschadigd. Je pols kan dan zwellen en blauw worden. Omdat de symptomen gelijk zijn, wordt een kneuzing van de pols soms verward met een verstuiking. Toch is er een duidelijk verschil. Bij een verstuikte pols zijn de uiteinden van je gewricht namelijk verschoven; bij een gekneusde pols is daar geen sprake van.

!-Disclaimer:

Bij een ernstige verstuiking is soms een operatie nodig. Twijfel je of jouw pols gekneusd of verstuikt is? Raadpleeg dan altijd een arts of specialist. Zij stellen een diagnose en geven je persoonlijk advies.

Terug naar het begin

Symptomen van een gekneusde pols

Vermoed je dat jouw pols gekneusd is? Ga dan onze lijst met symptomen af. Als je het zeker weet, start je met een passende behandeling en ben je zo weer de oude.

Zo kun je een gekneusde pols herkennen:

  • Je hebt pijn in je pols in rust en bij beweging;
  • Je hebt pijn in je pols bij het buigen en het strekken;
  • Je ziet een zwelling of bloeduitstorting in je pols.

 

Man heeft last van een gekneusde pols na het sporten - Hansaplast

!-Disclaimer:

Twijfel je nog steeds over de aard van je blessure? Raadpleeg dan altijd een huisarts of specialist. Zij stellen een diagnose en geven je persoonlijk advies.

Terug naar het begin

Is jouw pols gekneusd of gebroken?

Een gekneusde pols wordt vaak voor een gebroken gewricht aangezien en andersom. Maar hoe kom je erachter of je een gebroken of een gekneusde pols hebt? Dat is lastig te zeggen, omdat de twee blessures ontstaan op eenzelfde manier en ook nog eens dezelfde soort symptomen hebben. Laat daarom bij twijfel altijd een röntgenfoto maken in het ziekenhuis.

!-Disclaimer:

Als je pols na een val scheef staat, zie je de botbreuk vaak letterlijk zitten. In zo’n geval is er geen twijfel mogelijk. Bezoek dan altijd een huisarts of specialist. 

Terug naar het begin

Het verschil tussen een licht en zwaar gekneusde pols 

Wanneer je zeker weet dat jouw pols gekneusd is, kun je de ernst van je blessure bepalen. Bij een licht gekneusde pols heb je geluk. Dit kan namelijk binnen een week al genezen zijn. Een zwaar gekneusde pols, daarentegen, heeft soms wel zes weken nodig om te herstellen. Je merkt vanzelf of je een licht of een zwaar gekneusde pols hebt aan de pijn en de zwelling. Wanneer je ziet dat het langzaam beter gaat, is het verstandig om je pols weer rustig te gaan bewegen en gebruiken. Zo krijg je het snelst weer jouw kracht terug. 
Terug naar het begin

Gekneusde pols genezen

Je wilt jouw gekneusde pols natuurlijk zo snel mogelijk genezen. Daarom is het verstandig om meteen na je val in actie te komen en de RICE-methode te volgen.
Leg je activiteiten tijdelijk stil. Je pols heeft rust nodig om te herstellen.
Hansaplast Cold Spray voor het koelen van een gekneusde pols
Koel je gewricht minstens tien minuten met een zak ijs, koud water of gebruik een Cold Spray. Kies je voor de zak ijs? Leg er dan altijd een dunne hand- of theedoek omheen, anders bevries en beschadig je jouw huid.
Na het koelen tape je jouw pols in of gebruik je een brace of bandage ter ondersteuning. Daar lees je later in dit artikel meer over.
Probeer je pols zo veel mogelijk omhoog te houden, bijvoorbeeld met een mitella. Dit gaat zwellingen, kloppingen én pijn tegen.
Terug naar het begin

Gekneusde pols verbinden: tape of verband?

Je hebt 2 opties: je kunt jouw gekneusde pols (1) tapen of (2) verbinden. Kinesiotape biedt vaak onwijs sterke ondersteuning, maar raakt ook snel weer los. Bij verband is het andersom. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is belangrijk dat je het zorgvuldig doet. Lukt het niet zelf? Vraag dan een fysiotherapeut. 

Gekneusde pols tapen met kinesiologie tape

Volg deze stappen om jouw gekneusde pols te tapen:
Knip 2 stukken kinesiotape van 15 cm af. Knip ook 2 stukken van 12,5 cm af. Maak de uiteinden rond.
Pak een stuk tape van 15 cm en plak het over de handrug naar de pols. Houd hierbij de hand een beetje omhoog en zorg dat de tape goed strak zit. Rek het eventueel een beetje uit.
Pak het andere stuk tape van 15 cm en plak het op precies dezelfde manier van de handpalm naar je pols. Houd hierbij de hand een beetje omlaag en zorg dat het tape goed strak zit. Rek het eventueel een beetje uit.
Pak het derde stuk tape en plak het haaks over het vorige stuk tape. Met andere woorden, plak dit stuk tape parallel aan de handpalm en over je pols heen. Zorg dat het tape goed strak zit.
Pak het laatste stuk tape en plak het over de bovenkant van de pols, langs de uitstekende botjes. Zorg dat het tape goed strak zit. 

!-Tip voor de toekomst:

Door je pols in te tapen, voorkom je ook blessures. Als je het fijn vindt, zet je dit dus gewoon door, ook als de kneuzing in je pols genezen is.

Gekneusde pols verbinden

Houd je niet van tapen? Dan kun je jouw gekneusde pols ook verbinden. Dit krijg je gemakkelijk voor elkaar met een polsbandage of polsbrace. Je schuift ze zo over je gewricht heen en ze bieden je de hele dag door steun. Daarnaast zijn onze bandages en braces gemaakt van duurzame materialen en ook nog verstelbaar, zodat ze precies passen om jouw pols.
Man draagt de Hansaplast Sport Polsbrace voor zijn gekneusde pols
Terug naar het begin

Oefeningen voor een gekneusde pols

Is jouw gewricht goed aan het herstellen? Dan mag je ‘m langzaam weer gaan bewegen. Een makkelijke oefening voor een gekneusde pols die je overal kunt uitvoeren is rekken. Strek je geblesseerde arm en trek met je andere hand je vingers naar achter. Houd dit vijf seconden vast. Herhaal dezelfde oefening tien keer achter elkaar en doe dit drie keer per dag. Sterkte en succes met je gekneusde pols!
Man na oefeningen voor een gekneusde pols - Hansaplast
Terug naar het begin