Zo behandel je een snee in je vingertop

4 min. leestijd
Toon meer

Of je nu aan het koken, knutselen of sporten bent: een snee in je vingertop ontstaat meestal zonder dat je het doorhebt. Gek genoeg zijn het vaak de kleinste wondjes die het meest pijn doen - en het bloed kan best een kliederboel teweeg brengen. Ontdek hoe je jouw wondje snel én makkelijk behandelt!

Je hebt in je vinger gesneden, wat nu?

Help! Je hebt in je vinger gesneden. Er ontstaat meteen een geniepig wondje dat ook nog eens begint te bloeden. Geen zorgen: als je snel in actie komt, kun je zo weer verder met waar je mee bezig was. Als je in je vingertop hebt gesneden, is het belangrijk om de plek eerst te reinigen. Kleine sneetjes kun je makkelijk schoonmaken met koud water uit de kraan, maar bij grotere plekken is het verstandig om een speciale reinigingsspray te gebruiken. Zo voorkom je dat bacteriën zich innestelen en dat de wond verergert. Daarna is het tijd om het bloeden te stoppen. Dat doe je gewoon met een pleister. Die beschermt de plek ook nog eens tegen infecties; zo kan de snee in jouw vinger in alle rust genezen.

Dit zijn de beste pleisters voor je vinger

Dat je vingertop een pleister nodig heeft, wist je waarschijnlijk wel. Maar welke? Onze elastische pleisters zijn altijd goed. Je knipt ze van een lange strook af, waardoor je altijd de juiste grootte bij de hand hebt. Als je binnenkort gaat zwemmen, badderen of douchen, is het beter om een Aqua Protect-pleister op je vinger te gebruiken. Deze is waterdicht en blijft stevig zitten - wat je ook doet. Heeft je kleintje een wondje opgelopen? Ga dan voor een vrolijke Disney- of dierenpleister. Let maar op, die tranen maken binnen no-time plaats voor een lach!

Zo plak je de perfecte pleister op je vinger

Zo plak je de perfecte pleister op je vinger

Een pleister op je vinger plakken die ook nog eens stevig blijft zitten; daar heb je een bepaalde techniek voor nodig. Moeilijk is het gelukkig niet. Onze beste tip? Zorg er altijd voor dat de pleister niet rondom, maar diagonaal over je vinger heen zit. Dan knelt ‘ie niks af. Als de snee in je vingertop zit, kun je de pleister aan de zijkanten een klein stukje inknippen. Je ‘flapt’ ‘m dan over je huid heen en plakt ‘m aan beide kanten stevig vast. Waar jouw wondje ook zit, het is altijd belangrijk dat het wondkussen van je pleister de hele plek bedekt en dat je de uiteinden stevig aantrekt. Je zult zien dat de snee in je vinger dan zo weer genezen is.

Een diepe snee in je vinger zelf behandelen

Zit er een diepe snee in je vinger? Dan is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. Breng bij twijfel altijd even een bezoekje aan je huisarts of de Eerste Hulp. Daar zitten specialisten die je persoonlijk advies geven en je wond kunnen lijmen of hechten. Als dit niet nodig is, kun je de snee gewoon zelf behandelen. Maak ‘m eerst extra goed schoon met water of een reinigingsspray. Als je daarmee klaar bent, druk je de bloeding dicht met steriel verband of een schone theedoek. Is het maar een klein plekje? Dan plak je er gewoon een pleister of een zelfhechtende vingerbandage op. Bij grotere snijwonden ga je aan de slag met vingerverband.

Vingerverband aanleggen in 5 stappen

Als je een grote, diepe snee in je vinger hebt, is vingerverband écht een uitkomst. En als je eenmaal weet hoe het moet, is het klusje zo gepiept. Zo ga je te werk: 

Stap 1: Als je vingerverband gaat aanleggen, begin je altijd met één of twee slagen om je pols. 

Stap 2: Daarna ga je vanuit je pols door naar de desbetreffende vinger. Hier leg je het verband verticaal overheen. 

Stap 3: Trek het verband vervolgens over je hand weer terug naar je pols en haal het nog een keer verticaal over je vinger heen. 

Stap 4: Om het af te werken, trek je het verband nog een laatste keer om je pols heen. 

Stap 5: Zet het verband vast met hechtpleisters - en klaar ben je!

De snee in je duim geneest niet - maar met deze tips wel!

Ook bij een flinke snijwond in je duim kun je verband aanleggen of pleisters gebruiken. Toch zijn je handen de hele dag door in de weer, en kan een genezing soms wat langer duren. Geneest die snee in je duim maar niet? Geen zorgen, met onze tips gaat het je vast lukken. 

Zo geneest de snee in jouw duim sneller:

  • Zorg voor een vochtige wondgenezing met een speciale spray, zalf of pleister
  • Drink veel water
  • Eet zo veel mogelijk vitamines en eiwitten

Nog een laatste tip: drink je alcohol of rook je? Dan zit dat jouw wondgenezing erg in de weg. Het is misschien niet makkelijk, maar wel verstandig om hiermee te stoppen.