Technieken om je duim in te tapen met Hansaplast

Duim intapen: twee intapetechnieken voor de duim

3 min. leestijd
Toon meer

Een pijnlijke duim  komt veel voor, maar dat betekent niet dat je eronder hoeft te lijden. Hansaplast heeft twee eenvoudige technieken voor het intapen van de duim  die de pijn helpen verzachten.

Ontdek hoe je met twee eenvoudige technieken voor duim tapen je pijn kunt verzachten.

Pijn in de duim komt veel voor en kan lastig zijn bij dagelijkse bezigheden. De unieke stand van de duim maken dat deze buitengewoon flexibel is maar daarmee ook blessuregevoelig – vooral bij balsporten.

Door een duim in te binden voorkom je blessures en verzacht je de pijn. Maar wanneer je duim voor het eerst pijn doet, is het belangrijk om er eerst achter te komen waardoor dit komt.

Drie belangrijke oorzaken van duimklachten

Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken van duimklachten:

  1. Overbelasting of RSI. Activiteiten zoals appen, gamen, typen en gebruik van draaiend gereedschap in de bouw kunnen leiden tot slijtage van kraakbeen, pezen en weefsel in en rondom het duimgewricht, wat ontsteking, zwelling en pijn kan veroorzaken.
  2. Ontsteking. Artritis, peesontsteking en cellulitis zijn drie van de meest voorkomende ontstekingsaandoeningen die duimklachten kunnen veroorzaken.
  3. Blessures. Wanneer je valt of je duim stoot kan het gebeuren dat je de duim verrekt of naar achteren ‘buigt’, waardoor een pijnlijke verrekking ontstaat.

Als je twijfelt over de oorzaak van je duimklachten, raadpleeg dan een arts voor een nauwkeurige diagnose en bijpassende behandeling.

Twee technieken om de duim in te tapen

1. Je duim intapen met Hansaplast Sporttape bij een peesontsteking.

Je hebt iemand nodig om je te helpen. Houd de arm waar het om gaat zo alsof je een mitella om hebt (voor je lichaam met de duim richting plafond) en buig het bovenste kootje van je duim. 

Geef je helper de volgende instructies:

a. Knip een strook Hansaplast Sporttapeover de lengte doormidden met afgeronde hoeken.

b. Bevestig het uiteinde van een van de helften aan de duimnagel.

c. Rek de strook voorzichtig in een rechte lijn uit en plak deze vast aan de pols.

d. Breng het polsgewricht voorzichtig omlaag en druk de tape zachtjes tegen de huid aan. Breng de pols terug naar de oorspronkelijke houding.

e. Plaats het uiteinde van de tweede helft bovenop de eerste maar dan iets meer naar voren zodat deze over de duimnagel heen hangt.

f. Maak de tape vast aan de vingertop.

g. Rek de strook voorzichtig uit en bevestig deze iets verder richting de elleboog dan de eerste strook.

h. Herhaal stap (d).

i. Knip nog een strook Hansaplast Sporttape over de korte kant doormidden met afgeronde hoeken.

j. Houd de uiteinden van de strook met beide handen vast en rek voorzichtig het middendeel uit.

k. Breng het middendeel aan op de onderkant van het duimgewricht en bevestig voorzichtig de uiteinden aan beide kanten van de hand.

l. Herhaal stap (j) met de tweede korte strook.

m. Plak de tweede strook bovenop de eerste maar dan ongeveer 2,5 cm verder richting elleboog.

2. Je duim intapen met een duimspalk voor versteviging.

De neiging om een geblesseerde duim te bewegen als je de rest van de hand gebruikt kan voor veel ongemak zorgen. Een spalk houdt de duim op zijn plek zodat deze kan genezen.

Wat te doen:

a. Neem een stuk onbuigbaar materiaal (ijsstokje, karton, etc.) dat ongeveer 2,5 cm langer is dan je duim.

b. Plaats dit tegen de achterkant van de duim en zorg dat het ongeveer een centimeter uitsteekt.

c. Bevestig de spalk met een sporttape zoals de Hansaplast Sporttape.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen voor duim intapen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u op deze pagina contact met ons opnemen. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.