Image

Goede hygiëne beschermt alledaagse wonden – Voor bescherming is handhygiëne essentieel. Gebruik voor je wondjes de reinigingsspray of antibacteriële pleisters van Hansaplast.

3 min. leestijd
Toon meer

Bij de nieuwsberichten over het coronavirus wordt de nadruk gelegd op goede handhygiëne, dus goed wassen met zeep of onderweg ontsmetten met een antibacteriële gel. Dit geldt natuurlijk ook voor andere virusinfecties zoals griep of verkoudheid. Je raakt je gezicht namelijk veel vaker met je handen aan dan je denkt en besmet jezelf zo via je ogen, neus of mond. Door hier goed op te letten en daarbij voorzichtig te zijn met zoenen, handen geven en dingen aanraken in openbare ruimtes verminder je het risico op besmetting met ziektekiemen. 

Bij wondjes op je handen ben je extra kwetsbaar. Je vermindert het risico op infecties door de wondjes eerst te reinigen met een reinigingsspray en ze dan af te dekken met bij voorkeur antibacteriële pleisters. Een bijkomend voordeel is dat de beschadigde huid zo sneller kan genezen.

Wat is hygiëne?

Het woord hygiëne komt van het Griekse woord voor gezondheid. Hiermee worden alle reinigende handelingen bedoeld die besmetting door virussen en bacteriën zoveel mogelijk tegenhouden. Vuil, verminderde weerstand en ziekte hangen nauw samen dus is het zaak jezelf en je omgeving zo schoon mogelijk te houden. 

Waarom is persoonlijke hygiëne belangrijk?

Gezondheid is de basis van je leven en welzijn en daarom zorg je zo goed mogelijk voor jezelf en je omgeving. Persoonlijke hygiëne bevordert je weerstand en je gezondheid. Virussen en bacteriën die van buitenaf in je lichaam komen hebben zo minder effect op je gezonde cellen waardoor de eventuele infectieziekte minder hevig is. Ook wanneer je niet direct in contact komt met een drager, bijvoorbeeld van het coronavirus, kun je jezelf ziek maken door met besmette handen je gezicht aan te raken. Het is dus heel belangrijk dit te voorkomen. Beschadigde handen moet je ook beschermen, het liefst met producten die virussen en bacteriën bestrijden.

Wat is handhygiëne?

Handhygiëne is zo goed mogelijk je handen wassen na contact met de buitenwereld en vuil makende activiteiten. Denk aan het bereiden van voedsel, het verschonen van je kind, na toiletbezoek of het reinigen van het huis. Was je handen goed met zeep, doe dit op de bovenkant en onderkant en tussen de vingers. Droog je handen daarna zorgvuldig af en was de handdoek regelmatig op 60 graden. Bacteriën en virussen op handen komen ook terecht op alles wat je aanraakt. Reinig dus regelmatig je telefoon, sleutelbos, portemonnee en afstandsbediening met desinfecterende doekjes en maak regelmatig deurklinken en lichtknoppen schoon met hygiënische producten.

Tips en hygiënische producten voor reiniging en bescherming

Nies niet in je handen maar in je elleboogholte of in een papieren wegwerpzakdoekje. Schud zo min mogelijk handen en probeer van je gezicht af te blijven. Dit helpt ook als bescherming tegen het coronavirus. Bacteriën op handen neem je mee van buitenactiviteiten, school of werk, dus was thuis direct je handen. 

Image

Hygiënische producten op het gebied van wondbescherming zijn ook belangrijk. Je kan hiervoor eerst als reinigingsproduct de wondspray van Hansaplast gebruiken. Deze is alcoholvrij, prikt niet, vlekt niet en vermindert het risico op infecties. Kies daarna best voor pleisters met antibacterieel zilver op het wondkussen, die de wonden afdekken en een ideale bescherming bieden. Zilver doodt schadelijke kiemen en vermindert het risico op infecties. Je hebt keuze uit aqua-protect of sensitive. Reinigen en beschermen heb je dus zelf in de hand.

Verwante artikelen