Peuter- en babybilletjes zijn enorm gevoelig. Door het minste of geringste ontstaat er al roodheid, irritatie of uitslag. Maak je geen zorgen, dat is niks ernstigs. Sterker nog: een derde van de baby’s en peuters heeft wel eens last van luieruitslag. Wel is het belangrijk om de plekken goed te behandelen. Je kind kan er namelijk flink last van hebben en daardoor veel huilen. Gelukkig zijn er een boel dingen die je kunt doen om de pijn zo snel mogelijk te bestrijden én te voorkomen. Ontdek alles wat je moet weten over luieruitslag en volg onze tips om de huid van jouw baby of peuter te behandelen.
Wat is luieruitslag?
Als je kind last heeft van luieruitslag, merk je dat meteen. De huid onder de luier is dan geïrriteerd. Je ziet roodheid, bultjes of bobbeltjes. Ook kan het zijn dat je baby of peuter daardoor last heeft van jeuk of pijn en veel moet huilen. Daarom wil je jouw kind natuurlijk zo snel mogelijk helpen en behandelen.
Luieruitslag wordt veroorzaakt door een schimmel – daar lees je later meer over. Voor nu is het goed om te weten dat spruw en luieruitslag door eenzelfde schimmel teweeg worden gebracht. Toch is er een groot verschil tussen de twee. Als je kind last heeft van spruw, zie je witte blaasjes in zijn of haar mond zitten. Het zit dus weliswaar op een hele andere plek. Daarom vraagt spruw ook om een andere behandeling dan luieruitslag. De tips hieronder zijn alleen bedoeld voor het bestrijden en voorkomen van luieruitslag.
!-Disclaimer:
Heeft jouw kind last van luieruitslag én spruw en geneest het maar niet? Raadpleeg dan altijd een huisarts of specialist. Zij geven je persoonlijk advies en behandelen de schimmel goed.
Dit zijn de symptomen van luieruitslag
Het is vaak al snel duidelijk of je baby last heeft van luieruitslag, zoals bij het zien van blaasjes of rode billetjes. Om het zeker te weten, ga je onze checklist met symptomen nog even af.
Luieruitslag gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:
- De billetjes van je kind zijn rood of schraal;
- Op de billetjes van je kind zitten kleine bultjes of blaasjes bij luieruitslag;
- De geïrriteerde huid voelt warm aan;
- Je kind kan onrustiger zijn dan anders (ook ’s nachts);
- Je kind moet vaker huilen bij het aanraken van de geïrriteerde huid of tijdens verschonen van de luier.
Dit zijn de oorzaken van luieruitslag
De oorzaak van luieruitslag is simpel. Als je kind een volle luier heeft, wrijft er continu vocht tussen zijn of haar billetjes. Als de luier niet snel verschoond wordt, kan dit vocht gaan irriteren. Een schimmel veroorzaakt dan de luieruitslag. Een luier die eigenlijk te klein of te groot is, verergert de roodheid nog eens extra. Onthoud goed dat luieruitslag heel vaak voorkomt en dat het zeker niet betekent dat je een slechte ouder bent. Het is namelijk goed te verhelpen!
Luieruitslag behandelen
Wat te doen bij luieruitslag? Als je er zo snel mogelijk vanaf wilt zijn, kun je jouw baby het beste wat “luiervrije” tijd geven. Dit is natuurlijk niet altijd even praktisch. We snappen dat je kind soms gewoon een luier om moét, bijvoorbeeld wanneer jullie de deur uitgaan. Toch is het verstandig om, op de momenten waarop het wel kan, de luier zoveel mogelijk uit te houden. Hierdoor verdwijnt de wrijving en kunnen de billetjes rustig genezen. Als je jouw kind wel een luier om doet, is het goed deze tijdig te verschonen. Ook dan is er zo min mogelijk wrijving en verklein je de kans dat de uitslag verergert. Tot slot kun je luieruitslag ook behandelen met een geschikte zalf. Daarover lees je hieronder meer.
!-Disclaimer:
Gebruik jij katoenen luiers? Zorg dan dat je ze altijd en grondig wast. Als katoenen luiers niet schoon genoeg zijn, kunnen ze luieruitslag namelijk verergeren.
De beste zalf voor luieruitslag
Een goede crème voor luieruitslag is onze Wondhelende Zalf. Deze zalf is speciaal geschikt voor de gevoelige huid van kinderen en dus ook luieruitslag. Smeer bij luieruitslag geen crèmes of zalven die niet specifiek voor baby’s en peuters worden aanbevolen; deze kunnen de uitslag namelijk verergeren.
Kun je luieruitslag voorkomen?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: luieruitslag komt bij heel veel kleine kinderen voor. Toch zijn er dingen die je kunt doen om luieruitslag te voorkomen. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje.
- Trek jouw baby of peuter alleen maar luiers aan in zijn of haar maat. De wrijving die ontstaat door te kleine of te grote luiers doet je kind namelijk niet veel goeds;
- Verschoon luiers zodra ze vol zitten. Zo zorg je ervoor dat de schimmel geen kans krijgt zich snel te verspreiden;
- Gebruik zo min mogelijk producten tijdens het verschonen, deze kunnen namelijk ook uitslag veroorzaken op de gevoelige baby- of peuterhuid. Als je ze gebruikt, zorg er dan voor dat ze pH-neutraal zijn;
- Doe je kind, als het kan, af en toe geen luier om en laat de billetjes ademen;
- Gebruik onze wondhelende zalf ook om luieruitslag te voorkomen. Die creëert namelijk een beschermend laagje, waardoor de billetjes beter kunnen ademen en minder snel irriteren.
!-Disclaimer:
Heb je het gevoel dat de luieruitslag van jouw baby of peuter wordt veroorzaakt door een allergie? Neem dan snel contact op met een huisarts of specialist. Zij kunnen je kind meteen verder helpen.