Tekenbeten herkennen én behandelen

4 min. leestijd
Toon meer

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Tekenbeten zijn pijnloos. Daarom merk je ze soms niet op. Als je in een gebied bent geweest waar veel teken voorkomen, is het belangrijk om te checken of je geen beet hebt opgelopen. Maar hoe ziet een tekenbeet eruit? Je kunt een tekenbeet herkennen aan een minuscuul zwart puntje, dat op je huid ligt. Vaak ontstaat daar binnen drie dagen een rood vlekje omheen. Dit vlekje verdwijnt na een week weer. Hieronder staan alle symptomen van een tekenbeet op een rijtje.

Dit zijn de symptomen van een tekenbeet:

  • Er ligt een zwart puntje (van één tot drie millimeter) op je huid.
  • Na een aantal dagen ontstaat er een rood vlekje (van één tot twee centimeter) om dit puntje heen.
  • Er kan ook een bultje ontstaan op de plek van de beet.
  • Soms zorgt een tekenbeet voor jeuk aan je huid.
Let op: Krijg je last van huiduitslag, voel je je grieperig of heb je last van abnormale vermoeidheid? Schakel dan een huisarts of specialist in. Die kunnen je persoonlijke, medische adviezen geven.

Rode kring of vlek na een tekenbeet

Net als bij andere insectenbeten, kan er een bultje of een rode kring ontstaan na een tekenbeet. In de meeste gevallen hoef je geen actie te ondernemen en verdwijnt de rode vlek na een paar dagen weer. Is deze na een week nog niet verdwenen? Raadpleeg dan een huisarts of specialist. Zij kunnen je verder helpen en de plek behandelen.

Tekenbeet en de ziekte van Lyme: wat zijn de risico’s?

De gevolgen van een tekenbeet zijn vaak niet ernstig. Toch is het belangrijk om goed op te letten en het insect zo snel mogelijk te verwijderen. Waarom? In Nederland is één op de vijf teken besmet met de Lyme-bacterie. Hierdoor kun je de ziekte van Lyme krijgen. Gelukkig is de kans wél erg klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er uiteindelijk maar twee of drie de ziekte van Lyme. Als een besmette teek korter dan 24 uur in je huid zit, hoef je je vaak geen zorgen te maken. Er is dan te weinig tijd om de bacterie door te geven aan jouw lichaam.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Heb je onlangs een tekenbeet verwijderd en last van (een van) de volgende symptomen? Bel dan altijd je huisarts of een specialist. Die kunnen je medische, persoonlijke adviezen geven.

Dit zijn de symptomen in het eerste stadium van de ziekte van Lyme:

  • Er ontstaat een grote rode vlek (groter dan vijf centimeter) op je huid op de vlek van de tekenbeet.
  • Je kunt plots een verdikking krijgen op je oor of tepel.
  • Je hebt last van griepachtige klachten zoals koorts, zweten, spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, vermoeidheid of keelpijn.
  • Je ziet dubbel.
  • Je hebt last van uitstralende pijn.

Teek verwijderen en de beet behandelen

Image
Als je een teek hebt opgespoord, is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat doe je met een pincet. Probeer de teek zo dicht mogelijk op je huid vast te pakken en trek ‘m er voorzichtig uit (zonder te draaien!). Als de kop van de teek in je huid blijft zitten, maakt dat niet uit. Dit komt er vanzelf weer uit. Het kan wel gaan ontsteken. Daarom is het belangrijk om na het verwijderen de tekenbeet goed te behandelen. Maak ‘m eerst grondig schoon met alcohol of de Hansaplast wondspray. Tip: bij Hansaplast vind je ook een speciale wondspray voor kinderen. Wanneer de pleister eenmaal van het wondje af is, kun je een wondhelende zalf opsmeren voor optimale genezing.

Houd je tekenbeet in de gaten

Image
Noteer de dag en de locatie waar je de tekenbeet opgelopen hebt. Onthoud ook de plek op je lichaam en houd deze de eerste drie maanden nog goed in de gaten. Als je iets ongewoons opmerkt, bel je de huisarts of een specialist.

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?

Men zegt wel eens dat voorkomen beter is dan genezen.

Volg onze tips om een tekenbeet te voorkomen:

  • Ga je de natuur in? Blijf dan op de wandelpaden.
  • Kom niet in struiken of hoge grassen.
  • Draag een hoedje of petje om je hoofd te beschermen tegen tekenbeten.
  • Draag lange mouwen, een lange broek en hoge sokken.
  • Hoe beter je kleding aansluit, hoe kleiner de kans dat een teek zich in je huid vastbijt.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: al heb je nog zo je best gedaan om een beet te voorkomen, vergeet niet om jezelf altijd te controleren op teken als je in de natuur bent geweest. Als je er dan tóch één hebt opgelopen, kun je ‘m zo snel mogelijk verwijderen.
Ben je in de natuur geweest en heb je last van blaren of wonden door een brandnetel of berenklauw? Dat is niet ernstig, maar wel vervelend. Gelukkig hebben we ook daar genoeg tips voor. Ontdek het nu!

Verwante artikelen