Image

Tennisarm of -elleboog: symptomen en behandeling

4 min. leestijd
Toon meer

Misschien heb je mensen er weleens over gehoord: de tennisarm, ook wel tenniselleboog of epicondylitis lateralis genoemd. Maar wat is het precies? En hoe weet je of dit is waar je last van hebt? In dit artikel vertellen we je meer over wat een tennisarm of -elleboog is, de symptomen, oorzaken en de behandeling ervan. Lees snel verder!

Wat is een tennisarm of -elleboog?

Tennissende man genezen van tenniselleboog - Hansaplast

Een tennisarm of tenniselleboog is een veelvoorkomend kwaaltje. Het kan leiden tot erg veel pijn en ongemak. Jaarlijks komt de tennisarm  bij 2% van de Nederlandse bevolking voor. Omgerekend zijn dat dus behoorlijk wat mensen. Maar wat is een tenniselleboog precies? Een tennisarm  is een aandoening aan de elleboog. Aan de buitenzijde van de elleboog lopen pezen. Bij een tennisarm is de aanhechting van deze pezen – peesaanhechting – overbelast. Door deze overbelasting ontstaat er een ontsteking en dit resulteert soms in pijn in de onderarm of pols. De pijn door een tenniselleboog uit zich wanneer je de strekspieren van jouw pols of hand aanspant, bijvoorbeeld als je iets wilt optillen of als je jouw vingers wilt strekken. Andere bewegingen die pijnlijk aanvoelen bij een tennisarm zijn:

  • Een vuist maken
  • Onderarm naar buiten draaien
  • Pols naar achter buigen

Symptomen van een tennisarm of -elleboog

Een tenniselleboog veroorzaakt allerlei klachten. Een symptoom van een tennisarm is dat de buitenste elleboogknobbel gevoelig kan zijn voor aanrakingen. Verder kan de pijn wisselen van een stekende tot een zeurende pijn. Het is van belang om de symptomen van een tenniselleboog te herkennen, zodat je samen met je huisarts een goed behandelplan kunt opstellen. De symptomen en kenmerken van een tennisarm zijn als volgt:

  • De buitenzijde van je elleboog is gevoelig
  • Je ervaart een stekende of zeurende pijn
  • Spieren boven op je arm voelen stijf aan
  • De onderarm voelt zwaar
  • Strekken van de elleboog doet zeer
  • Je arm en elleboog zijn aanrakingsgevoelig
  • Je arm en elleboog zijn aanspanningsgevoelig
  • Je voelt pijn richting hand, pols, onderarm, bovenarm of schouder
  • Stijfheid in de ochtend
  • Slechtere knijpkracht

Heb je last van een of meerdere symptomen? Raadpleeg dan jouw huisarts of een medisch specialist. Zij voeren een lichamelijk onderzoek uit, zodat ze de juiste diagnose kunnen vaststellen.

Oorzaken van een tennisarm

Image

Hoe ontstaat een tennisarm of tenniselleboog? Het ontstaan van de aandoening hoeft niet per se door tennissen te komen. De oorzaak van een tenniselleboog is het vaak maken van repetitieve bewegingen met je elleboog. Een tenniselleboog valt daarom ook onder het fenomeen Repetitive Strain Injury (RSI). Een repetitieve beweging kan voorkomen tijdens het sporten, zoals bij tennis of hockey. Verder heeft een missende warming-up invloed op het ontstaan van een tennisarm, omdat je de spieren zonder warming-up ineens hard laat werken. Wil je meer weten over aandoeningen door sport? Lees dan onze artikelen over sportblessures en spierherstel na het sporten.

Dagelijkse bezigheden zijn soms ook de boosdoener voor het ontstaan van een tenniselleboog. Een tennisarm  en werken gaan regelmatig hand in hand, vooral wanneer je veel achter een laptop of computer zit. Typen en met de muis bewegen zijn repetitieve bewegingen die je vaak urenlang achterelkaar uitvoert. Verder kunnen herhaaldelijke bewegingen tijdens het schilderen, tuinieren, schoonmaken of werken met schroevendraaiers een oorzaak zijn.

Hoe kun je een tennisarm of -elleboog behandelen?

Wat te doen om een tennisarm te verhelpen? De pijn kan erg vervelend zijn en daarom wil je er natuurlijk liever vanaf komen. Bij het behandelen van een tenniselleboog is het van belang dat je blijft bewegen ondanks de pijn. Is de pijn ondraaglijk? Dan raden we je aan om de bewegingen wat langzamer en voorzichtiger uit te voeren, maar stop niet met bewegen. Door het blijven bewegen houd je de spieren soepel en sterk.

Er bestaan verschillende tennisarmbehandelingen, zoals een rustbehandeling, drukmassages, fysiotherapie, ontstekingsremmende middelen of een chirurgische behandeling. Overleg met jouw huisarts of een medisch specialist wat de beste behandeling van de tenniselleboog voor jou is.

Dragen van een brace tegen een tennisarm of -elleboog

Image

Wanneer de pijn door een tennisarm intens is, kan een tenniselleboogbrace ondersteuning bieden en de pijn verlichten. Er zijn verschillende elleboogbraces om een tennisarm te verhelpen. Laat je adviseren door jouw huisarts over welke het beste voor jou is.

Verder kan het gebruik van een tennisarm bandage de pijn verlichten. Probeer bijvoorbeeld de speciale Hansaplast Tenniselleboogbandage of de Hansaplast Elleboogbandage.

! – Disclaimer box: Heb je last van aanhoudende klachten? En werken middelen als een tenniselleboogbandage of brace niet? Dan kun je in overleg met jouw huisarts of medisch specialist pijnstillende medicatie overwegen. Laat je altijd goed informeren!

Verwante artikelen