Ontdek hoe je snelverband aanlegt!

Snelverband aanleggen: tips en tricks

3 min. leestijd
Toon meer

Voor kleine wondjes gebruik je… precies: een pleister. Maar hoe verzorg je grotere plekken? Dan leg je snelverband aan. Daarmee stop je niet alleen het bloeden, maar bevorder je ook nog eens de genezing. Ontdek hoe je snelverband aanlegt, welke materialen je nodig hebt en waar je op moet letten bij het behandelen van verschillende soorten wonden!

Wat is snelverband?

Snelverband, of wondsnelverband, is onmisbaar in jouw EHBO-kit. Het zit ‘m allemaal in de naam - hiermee verzorg je grotere wonden makkelijk én snel. Of je nu een flinke schram hebt opgelopen tijdens het sporten of een diepe snee in je vinger hebt gekregen tijdens het koken: snelverband stopt de bloeding en beschermt je wond tegen infecties. Als je eenmaal weet hoe je dit aanlegt, kun je niet alleen jezelf helpen, maar ook anderen. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties. Handig!

Waaruit bestaat een wondsnelverband?

Wondsnelverband, of wonddrukverband, bestaat altijd uit een steriel wondkussen en een elastisch windsel. Vaak vind je ook klittenband of een kleefstrip aan de uiteinden. Zo kun je het meteen stevig vastzetten. Als je wondverband aanlegt, maak je altijd een paar slagen om je wond heen. Het is dus lang genoeg! Zo weet je zeker dat het de zere plek goed beschermt.

Dit heb je nodig om wondsnelverband aan te leggen

Volg dit stappenplan om snelverband aan te leggen

Je kunt wondverband gebruiken voor snijwonden, schaafwonden en kleinere brandwonden. Maar voordat je gaat beginnen met aanleggen, is het belangrijk dat de plek eerst goed schoon is. Zo voorkom je infecties en zit niks een mooie genezing meer in de weg. Voor het schoonmaken van je wond gebruik je onze speciale reinigingsspray. Die is kleurloos, geurloos, pijnloos en zélfs geschikt voor de allerkleinsten. Heb jij een gevoelige huid? Ook dan kun je dit product gewoon gebruiken. Spray ‘m op je wond en dep het voorzichtig droog - of kies voor een vochtige wondgenezing. Zorg ook dat je wat hechtpleisters bij de hand hebt. Nu kun je beginnen met wondsnelverband aanleggen!

Snelverband aanleggen in 5 stappen

Ben je er klaar voor? Aan de slag! Volg dit stappenplan om wondsnelverband aan te leggen:

Stap 1: Bloedt de wond flink? Probeer ‘m omhoog te houden. Als het dan nog niet stopt, is het slim om vast een grote pleister op de wond te plakken.

Stap 2: Leg nu het steriele wondkussen op je wond. Zorg ervoor dat het de plek goed bedekt en verschuif het niet meer. 

Stap 3: Tijd om het wondsnelverband écht aan te leggen. Maak meerdere slagen om de wond heen. Leg de eerste half op je huid en half over het steriele wondkussen heen. Zorg ervoor dat iedere nieuwe slag voor tweederde overlapt met de vorige.

Stap 4: Ga zo door tot de hele wond bedekt is. 

Stap 5: Zet het verband stevig vast met het klittenband of de bijgeleverde kleefstrips. Kun je dit niet vinden? Gebruik dan opnieuw wat hechtpleisters.

Wat is het beste verbandmiddel voor een open brandwond?

Heb jij een brandwond opgelopen? Dan is het belangrijk om de ernst ervan te bepalen. Kleine wondjes, bijvoorbeeld van een hete ovenschaal of een haarstylingtool, kun je meestal gewoon zelf behandelen. Bij grotere of extra pijnlijke plekken is het verstandig om een bezoekje te brengen aan een huisarts of andere specialist. Die kan je persoonlijk advies geven. 

Als je dan toch zelf aan de slag gaat, is snelverband een van de beste verbandmiddelen voor het afdekken van open brandwonden. Als jouw plek er niet al te groot of lelijk uitziet, kun je dit dus gewoon gebruiken. Ga ook hier weer stapsgewijs te werk. Veel beterschap!